Jag har klurat bra länge på ett nytt recept med just fetaost och för ett tag sen så slog snilleblixten ner och jag kom på att de måste ju va himla gott med en cheesecake på fetaost! Denna cheesecake är en matig variant som med fördel serveras i buffé sammanhang bland andra små plockrätter. Eller som här med en ruccolasallad, oliver och en god citronvinegrette. Bottnen är gjord på kavring och tillsammans med fetaosten samsas färskost, créme fraiche och massa soltorkade tomater! Jag lovar er att detta är ruskigt gott! Vad säger ni, visst låter de väl inte så tokigt?? 😉

Det här behöver du :
200 gram kavring
100 gram smör
2½ gelatinblad
2 förp. fontana äkta grekisk fetaost (2st a´ 150 gram)
100 gram naturell färskost
100 gram créme fraiche
100 gram fontana soltorkade tomater med kapris i marinad (avrunna)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt stå tills de mjuknat. Ca 15-20 min. Smula sönder kavringen i en bunke. Smält smöret och häll över smulorna. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. Täck med plastfolié och ställt in i kylen. Förbered fetaoströran genom att väga upp ingredienserna i en bunke. Låt de soltorkade tomaterna rinna av något och hacka sedan grovt. Blanda ner i fetaoströran. Smält gelatinbladen som nu mjuknat försiktigt i en kastrull och blanda sedan ner i fetaoströran. Smaka av med salt & peppar. Bred ut röran på kavringbotten och platta till ordentligt. Täck igen med plastfolie och låt vila i kylskåp över natten. Skär upp i små tårtbitar, servera med en god ruccolasallad, oliver och en god vinegrette. Denna cheesecake passar utmärkt att serveras på en buffé bland andra små plockrätter.


Använd äkta grekiskt fetaost.


Soltorkade tomater i marinad är himla gott. Denna sort med kapris är min favorit. Den använder jag gärna i pastasåser men passar också ypperligt in i denna cheesecake.


Kavringsbottnen på plats i en rund springform.


Fetaoströran. Fetaost, färskost, créme fraiche, soltorkade tomater, salt & peppar och gelatin.


Bred ut röran över kavringsbottnen.


Täck med plastfolié och låt vila över natten i kylskåpet.


Servera som bufférätt, eller som här med en ruccolasallad, oliver och citronvinegrette.

18 svar till ”Fetaost Cheesecake med Soltorkade tomater”

  1. Pinglan profilbild

    Spännande! Bara mina smaker…Måste vara perfekt till en buffé.

    Gilla

  2. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Låter inte alls tokigt!!

    Gilla

  3. Yasemin profilbild

    Det här låter ju smaskens. Jag älskat fetaost. Gott!

    Gilla

  4. Kristina profilbild

    Låter tokgott! Aj LÖÖÖÖV soltorkade tomater, gillar fetaost och LÖÖÖVAR också färskost 😉 Men… behövs verkligen gelatinet? Med tanke på den redan stabbiga röran alltså. Känns som en onödig ingrediens? Eller vilken funktion fyller den annars? :-S

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Kristina!
      Jag har provat utan gelatin i en likande fetaoströra och med både färskost, créme fraiche och ”blöta” soltorkade tomater så blir det en bra stabilitet. Så jag kör MED, men de blir ju lika gott utan eftersom de inte ger nån smak. Men för syns skull och lite konsistens!
      /Linda

      Gilla

  5. Max profilbild

    Wow, vilket superrecept. Kommer passa perfekt i receptfoldern 🙂

    Gilla

  6. Goodfood profilbild
    Goodfood

    Ååhhhh, vill ha nu, trots att det är tidig förmiddag!
    Kan bara hålla med andra som kommenterat, detta låter supergott, måste helt klart testas. 🙂

    Gilla

  7. Helena S / Bara en kaka till profilbild

    Det här är ju helt genialiskt! Det ska jag absolut servera på nästa buffé, för vem älskar inte fetaost? 🙂

    Och tack för tipset med sockret, nästa gång ska jag sockra tomaterna lite. Jag har ett recept från Leilas första bok med karamelliserade cocktailtomater i en pasta, och där gör sig sockret otroligt bra till tomaterna också. 🙂

    Gilla

  8. Lina profilbild

    Ja, det låter sannerligen gott!

    Gilla

  9. Hanna profilbild

    Låter jättegott, verkligen! Fullkomligen älskar riktig fetaost, och har aldrig förstått förtjusningen med komjölksfeta… 🙂

    Gilla

  10. Kökshäxan profilbild

    Låter fantastiskt gott. Måste jag testa till kräftskivan.
    Tack för en jättefin och bra matblogg.

    Gilla

  11. Daniel profilbild

    Ser ju riktigt gott ut o dom skulle man ju vilja se på Det Goda Köket…..blir hungrig

    Gilla

  12. Chezsofia profilbild

    Vilken bra idé! Låter riktigt riktigt gott. Hoppas sommaren har varit bra. Själv håller jag sakta på att vakna till igen. /Sofia

    Gilla

  13. Lina profilbild

    Det såg otroligt gott ut – hoppas jag får anledning att prova att göra den nån gång 🙂

    Gilla

  14. Hanna profilbild

    Åh vilket smarrigt recept! Älskar både cheesecake och fetaost!

    jätte bra blogg! (:

    Gilla

  15. jenny profilbild

    Tusen tack för receptet! Gillar både cheesecake & fetaost så detta kommer att älskas:-)

    Gilla

  16. Linda W profilbild
    Linda W

    Hej,

    Älskar fetaostcheesecake och har gjort den många många gånger, antingen som förrätt på t ex nyår eller på buffebordet.

    Jag dekorererar med massor av delade cocktailtomater och en basilikablad på ovansidan.

    Mitt recept är lite annolunda eftersom jag gör botten på Degistivekex och smör. Fyllningen gör jag på Buko färskost ”Soltorkad tomat” (alt Philadelfiaost) + extra hackade soltorkade tomater som jag vispar ihop med ägg (håller ju också samman istället för Gelatin). Fetaosten smular jag ner innan och breder sedan färskostcremen ovanpå.

    Prova gärna 🙂

    Gilla

  17. malin profilbild
    malin

    Låter super god:) ska ha middag nästa helg behöver tips om förrätt tycker du/ni att de här är en för mastig förrätt. ska servera oxfile till varmrätt:)?

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect