
Oj vilken härlig söndagsmiddag vi har ätit idag! Slottsteken; alla vår husmans söndags-favorit! Det är bara såååå ända in i bombens gott! Kanske inte den modernaste middag man kan tänka sig, men vem älskade inte farmors söndags-stek när man var liten? Här kommer en påminnelse om det godaste, godaste en lat söndag eftermiddag kan bjuda på! Den här slottsteken har jag serverat med kokt potatis, pressgurka, géle och kokta, smörslungade morötter med persilja! En helt perfekt avslutning på helgen med andra ord!
Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
1 röd lök
2 morötter
Kryddning :
8 anjovisfiléer + 1 msk spad
1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten
Till såsen :
Grädde
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock. Lök och morötter ska bli härligt krispiga ta smak av kryddorna på botten av grytan.
Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Lägg ner anjovis, häll i rödvinsvinäger och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila. Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning. Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, géle och kokta, smörslungade morötter.

Stektermometern ska visa 75 grader, då är steken färdig.

Lök & morötter, härligt krispiga!

När steken är klar, låt vila i folié en stund före servering.



Lämna ett svar till Sofie / Mumsfillibaba Avbryt svar