Jordärtskocka är en rotfrukt som passar utmärkt till just soppa eller som gratäng. Den är så grymt god. Smaken är lite säregen och smakar mycket ”jordnära & natur” skulle jag nog beskriva det som. Även ugnsbakad är den god tillsammans med andra rotfrukter och råriven i en råkostsallad. Här har jag valt det godaste jag vet med denna lilla knöl, nämligen soppan! Med en skvätt vitt vin & lite grädde i, och ett gott bröd till så är nu torsdags-middagen fulländad! Brödet är i grund och botten en pizzadeg som jag bakat in en massa västerbottenost i och sen tvinnat ihop med bacon! (till recept) Behöver jag säga att denna torsdag var den godaste på länge! 😉

4 port
Det här behöver du :
500 gram jordärtskockor
2 msk smör
3 schalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar

Garnering :
Fint strimlad vårlök + några droppar olivolja

GÖR SÅHÄR :
Skala jordärtskockorna med vanlig potatisskalare, lägg i en skål med kallt vatten och en halv citron, annars blir dom missfärgade och bruna väldigt snabbt. Smält smör i en kastrull och hacka schalottenlöken grovt. Fräs löken och skär jordärtskockorna i mindre bitar/skivor och låt fräsa med nån minut. Slå på vin & buljong och låt koka ihop tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt grädde och koka på svag värme ca 5 min. Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt & peppar. Servera ett gott bröd till soppan!


Jordärtskockan skall läggas i kallt vatten med en halv citron direkt efter att man skalat den annars blir den väldigt snabbt brun & tråkig i färgen. Skalar den gör du enklast med små korta drag ”bort från dig” med en vanlig potatisskalare.


Soppan puttrar och snart ska den mixas & serveras!


Smaklig måltid!

15 svar till ”Jordärtskocksoppa med Baconbröd”

  1. Helena Ljunggren profilbild

    Baconbrödet ser sannerligen jäkligt gott ut 🙂

    Gilla

  2. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    ojojoj, vad det här såg gott ut 🙂
    Det ska jag nog prova någon dag 😉
    Ha en trevlig kväll

    Gilla

  3. Nette (Kardemumma Gumman) profilbild

    Naah, vilken fin bild på smarrig mat! 🙂

    Gilla

  4. Karin profilbild

    Tack för de fina gratulationerna! Håller som bäst på med dina Solskensbullar så jag har något mumsigt att bjuda på när gästerna kommer på lördag för att fira. Jordärtskockssoppa är verkligen galet gott! Snart dags för mig att göra det igen tror jag. Sköt om dig och familjen!

    Kram Karin

    Gilla

  5. Fru Matglad profilbild

    Jordärtskocka på påse har jag aldrig köpt! ;)…detta låter fantastiskt gott! Ska komma ihåg att inhandla ingredienser till nästa gång jag handlar. Brödet ser döläckert ut!

    Gilla

  6. Paula profilbild

    Åh himmel, så gott det ser ut!! Ska storhandla imorgon och jag skulle tro att det kommer inhandlas jordärtskockor med mera. Inväntar recept på baconbrödet 🙂 Trevlig helg!

    Gilla

  7. Camilla K profilbild

    Det ser ljuvligt gott ut! Förra året fick jag en hel plastkasse med jordärtskockor av en granne. Rostade i ugnen, stekte med bacon som en förrätt och gjorde jordärtskockspuré till den grillade köttbiten, vilket var riktigt gott. Det blev aldrig av att koka soppa..men det ska jag självklart göra vid tillfälle (bara vi slutat den förbaskade Modifastkuren. Har nu klarat av dag 4 av 14!) Kramar från Camilla i Motala

    Gilla

  8. Maja profilbild

    Dumma trötta kvällsjag måste fråga. Hur ska man tvinna så att dom ser ut som dina. Får för mig att dom bara kommer bli tjocka rullar med bacon runt och inte sådär fint skruvade.

    Gilla

  9. Karin W profilbild

    Men det här passar mig perfekt, köpte skockor idag och tänkte göra soppa och bacon har jag i kylen. Får se om det blir i helgen eller till veckan.
    Ha en riktigt skön helg och hoppas inte snön är hos dig!

    Gilla

  10. Ann - Tänk om jag ändå hade en blogg... profilbild

    Vilka helt outstanding bilder du har fått till Linda!!!

    Maten ser god ut också.. =)))

    Kram!

    Gilla

  11. Anna profilbild

    Jordärtskocksoppa är ju bara så himla gott! O de där bacon-sticksen ser supergoda ut dem också! Trevlig helg! Kram Anna

    Gilla

  12. Mia profilbild
    Mia

    Detta måste jag ju testa! Tycker det är gott med jordärtskockor, men aldrig tänkt på att man kan göra soppa på dem, utan har kokat dem lätt och sen doppat dem i ägg och riven ost och sen stekt på dem lite i stekpannan och serverat med bacon eller liknande till, eller bara som de är.
    men nu får det helt klart bli en soppa någon dag när jag kommer till någon affär som har dessa knölar! Tycker de är svårt att få tag i dem..i vissa butiker så har de typ 5 st halvmurkna som ligger och skräpar.

    Gilla

  13. Ulla profilbild
    Ulla

    Återigen frestas jag att laga nåt jag aldrig gjort, vet ju vid det här laget att dina recept får MVG+ …har just varit och handlat men det får bli imorgon, saknade visst vitt vin…Dina bilder är så fantastiskt lockande att du skulle säkert få mig att längta efter levergryta om du presenterade det… :-§…

    Gilla

  14. Carolina profilbild
    Carolina

    Baconbröden ser superläckra ut, måste jag absolut testa! Jag är också lite nyfiken på hur du får till dom sådär snyggt skruvade, eller drar dom ihop sig själv när dom bakas? Jordärtskocka har jag faktiskt inte äns provat, man ser det ju vanligtvis på pizza – vilket inte låter alltför frestande när det finns så mycket annat gott att välja på 😛 ..Men soppa är ju enkelt och gott så det här receptet tar jag med mig hem 🙂

    Gilla

  15. emma profilbild
    emma

    Jordärtskock soppa är underbart gott :). Blev väldigt sugen på att prova göra brödet, fast är lite orolig hur mina snurrar kommer gå..
    När jag har lagat soppan så har jag haft halstrad pilgrimsmussla och löjrom till, det var en riktigt smarrig kombination!

    tack för en riktigt inspirerande blogg, med fantastiska recept och bilder.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect