Idag har jag bakad de absolut godaste bröd, frallor någonsin om jag får skryta! Detta kommer bli ett stående helg-bak-recept! Fy bubblan va gott!!

Morotsfrallor med massa gott i, hur enkelt som helst att baka på en halvliter om man har maskin för degen ska knådas lääänge. Jag använde mig av mjölet Manitoba cream! Snacka om jäskraft, hade jag vetat att de skulle va sån fart på de mjölet så hade jag gjort 20st frallor istället för dessa 10 små ”limpor” 😉

Jag blev lite förälskad i mjölet måste jag säga, de va riktigt kul att baka med! Har inte sett detta mjöl i våra lokala affärer här på ön men jag hoppas de kommer snart annars blir det till att bunkra (Citygross) för de här gillade jag! Dessa goa mackor blev eftermiddagens kvällsmat på en mättande picnic-fika tidigare ikväll, riktigt goda tyckte hela la familia! …Och faktiskt väldigt likt mina favoritfrallor från condis! 😉 Nu ska jag sluta skryta och så tycker ni ska prova dessa och återkom gärna med resultat och smakbetyg!!

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft! Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min. Strö över ost om du vill! (jag rev en bit cheddarost och strösslade över frallorna)  😉 Grädda i 200 grader ca 20-25 min. (varmluftsugn)


Tummen upp!! 😉


De tog inte mer än 20 min innan degen hade jäst från halva bunken till detta!


Under tiden jag la upp frallorna på plåten så jäste dom i farten, dom va faktiskt mindre när jag la dit dom direkt!


Och efter 30 min på plåt så blev det 10st limpor istället för frallor! Så vill du inte ha såhär stora frallor så använd två plåtar och gör 20st istället.


Woooilaa!


Gott, gott, gott, gott!!!


Ostfrallor är en favorit så jag gjorde ett himla bra val när jag strösslade över lite ost på dessa superfrallor tycker jag!


Matiga mackor till picknick, utflykt, lunch, mellis mm. mm… Här är dom fyllda med isberg, en skivad, rökt sommarskinka, ost och massa krispig gurka!

75 svar till ”Världens godaste Morotsfrallor minsann!!”

  1. marie wettergren profilbild
    marie wettergren

    mums det måste testas ser ju underbara ut

    Gilla

  2. Calle profilbild
    Calle

    Wow, jag har följt din blogg i några veckor nu efter ett mycket hett tips från Petter Hegevalls blogg på Gamereactor, och jag måste säga att jag blir bara mer och mer imponerad. Så mycket inspiration här finns!

    Jag älskar bröd, så dessa ska absolut bakas för de ser gudomligt goda ut, och sedan måste jag och mina kompisar testa på Nougat-kladdkakan, den såg riktigt farlig ut!

    Så, det är inte bara kvinnor på 30+ som besöker din blogg. Utan även 17åriga killar.

    Tack för inspirerande mat!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Calle!
      Tusen tack, ja de är fart på er därinne på gamereactor och det är himla kul att ni kikar in här då andan faller på! 😉 Oavsett ålder & kön, ni är sååå välkomna hela bunten! 😉 Superkul!!
      /Linda

      Gilla

  3. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Jaha nu blev jag ju riktigt hungrig ju 😉
    Och väldigt sugen på bröd, jag som ska vara utan bröd nu hm
    hur ska detta gå?! 😉
    Dom såg helt underbara ut!
    Jag har bakat med detta mjöl och jag håller med dig….
    skitkul att baka med det!
    Kramar från Sussi

    Gilla

  4. Malin profilbild

    Vilka härliga mackor! 😀

    Gilla

  5. Sanne profilbild

    Håller just nu på att prova igenom samtliga mjölsorter på CityGross (en ny varje fredag) och nu vet jag vilket mjöl jag MÅSTE prova nästa fredag.
    Ps. Vilken trevlig blogg du har!!
    /Sanne

    Gilla

  6. Magnus Nordlander profilbild
    Magnus Nordlander

    Ser jättegott ut!

    Jag tycker det är ett lite konstigt mjöl dock. Det har ju egentligen ingenting alls att göra med riktigt Manitoba Cream-mjöl. Det är ju inte så att det faktiskt kommer från Kanada, än mindre från Manitoba, så jag ser liksom inte hur de fick till namnet där.

    Läs gärna mer här:
    http://paindemartin.blogspot.com/2007/10/supermjl-med-dunkelt-ursprung.html
    http://petite-france.blogspot.com/2010/05/vem-ska-man-lita-pa.html

    Gilla

  7. Emmy profilbild

    Jisses vilka fina morotsbullar! Fyllda med massa gott och toppade med ost… Mums!

    Gilla

  8. I Nadjas kök profilbild

    Ser verkligen mumsiga ut

    Gilla

  9. Mia profilbild

    Gud så gott et såg ut! Är det den mjölpåsen du använt då? Undrar bara om vi har något City-gross i GBg kanske..?!

    Ha en bra dag Linda!

    Kramkram

    Gilla

  10. Anne profilbild

    Ser kanongott ut! Ska absolut prova, jag måste komma igång med lite brödbak igen..

    Gilla

  11. Annika profilbild
    Annika

    Hejsan!!

    Måste bara börja med att berömma din fantastiska blogg……följer den varje dag. Mat och bak recept som faller mig precis i smaken!!
    Jag jobbar med mat och bak så jag tycker din blogg är en väldigt bra inspirationskälla!!
    En fråga…
    Vad är skalade sesamfrö??
    MVH
    Annika

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Annika!
      Skalade sesamfrön är precis såna som du köper i en liten kryddburk och har ovanpå bröd & frallor. Men eftersom jag tycker de blir himla gott att ha i bröden istället så köper jag på påse från Risenta, de finns både vit o svart, skalade och oskalade! Detta använder jag, kostar ungefär en 20-lapp : http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Skalat_sesamfro/?search=1&search_text=sesamfr%C3%B6n&index=0
      /Linda

      Gilla

  12. Fridas kök profilbild

    Jag bakade också morotsbröd igår, men gjorde rutor i långpanna. Var inte riktigt nöjd med det receptet som jag använde… Ska absolut testa att baka dina frallor istället. Verkar jättegoda! Håller med dig om Manitoba cream, det är ett bra mjöl. Jag brukar använda det till lussekatterna. Då blir de extra höga, luftiga och fina. 🙂

    Gilla

  13. Emmas Kök profilbild

    De ser riktigt härliga ut! Ska definitivt prova att baka dessa till helgen 🙂

    Gilla

  14. Fröken Viktig profilbild

    Hoho det där receptet snor jag med mig. Min sambo älskar ostfrallor så jag bara måste testa detta. Ser ju ut att vara hur gott som helst 🙂

    Gilla

  15. Sandra profilbild

    Det ska vara torkade aprikoser va?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Sandra!
      Ja, torkade aprikoser ska de vara!
      /Linda

      Gilla

  16. Lisa profilbild

    vad smaskens!

    Gilla

  17. Cicci profilbild

    ojojoj det såg gott ut

    Gilla

  18. Matilda profilbild

    mumsigt värre!

    Gilla

  19. Gourmetmorsan profilbild

    Det här ser ju strålande goda ut! Måste bakas nån dag!
    Kul med en ny mjöl sort…värt att testas när man får
    sådant resultat 🙂 Kram Gourmetmorsan

    Gilla

  20. Jessica profilbild

    Låter ju som ett toppenrecept, så det måste man ju absolut ta och testa. Har inte testat mjölet innan, så det ska bli intressant.

    Gilla

  21. Karin profilbild

    Dom ser verklgien GODA ut! är det nån som vet om det där mjölet finns nån annanstans än på Citygross??

    Gilla

  22. Katarina profilbild
    Katarina

    De ser jättegoda ut, måste testa.

    Karin: Jag har sett mjölet på ICA Kvantum Luleå, så det kanske finns på någon ICA affär nära dig.

    Gilla

  23. Camilla Hansson profilbild
    Camilla Hansson

    mjölet finns på Ica maxi också!

    Gilla

  24. Martina J profilbild

    Dessa ska jag prova!! Ser supergoda ut!

    Gilla

  25. Sofia profilbild

    Ojoj, det här får nog bli torsdagsbrödet!

    Gilla

  26. Loulas Kök profilbild

    Gud vad gott det låter och vilket fantastiskt mjöl! jag tror dig när du säger att det är ett toppenrecept!

    Gilla

  27. Johanna profilbild
    Johanna

    Det manitoba cream som säljs här är nog det närmaste man kommer riktigt bagerivetemjöl och de tillsatser av gluten som ofta används i bagerierna

    Som Magnus skriver har det absolut nada med manitoba att göra men det är ganska trevligt att baka på.

    Gilla

  28. Herta profilbild

    MOrotsfrallor låter bara så gott. Denna blogg, Öländsk blogg? Jag skall läsa vidare.

    Gilla

  29. ninni profilbild
    ninni

    Åh vilket härligt inlägg!

    Först tänkte jag att du är sponsrad av Finax så positivt som du skrev. Jag har aldrig hört talas om mjölet. Sen googlade jag och fann många som gjorde vågen.
    Nyfiken som jag är letade jag efter mjölet. Hemköp hade det!
    Igår kväll bakade jag – och precis som du skrev jäste brödet något otroligt!
    Nu sitter jag här och njuter av brödet och det är fantastiskt gott!
    Jag har aldrig tidigare fått så fina frallor som nu. De är höga och runda och underbart goda.

    Tack för att du delar med dig!

    Gilla

  30. sofie/mumsfillibaba profilbild

    Mmm….ser tokigt goda och saftiga ut!! Mmmm….. Får jag absolut testa!!! Har aldrig bakat med manitoba men vet att krogarna använder det nästan uteslutande!

    Gilla

  31. Matvraket profilbild
    Matvraket

    Jag hittar Manitoba Cream på Maxi och Willys där jag bor. Jag rekommenderar er VERKLIGEN att prova receptet på paketet. Citronbröden är våldsamt goda. Tidskrävande men enkla. (Det är ju inte så att man måste stå o titta på degen när den jäser). Hur som helst: verkligen ett helt sagolikt bra mjöl.

    Gilla

  32. @Receptomaten profilbild

    Välkommen till Manitoba Creamträsket 😉 Du kommer inte vilja använda vanligt mjöl snart alls till bröd och bullar..

    Läckra bilder på brödet, love it!

    Gilla

  33. Karin profilbild

    Tack för tipsen om vart mer jag hittar mjölet! vårt ICA och Willys här i stan har det inte (för det står väl vid mjöl och sånt?) så jag får åka till närmaste Ica maxi. Och Hemköp får jag försöka med.
    Det låter kanon att baka med!

    Gilla

  34. Annika profilbild
    Annika

    Jag har bakat morotsfrallorna ikväll…… Och jag håller verkligen med om att dom var vansinigt goda!! Sluta inte med din underbara blogg!!
    Ha en go Kväll!!
    Här på västkusten är det rena höstvädret….så det passar utmärkt att vara inne och baka
    //Annika

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Annika!
      Oj, tack va glad jag blir! Kul att du provade receptet, hoppas fler hänger på! Jag misstänker de kommer bli många morotsfrallor i höst, så nu får de regna på för våra är slut! 😉
      /Linda

      Gilla

  35. Ida profilbild

    jättegoda! Mina blev inte lika fina. Men goda ändå! 🙂

    Gilla

  36. Elin profilbild

    Åh detta kommer jag definitivt att testa, både receptet 6 mjölet 🙂
    håller med många ovanstående att du har en grym blogg, kikar in på den nästan varje dag!

    Gilla

  37. Cina78 profilbild
    Cina78

    Hej Linda!! Har du som jag funnit detta suveräna mjöl!
    Används flitigt vid brödbaken här i Gårdby! 🙂

    Jag gör ofta en sk poolish av mjölet till surdegen…
    10 g jäst, 3 dl vatten o 8 dl mjöl. Vispa ihop. täck över m plast och jääääs….min 4 timmar eller i kylen under natten.

    Ha det bra!
    Carina Håkansson

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Carina!
      Tack för tipset om poolish! De måste jag prova!
      Vad gör de efter den jäsningen? Tillsätter mer mjöl? Bakar ut och jäser en andra gång?
      /Linda

      Gilla

  38. Maggan profilbild

    Här är en till som tittar in här dagligen 😉 dessa ska jag verkligen baka..Får väl svänga inom citygross i kalmar i veckan och handla hem detta mjöl..

    Gilla

  39. Linn profilbild
    Linn

    Jag undrar om man kan skippa linfrön och aprikoser? Jag har en envis pojkvän som inte alls gillar linfrön, och aprikos ska vi inte ens prata om! Jag ska inte ens berätta om när han skulle mata lillan med aprikospuré och han råkade få lite i munnen, haha! Men vore jättetacksam för svar, för jag måste baka bröd imorgon, det riktigt kliar i fingrarna! =) Tack för ännu ett toppenrecept!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Linn!
      Visst kan du de. Eftersom jag använde 1 dl linfrö, kan du ju byta ut de mot knappt en 1 dl havregryn, vetegroddar, havrekross etc etc, eller bara öka på mjölmängden. Aprikoserna kan du plocka bort bara!
      /Linda

      Gilla

  40. Sanne profilbild

    Tack för en fin blogg! Har lagt en länk på min nystartade bakblogg, hoppas det är ok.
    Var på Netto idag och blev så lycklig när jag hittade detta mjölet, det blev 4 paket på stört. Tror dessutom det var till rätt bra pris 19:-. Kanske finns på Netto i Kalmar också!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Sanne!
      Bra pris ju! 🙂
      Visst är det okej att du länkar!
      /lLinda

      Gilla

  41. Fröken M profilbild

    Det är första gången jag hamnat här, men jag älskar att baka så det lär bli många fler besök här framöver =) ha en bra dag !

    Gilla

  42. Caroline profilbild
    Caroline

    Har just bakat dessa goda frallor! Tack för receptet o tipset på mjölet. Jag har saknat denna kvalitet på mjöl sedan jag slutade jobba på bageri o numera bara bakar hemma.

    Gilla

  43. Ida profilbild
    Ida

    Bakade morotsfrallorna igår, det var nog det godaste bröd jag någonsin ätit! De blev jättefluffiga och fina, gott med ost också!

    Gilla

  44. Cina78 profilbild
    Cina78

    Hej Linda 🙂
    Korrigering av poolish…10g jäst 3 dl vatten o 4 dl Manitoba Cream. (Brukar ju göra dubbel sats så därför kom 8 dl mjöl med)

    Grundrecept från Finax och supermjölet Manitoba Cream!
    1.5 L Mjöl
    10 g jäst
    6.5 dl vatten
    0.5 dl salt ( ja du läste rätt!! ½ Deciliter!)
    Baguetter:
    Blanda som vanlig deg utom saltet o tillsätt poolish.
    Knåda 13 min i maskin el 20 för hand.
    Tillsätt nu salt o knåda 7 min till m maskin.
    Jäst i inoljad bunke m lock eller plastfolie i 45 min.
    Lägg upp och stöt samman degen, vik ihop o jäs igen 45 min. Upprepa en gång till o jäs 45 min..
    Väg bitar 350g vik treslag o låt vila 15 min.
    Forma till baguetter.
    Lägg skarven uppåt på en torr, mjölad handduk.
    Dra upp tyget mellan baguteerna så de håller formen
    (jag har en riktig vågig plåt)
    Jäs 75 min.
    Ugn 240 grader el 210 varmluft. Lägg in plåten så den blir varm!
    Vänd upp baguetterna på liten bräda eller linjal som är längre o bredare än baguetten.
    Snitta o lägg på den heta plåten
    Spruta in vatten i ugnen.
    Sänk temp. efter 5 min till 200 grader, 170 varmluft.
    Lufta efter 10 min genom att öppna ugnsluckan.
    Upprepa ytterligare 2 ggr.
    Total baktid 30 min.
    Ta ut o lägg på galler spruta m vatten för att få en bättre krackelering 🙂

    Oftast gör jag dubbel sats och blandar ner min surdeg från kylen och på så sätt får jag en nyare surdeg som jag ställer i kylen igen. Även den sk poolishen är ju i sig själv nästan som en surdeg.

    MANITOBA CREAM ❤

    Har fler recept från Finax o Manitoba men detta gillar jag bäst!

    Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

    Sen kommer den sk botgörningen…

    Gilla

  45. Cina78 profilbild
    Cina78

    Hej Linda.
    Korrigering av poolish…10 g jäst, 3 dl vatten o 4 dl mjöl..
    Brukar ju göra dubbel sats när jag gör poolishen…

    Grundrecept:
    1.5 L mjöl
    10 g jäst
    6.5 dl vatten
    0.5 dl havssalt ( ja du läste rätt ½ DL)

    Baguetter:
    Blanda jäst, vatten, mjöl o poolish.
    Knåda 13 min maskin el 20 min för hand.
    Tillsätt salt
    Knåda ytterligare 7 min
    Lägg i inoljad bunke m lock el oplastfolie
    Jäs 45 min.
    Ta upp stöt samman o vik ihop samt ner i bunken igen
    Jäs45min o upprepa detta en gång.
    Låt sedan vila 10 på bordet
    Dela till bitar ca 350 g,vik treslag, vila 15 min
    Forma baguetter
    Lägg på torr, mjölas handduk med ska´rven uppåt.
    Dra upp tyget mellan baguetterna.
    Jäs 75 min.
    Sätt ugnen på 240 grader el 210 varmluft med en plåt i.
    Vänd upp på liten bräda eller linjal längre o bredare än baguetten.
    Snitta o lägg på den heta plåten.
    Sputa in vatten.
    Sänk temp efter 5 min till 200 grader el 170 varmluft
    Lufta var 10:e min genom att öppna ugnsluckan.
    Tot baktid 30 min.
    Ta ut lägg på galler o spruta m vatten för bätter krackelering

    (Franskt lantbröd : 10 dl mjöl, 150 g grovt grahamsmjöl, 150 g rågmjöl, 10 g jäst, 6.75 dl vatten, 0.5 dl salt. Jäs 45-60 min
    250 grader el 220 varmluft, sänk efter 5 min 200 grader el 180 varmluft. Baktid 45-50 minuter 🙂

    Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

    MANITOBA CREAM ❤

    Gilla

  46. Mia profilbild
    Mia

    Götapetter vad goda de ser ut! Snålvattnet rinner och jag måste nog redan imorrn sondera manitoba terrängen i vår butik.

    Gilla

  47. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Nu har jag bakat dina morotsfrallor 🙂
    Jag gjorde som dig, jag gjorde 10 avlånga små ”limpor”
    jag har så ont i ryggen så det gick fortare!
    Synd att jag inte kan smaka då jag kör strängt med lchf nu….
    Men jag kan ju säga att det doftar helt underbart här i köket 😉
    Jag bakar till frukost på Torsdag då min ”lilla” son fyller 19 år!
    Ha en fortsatt trevlig vecka. Och tack för din underbara sida jag bara älskar den ❤
    Kram Sussi

    Gilla

  48. Martina J profilbild

    Dessa blev min lördagsfrukost idag! Älskar lördagsfrukostar! Dom ska alltid vara lite extra bra 🙂

    Gilla

  49. Maria profilbild
    Maria

    Hej! Fantastiskt gott recept! Undrar om man kan byta ut Monitoba cream mot vanligt mjöl+jäst om det skulle krisa? 🙂 Vet du isåfall vilka proportioner som skulle passa?
    Maria

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Maria!
      Absolut, visst kan du använda vanligt mjöl. Använd samma mängd mjöl o jäst som i receptet.
      /Linda

      Gilla

  50. Elin profilbild

    min pojkvän gjorde dessa idag. jag verkligen älskar dem verkligen!
    ett toppen recept!

    Gilla

Lämna ett svar till Sofia Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect