Igårkväll gjorde jag plankstek. Det är något vi annars bara äter på restaurang, men det är synd för det är ju så otroligt gott och smidigt att tillaga. Jag köpte nya plankor för ett presentkort jag fick i veckan så dessa fick invigas igårkväll. På en planka är det verkligen mycket mat och vi blev mer än mätta trots att ingen av oss orkade äta upp allt! Plankstek är alltså som gjort för en slö TV-kväll i soffan! 😉 Brukar ni göra plankstek hemma?

Plankorna :
Vare sig du har helt nya eller redan avända plankor så bränn av dom i ugnen ca 10 min på 220 grader. Ta ut dom, pensla på matolja och garnera sedan plankorna med moset och tillbehören du vill ha.

4 plankor
Duchesspotatis :
ca 1 kg potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk rapsolja
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, olja och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset på plankorna.

  • Tillbehör :
    Baconlindad sparris som du försteker lite i stekpannan så baconet blir krispigt.
  • Bifftomater, kurna och toppade med riven ost & peppar
  • Stekta champinjoner
  • Hemmagjord kall bearnaisesås
  • Köttet :
    Här har jag marinerat en ytterfilé (eller hel benfri kotlettrad) med olja, soya, tomatpuré, vitlök, salt, peppar och en skvätt rött vin. Denna grillade vi i skivor ute på grillen och la på strax före servering. Du kan också steka fläskfilén i stekpanna så den får fin gyllenbrun färg och sedan låta dem steka med på plankorna i ugnen.

    Tid och temperatur för färdig planka i ugnen :
     Ca 10-15 min 220 grader.


    Plankorna har bränts av ca 10 min 220 grader. Sedan penslats med olja.


    Plankorna förbereds…


    Baconlindad sparris är bland de godaste tillbehör till grillat. Tyvärr så hittade jag endast fryst sparris, det blir bra mycket godare med färska! 😉


    Timing med köttet på grillen!


    Plankorna färdiga för servering!

    26 svar till ”Plankstek med grillat kött, baconlindad sparris, stekta champinjoner, ostgratinerade bifftomater och hemmagjord bearnaisesås”

    1. Newbiecooking profilbild

      Åh, jäklar vad gott!

      Gilla

    2. Lindy profilbild

      Hej pinglan!
      Ett annat tips är att linda in haricon verts i bacon och lägga på grillen. Grilla dom så baconet blir knaprigt och gott, dippa i nån god sås (brukar enkelt och smidigt röra ihop creme f + italiensk salladskrydda på påse). Ljuvligt & ett måste på grillmiddagar hos oss :))

      Gilla

    3. Fru Matglad profilbild

      Hej! Har aldrig gjort det själv, men äter det ofta på ”vår” kvarterskrog här i Ronneby…=) Super duper!
      Ha en härlig lördag!
      Kram

      Gilla

    4. Marie profilbild
      Marie

      Har hänt att vi gjort plankstek här hemma, så gott men väldigt mäktigt! Blir paltkoma ett par timmar efter en sån här middag.
      Brukar ha haricot verts istf sparris, men testar din variant nästa gång. 🙂 Ha en GOD helg och må så gott!

      Gilla

    5. Mia profilbild

      Gud vad det såg gott ut!!

      Inser nu att vi måste köpa plankor så vi kan göra plankstek hemma 🙂

      Gilla

    6. Emmas Kök profilbild

      Mums! Åt plankstek för inte så länge sen och det år ju fantastiskt gott!!

      Gilla

    7. Matilda profilbild

      oooh my !!!! farligt gott det där !!!!

      Gilla

    8. Ullis profilbild
      Ullis

      Att du inte öppnar restaurang. Jag skulle komma varle dag:)

      Gilla

    9. Ullis profilbild
      Ullis

      Varje skulle det va;)

      Gilla

    10. Anna J profilbild
      Anna J

      Plankstek är så gott men det är sällan jag äter det, men att köpa hem såna plankor känner jag vore en väldigt bra ide. Sicken tur jag fyller år snart så jag kan önska mig i present… Trevlig helg!

      Gilla

    11. Anne-Mari profilbild
      Anne-Mari

      My godness… Livsfarligt att kolla in här hos dig! Har en tendens att göra det när jag redan är hungrig. Vi har funderat på att skaffa oss plankor och nu har jag bestämt oss! 😀
      Kram

      Gilla

    12. Anki profilbild

      Så gott med planka! Vi gör även fisk på planka ibland, faktiskt länge sen nu så vi får väl ta det snart igen.

      Gilla

    13. sussi hägg profilbild
      sussi hägg

      Väldigt gott med plankstek. Jag har gjort mina i många år pga att vi aldrig hade råd att äta ute när alla 5 barn bodde hemma 😉
      Men jag har ekplankor, jag köpte dom på coop!
      Tack för din jättefina sida och bilder 🙂
      Sussi

      Gilla

    14. Josefin profilbild

      Åååh! Herregud va gott – snacka om att det vattnas i munnen 🙂

      Gilla

    15. Martina profilbild

      Har faktiskt aldrig gjort plankstek!

      Gilla

    16. Sandra profilbild
      Sandra

      Ser väldigt gott och väldigt lyxigt ut!!! Mums!

      Gilla

    17. Helena S / Bara en kaka till profilbild

      Måste erkänna att jag aldrig har gjort plankstek själv, men det är otroligt gott. Jag brukar alltid äta det på Gröna Stugan i Kalmar, de gör en otroligt god plankstek! Hoppas du har en bra helg!

      Gilla

    18. Susie i köket profilbild

      Oj så gott! Jag får nog leta fram mina planksteksplankor som aldrig blivit använda…

      Gilla

    19. Sara profilbild

      Hejhej!

      Jag har en grupp på facebook som heter alla vi som älskar pizzasallad, jag har sett att du har en bra bild på just pizzasallad och undrar om jag får låna den. Jag kan självklart skriva din adress under bilden om du vill det och lägger inte in bilden om du inte godkänner det.

      Ha en trevlig kväll 🙂

      Gilla

    20. Elisabeth profilbild
      Elisabeth

      Plankstek hör till i våran familj men den ser inte alls ut som din.

      Moset är gjort med: Potatis, ägg, öl, smör, salt och vitpeppar.
      Skållade tomater och vit sparris.
      Köttet kryddas med salt och vitpeppar och försteks i panna och värms med i ugnen.
      Viktigast är kryddsmöret som vi har till: Smör, persilja, vitlök, vitpeppar och citronsaft.
      Detta ger en fyllig och god smak. Gillar inte bleka ensmakiga smörer.

      Rekomenderas att prova, smöret till plankan gör mycket då rätten blir lite mindre matig.

      Gilla

    21. Jessica profilbild

      Mumma, ser riktigt gott ut. Älskar plankstek men har bara ätit det på restaurang. Dock har jag lagt in en beställning på plankor av gubben eftersom han ändå ska göra en ny skärbräda i ek, så får han göra ett par plankor med =).

      Ha en bra kväll!

      Gilla

    22. Malin.T profilbild

      Vilken klassiker, mums vad länge sen det var som jag åt en plankstek!! Jobbade på en krog för några år sen och där åt vi plankstek så fort chefen inte var där ;-)…
      Kram Malin

      Gilla

    23. Hanna profilbild

      Men ååååh vad gott det där såg ut!! =)

      Gilla

    24. Therese profilbild

      Åh så gott det såg ut..
      Nu är det ett tag sen vi gjorde planka här hemma, men det är ju så himla gott.
      Fisk på är inte heller så dumt osså romsås till..
      Kram

      Gilla

    25. Emelie profilbild

      Oj! Första gången jag är inne på din sida och möts av detta underbara! Kommer att läsa vidare, räkna med det 🙂

      Gilla

    26. […] Kryddburken […]

      Gilla

    Lämna ett svar till Jessica Avbryt svar

    Li här,

    Välkommen till nya Kryddburken!

    Let’s connect