Oj vilken härlig söndagsmiddag vi har ätit idag! Slottsteken; alla vår husmans söndags-favorit! Det är bara såååå ända in i bombens gott! Kanske inte den modernaste middag man kan tänka sig, men vem älskade inte farmors söndags-stek när man var liten? Här kommer en påminnelse om det godaste, godaste en lat söndag eftermiddag kan bjuda på! Den här slottsteken har jag serverat med kokt potatis, pressgurka, géle och kokta, smörslungade morötter med persilja! En helt perfekt avslutning på helgen med andra ord!

Det här behöver du :
1,5 – 2 kg nötstek (fransyska)
2 gula lök
1 röd lök
2 morötter

Kryddning :
8 anjovisfiléer + 1 msk spad
1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
Vatten

Till såsen :
Grädde
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken runtom i en rejäl gjutjärnsgryta så den blir fint gyllenbrun. Salta & peppra. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morötterna i slantar. Stick in en stektermometer i köttet och lägg ner lök & morötter i grytan. Sänk värmen något och låt allt få steka ihop ca en kvart utan lock. Lök och morötter ska bli härligt krispiga ta smak av kryddorna på botten av grytan.

Häll på vatten så det täcker köttet till 1/3. Lägg ner anjovis, häll i rödvinsvinäger och tillsätt lagerblad & vitpepparkornen. Lägg på locket på grytan och låt småputtra ca 2 timmar eller tills termometern visar 75 grader. Ta upp köttet och slå in det i folié att vila. Sila skyn till såsen och koka sedan upp den i en kastrull. Tillsätt grädde och låt småkoka ca 10 min, gärna längre. Smaka av såsen med salt & peppar. Ev. redning. Skär upp steken i skivor och servera med kokt potatis, pressgurka, géle och kokta, smörslungade morötter.


Stektermometern ska visa 75 grader, då är steken färdig.


Lök & morötter, härligt krispiga!


När steken är klar, låt vila i folié en stund före servering.


Sila stekskyn och koka upp världens godaste sås… 😉


Smaklig måltid!

14 svar till ”Söndagsmiddag – Så lagar du Slottsstek!”

  1. Wojtan profilbild

    Hej

    Guuud så gott det ser ut. Jag blir riktigt hungrig!
    Jag minns middagarna hemma hos mormor när man var liten, allt som oftast slottsstek.
    Den serverades med syltlök som jag alltid varit galen i. Däremot fick mamma tjata i mig köttet.
    Knepet hon tog till var att jag fick ”köpa” syltlökar beroende på hur stor bit kött jag tog.
    – Hur många syltlök får jag för denna köttbit?
    Smart knep av mamma, annars hade jag satt i mig hela burken med syltlök själv!

    Kram Åsa

    Gilla

  2. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Så himla gott och så himla länge sedan jag åt slottsstek… Jaa du nu dröjer det inte så länge till i alla fall innan det serveras här.

    Hurra för husmanskost!

    Gilla

  3. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    För lite stek i detta hemmet känner jag!

    Gilla

  4. Slickepotten profilbild

    Ser så himla mumsigt ut!
    Jag älskar stek! Får försöka övertala mannen att vi ska äta det nån dag framöver, han är inte helt förtjust i kött 😛
    Ha en skön kväll nu!

    Gilla

  5. Anne profilbild

    Men så sjukt gott. Bokmärker, måste testa din version. 🙂

    Gilla

  6. Kristina D profilbild

    DET var länge sedan! Det ska jag passa på att göra snart!

    Gilla

  7. Lena profilbild

    Just så gör man å då blir det så gott! Fast dina bilder gör det verkligen rättvisa! Härligt!

    /Alma

    Gilla

  8. Malin.T profilbild

    Stek är underbart,riktig söndagsmat… Vi har provat tjälknöl några gånger oxå, mums vad gott!

    Gilla

  9. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Åhh…..Slottsstek är ju riktigt hederlig husmanskost
    och så gott dessutom 😉
    Har en liten fråga som inte är om Slottstek…..
    Jag satt och diskuterade med en vän om Kroppkakor,
    Vad är det för skilnad på Småländska och Öländska??
    Jag kommer ihåg sen jag va liten att man gjorde dom Öländska på rå potatis?! Har jag fel eller?
    Kram från ett stekhett och soligt Nyköping 😉 Sussi

    Sussi!
    Småländska kroppkakor (även kallade vita kroppkakor) består enbart av kall, kokt potatis som du knådar ihop med mjöl, ägg o kryddor till en deg och tar ut bollar, fyller med fläsk och kokar. Enkelt beskrivet. Recept har du här :
    https://kryddburken.se/2007/03/08/vita-kroppkakor/

    De Öländska är betydligt marigare! 😉
    Där ingår visserligen kokt, pressad potatis med bara en liten del. Råriven, ”urvriden i silduk” potatis består det av mest, blandas ihop med lite kokt pressad och potatismjölet som bildas på botten i bunke när man vridit ur den råa. Inte lika enkelt att förklara, men receptet hittar du här :
    https://kryddburken.se/2007/10/31/akta-nykokta-olandska-kroppkakor/
    /Linda

    Gilla

  10. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Hahaha jag visste väl att jag hade rätt 😉
    Kommer ihåg att det va mycket pyssel med det hela och det där på botten kommer jag ihåg nu när du sa det 😉
    Oj vad gott, vilka minnen från tidigt 70 tal 😉
    Tack snälla för hjälpen!!!
    Kram

    Gilla

  11. Magnus Winroth profilbild
    Magnus Winroth

    Jahaja ännu en så kallad flashig websida där man inte tänker ett dugg på att det finns en jäkla massa personer med olika synproblem.
    Ändå gör man en websida med ljusblå & ljusgrå text som inte kan läsas av många men som ser jävligt flashigt ut…
    När ska webbmakarna lära sej att göra sidor som kan läsas av alla???
    jag bara undra.
    MVH
    M

    Gilla

  12. Ann-marie profilbild
    Ann-marie

    Hej,
    Länge sen jag åt slottstek, men det är ju så gott.
    Men jag har ett stort problem. Min son är fiskallergiker så jag kan således inte använda ansjovis, men det är ju den som gör den goda smaken. Nån som har ett tips vad jag kan smaksätta med istället?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Ann-Marie!
      Anjovis ger ju både säregen smak + sälta. Men vad ersätta den med vet jag inte riktigt. Där går jag bet, tyvärr…
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till Sofie / Mumsfillibaba Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect