Här kommer mitt absolut godaste tips på hur du bäst tillagar kantareller. Visst sjutton är dom goda smörstekta på rostat bröd, men detta är snäppet bättre! 😉 Pastan tillagas för sig och såsen med kantarellerna i stekpannan. Jag fick många tips av er läsare hur ni bäst tillagar era kantareller, bla med en gnutta socker, ett annat tips med lite vitlök, detta har anammats och de blev inte ett dugg tokigt!  I det här receptet snålar jag inte på såsen. Riktig grädde ska de va, vitt vin som verkligen förhöjer smaken och riven ost som sista touch! Prova detta kära läsare, ni kommer inte bli besvikna! En kantarellmiddag deluxe, för riktiga kantarell-lovers!! 😉

Det här behöver du :
500 gram färska kantareller
2 msk smör
1 lite gul lök, eller en halv
1 vitlöksklyfta, inte för stor
1 nypa socker (knivsudd)
1 tsk flingsalt
1 msk vetemjöl
1½ dl vitt vin
5 dl grädde
100 gram riven lagrad prästost
½ kruka persilja
½ kruka timjan
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Pensla kantarellerna rena, skölj inte! Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna utan smör, fräs på kantarellerna så de vätskar ur sig, dom är klara när vätskan som bildats kokat bort. Lägg i smöret. Tillsätt lök, vitlök, socker & flingsalt och vänd runt i stekpannan. Pudra över vetemjöl och rör om lite. Häll på vitt vin & grädde och sänk värmen. Låt allt få småkoka på låg temp ca 5 min, riv över osten och sist av allt hackad persilja & timjan. Smaka av såsen med salt & peppar. Servera till pasta.

TIPS :

  • ”Torrstek” alltid kantarellerna innan du tillsätter smör, grädde etc… Då får du bort all ”svampvätska” och därefter kan svampen dra till sig de goda smakerna från te x smöret. Har du bråttom kan du salta lite på de torra kantareller då drar vätskan ur snabbare.
  • En nypa socker förhöjer verkligen smaken!! Tack för de tipset!
  • Vill du ha extra smak av kantareller, plocka ur dom allra minsta och tillsätt dom i såsen precis före servering, det ger en mer kraftig svampsmak.
  • Timjan är en god krydda som passar ypperligt till detta skogens guld!
  • Använd riktigt smör, inte margarin och riktig grädde, inte lättvarianterna…
  • I detta recept har jag använt färsk, ostfylld tortellini, men självklart går det bra med vanlig pasta av annan sort.
     


Servera allt på ett stort fat. Garnera med timjankvistar.


Njut….!!!

39 svar till ”Kantareller & färsk pasta… Tillagat DELUXE!”

  1. Amanda profilbild
    Amanda

    Verkar gudomligt 😀

    Gilla

  2. Sanne profilbild

    Mmmm, låter supergott. Tror jag ska skicka ut mannen i skogen på kantarelljakt i helgen. Han har bättre ”svampögon” än mig!

    Gilla

  3. [kampen tillbaka] profilbild

    vad gott det ser ut =]

    Gilla

  4. Malin profilbild

    Ser helt fantastiskt ut! Önskar att jag hade en portion att kalasa på i skrivande stund 🙂

    Gilla

  5. Linda - Cupcakesfluffan profilbild

    Det här skulle sambon verkligen gilla

    Gilla

  6. Elin profilbild
    Elin

    Låter väldigt gott. Så det ska jag absolut testa göra!! 🙂 En lite fråga bara, vad gör du helst med vitlöken? Hackar, pressar eller river du den? Vad är det bästa? Läser din blogg dagligen. Tack för all inspiration!!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Elin!
      Vitlöken i detta recept ska inte vara så markant, därför finhackar jag den tillsammans med den gula löken. River du den får du mer smak! Därför kan jag ej svara på vad som är bäst, det beror helt på hur mkt vitlökssmak o hur skarpt smak man vill ha. I kalla såser & vitlökssmör så river jag däremot alltid!
      /Linda

      Gilla

  7. Matpolisen profilbild
    Matpolisen

    Det kan ju inte bli bättre. Receptet låter väldig smaskigt. Tack för din trevliga kommentar på min blogg, förresten. 🙂

    Gilla

  8. Linda profilbild

    Ojojoj, vad det där såg gott ut! Jag är helt beroende av din härliga blogg!

    Gilla

  9. Anna mitt i maten profilbild

    Det där ser helt fantastiskt gott ut! Hoppas vädret tillåter svamppromenad i helgen, vore inte dumt med gult guld som helgmat 🙂

    Gilla

  10. @Receptomaten profilbild

    Inge aromat då? 😉 Nä, skojar bara – men en gnutta socker ska testas! Ska bara hitta kantarellerna först..

    Gilla

  11. Martina profilbild

    Ser riktigt gott ut, ungefär så som jag gör min kantarellpasta fast jag har med kycklikng också!

    Gilla

  12. sofia profilbild
    sofia

    guuud så gott, måste prova ikväll. Men får man fråga vilket vin du tillsätte? blir nämlingen aldrig bra när jag väljer vin 😛
    Världens bästa matblogg!!!!!
    Hoppas på svar/Sofia!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Tack Sofia! 😉
      Jag hade en bag-in-box hemma, 12798 Castillo de Gredos. Ett spanskt, torr o ganska fruktigt vin.
      /Linda

      Gilla

  13. Fridas kök profilbild

    Jisses, så gott! Skulle mer än gärna äta det som middag i helgen. 🙂 Jättefina bilder också!

    Gilla

  14. Martina J profilbild

    Oj, detta ska jag definitivt laga! Guuu så gott det ser ut!

    Gilla

  15. Monika profilbild

    Ser underbart ut…det måste nog testas!

    Gilla

  16. Helena Ljunggren profilbild

    Herrejistanes 😀 Det där ser gudomligt gott ut alldeles krämigt och nöjsamt för smaklökarna. Tyvärr har jag förätit (!!) mig på kantareller men det går ju att prova med annan svamp och det ska jag absolut göra 🙂

    Gilla

  17. Diana profilbild
    Diana

    Det där ser riktigt gott ut! Vi ska göra en svampsås här ikväll på egenplockad svamp, så det får bli något liknande din 🙂 Dock är det ju inte bara kantareller men det borde väl funka ganska bra ändå kan jag tro. Vi ska också ha färsk pasta till, och strimlad lövbiff. Ha en trevlig fredagskväll!

    Gilla

  18. Erikas kök profilbild

    Så gott! Vi gör också gärna pasta med en god och krämig kantarellsås med mycket grädde och peppar. Måste ge mig ut i skogen och plocka mer!!!
    Allt gott!
    Erika

    Gilla

  19. Matilda profilbild

    farligt gott !!!

    Gilla

  20. Karin W profilbild

    Härligt gott det där! ska ut på en svamptur i morgon men här finns inte så mycket gula får nöja mig med rödgula trumpetisar. Tittade på dina bilder från Lammet&Grisen, dit ska jag bara nästa sommar. Ha det skönt i helgen och förresten är det kul att se dina lunchrätter!
    Kram Karin

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Karin!
      Då måste du faktiskt höra av dig så åker vi dit tillsammans med familjerna tycker jag!!
      /Linda

      Gilla

  21. Mats profilbild

    Vackert. Det är så det ska se ut. Vad drack du till?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Mats!
      Det blev iskall mjölk till! 😉
      /Linda

      Gilla

  22. emelie profilbild

    Omg nu blev man ju sjukt sugen 😮

    Gilla

  23. sofi profilbild
    sofi

    det där såg riktigt gott ut!
    hur många portioner blir det?

    Gilla

  24. Ida profilbild

    Låter ljuvligt! Själv testade jag jamie olivers kantarellrecept sist, som pastasås. Mycket gott 🙂

    Gilla

  25. hittat på nätet – 06 September 2010 | kajaknördar profilbild

    […] Kantareller & färsk pasta… Tillagat DELUXE!02 September 2010 […]

    Gilla

  26. Finna profilbild

    Låter gudomligt gott, ska absolut provas vid tillfälle!

    Gilla

  27. Linda S profilbild

    Testade ditt recept idag till middag. Det blev mycket gott. Till och med min lillasyster (som i bland vara lite kräsen) gillade det!

    Gilla

  28. Maria profilbild

    Guud så gott!

    Gilla

  29. Sandra profilbild

    Herregud va gott det där ser ut att vara. Jag blev riktigt hungrig nu, men jag är sjuk och energilös och bara tanken på att bre en macka är grymt jobbig just nu 😦 har längtat efter att få gå ut i skogen och plocka kantareller i en månad nu..

    Gilla

  30. Nicole profilbild

    Åååååh va gott det såg uuut! :O

    Gilla

  31. LinaJosefinBerg profilbild

    Sparar det här receptet bland favoriter 🙂 Måste jag prova inom kort!

    Gilla

  32. Johanna Z profilbild
    Johanna Z

    Testade detta recept för ett år sen, blev huuur gott som helst! Nu fick jag kämpa lite för att hitta hit igen (hade förstås inte skrivit upp de) Men nu hitta jag till min förtjusning så imorn blir de detta till middag 🙂

    Gilla

  33. Anna profilbild
    Anna

    hejsan .. ser gudomligt gott ut … min kor och far har plockat kg vis med gula kantareller till oss nu i sommar .. tror de har plockat ca 15-16 kg till mig så frysen är full och jag är ur less på att rensa och förvälla …och än är ju inte svampsäsongen slut !!! men du … lägger du i Oförvällda kantareller då i slutet .. kan man äta det ???

    säger det igen .. Din blogg är fantastisk !!!

    kram Anna

    Gilla

  34. Mariette profilbild
    Mariette

    Tack för ett UNDERBART recept! Sitter och avnjuter en portion nu och även utan vitt vin var det fantastiskt gott.
    Lägger receptet i mina favoriter. Så kul att laga av svampskördarna nu.

    Håller med föregående talare…Din blogg e fantastisk!!!

    Gilla

Lämna ett svar till Anna mitt i maten Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect