Vi gör en djupdykning i husmanskostens underbara värld igen! Fläsklägg & rotmos till kvällsmat, kan de bli bättre? Inte alls så krångligt som många tror. Köper man dessutom färdigrimmad lägg så går de som en dans ju! 😉 Och inget slår heller hemmagjort rotmos med både kålrot, potatis och morötter. Till moset använder man spadet från koket istället för mjölk att späda med. Det blir det tusen gånger godare!! Vad säger ni? Gillar ni sån här mat, eller inte!? 😉

4 port
Det här behöver du :
1 – 1,5 kilo rimmad lägg (utan ben)
3 små gula lökar
1 morot
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn

GÖR SÅHÄR :
Skölj av lägget i kallt vatten lite snabbt. Låt nätet sitta kvar. Lägg ner i en stor gryta med lock. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Skala lök och kylfta. Skär moroten i slantar och lägg ner i grytan. Fyll på med vatten på det precis täcker. I med lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme med locks till termometern visar 72-75 grader. Ta upp lägget och slå in i folié en stund före severing. Ta bort nätet & svålen och skär upp i tunna skivor. Servera med rotmos och senap! 🙂


Fläsklägget ska sjuda i grytan tills innertemp visar ca 72-75 grader.


Uppskivat fläsklägg, färdigt att serveras!

4 port
Rotmos :
1 kålrot (ca 800g)
4 medelstora potatisar
2 normalstora morötter
Spad från grytan du kokat lägget i.
Smör
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala kålrot, potatis och morötter. Skär allt i mindre bitar ca 4*4 cm. Koka upp med saltat vatten och låt allt koka mjukt. Ta av kastrullen från plattan och använd en rotmos-stöt och mosa allt grovt. Tillsätt spadet till lagom konsistens. En klick smör och smaka av med salt & vitpeppar.


Kålroten är en ljuvlig rotfrukt som passar bra att ugnssteka med andra rotfrukter, i soppa och som här till rotmos!


kålroten har ganska hårt skal så potatisskalaren och osthyveln funkar inte så bra här. Använd en vass kniv istället och skala kålroten.


Kålrot, potatis och morötter ger ett riktigt gott rotmos som passar bra till fläsklägg.

33 svar till ”Fläsklägg & Rotmos – de e redig mat de!!”

  1. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Det är ju så gott med fläsklägg och rotmos, jag föredrar då pulvermoset. Men tyvärr så blir det aldrig att jag lagar detta då min sambo inte tycker om det 😦

    Gilla

  2. Caena profilbild

    Nu blev jag då hungrig… massa hungrig..

    Gilla

  3. Elin A profilbild
    Elin A

    Nope, sådan mat skulle jag inte få för mig att äta, ja jag har smakat så klart men får ulkningar av rotmos:)
    Men tur att smaken är som baken!

    Gilla

  4. Anna profilbild

    Men å va gott! Jag har försökt laga fläsklägg EN gång, men hade ju gjort en GROV miss… Köpte inte rimmad, så det var så osmakligt att det fick bli kattmat den gången (de var inte direkt ledsna för det)! Sen dess har jag inte vågat, men nu känns det som att det kanske är dags att prova. Älskar ju det sen jag var liten! Och rotmos är ju också såååå gott!

    Gilla

  5. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Vi älskar sån här rejäl mat! Jag lagar gärna rotmos och varierar mellan köttkorv och fläsklägg. Mums! Det är ju också jättegott att använda rotfruktsmos till en gratäng men då kanske man ersätter en del av kålroten med ex. palsternacka.

    Gilla

  6. Ann - Tänk om jag ändå hade en blogg... profilbild

    Fläsklägg – ja tack!
    Rotmos – nej tack!

    Gilla

  7. Ullis profilbild
    Ullis

    Men gud så gott!!!

    Gilla

  8. Malin profilbild

    fläsklägg är nog inget som hör den finska husmanskosten till vad jag vet, men rotmos – yummie 🙂 Bra kryddburken! Våga äta mer lokalproducerade rotsaker! Det gäller för hela norden 🙂 Man kan ju slänga ner lite morot, kålrot eller palsternacka i helt vanligt potatismos också när man kokar potatisen. kanske något för dem som inte vill gå hela vägen till rotmosstadiet? Jobbar med ett projekt som försöker introducera mer lokalproducerade grönsaker till de privata hushållen just nu och funderar en hel del på alla möjliga recept på rotsaker. So I’m all fired up. 🙂

    Gilla

  9. Mia profilbild
    Mia

    Jättegott, men bedrövligt svårt få tag på fina fläskläggar numera, gillar inte riktigt de som är i nätkasse, eller iaf de jag köpt har var inte varit någon höjdare, även om det ju såklart är mer praktiskt!
    Vi är dock bortskämta med att haft tillgång till fläskkött
    direkt från en gård under många års tid..de fläskläggarna som man själv rimmade var så jäkla goda, så blir ju sugen när man ser hela rätten här, och barnen gillar det också:-)

    Gilla

  10. Mian profilbild

    Gud så gott – jag tror jag dånar!
    Med senap till – det älskar jag.

    Gilla

  11. carolina profilbild

    rotmos är ju så gott, fast lite mer som en puré och med västerbottenost i, muuuumma 😀

    Gilla

  12. Annica Gillberg profilbild
    Annica Gillberg

    Riktigt gott! En favorit bland husmansklassikerna faktiskt.
    Absolut med fläsklägg. 🙂 Gästabudssenap ska det vara till också.

    Gilla

  13. Kerstin profilbild
    Kerstin

    Om det ska vara husman så måste jag slå ett slag för ISTERBAND och till det ska det vara stuvad potatis! mumma

    Gilla

  14. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Åh, det är så gott så när det serveras här står magen i fyrkant efteråt. Vi äter lätt 4 port på 2 pers =)

    Hmm har kålrot i kylen… Helgen är räddad!

    Håller också med Kerstin om att isterband är en höjdare men jag gör en potatisgratäng på mjölk och lägger på isterbanden efter halva tiden så blir det färdigt samtidigt och gratängen får god smak av isterbanden. Man får göra det lätt för sig ibland =)

    Gilla

  15. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Blir mer och mer förtjust i husmanskost och långkok! Ser supersmaskigt ut och äääälskar rotmos!!

    Gilla

  16. Fridas kök profilbild

    Älskar det! 😀

    Gilla

  17. Kalasgott profilbild

    Som nyfylld 18åring är det allt lite ”pinsamt” att säga det här, men fläsklägg och rotmos är en av mina absoluta favoriträtter faktiskt!! 🙂 Såååå himla gott!!

    Sv: Jaaa, jag är supernöjd med min nya kamera!! Vilket färg och ljus-uppfång den har!! Vad har du för kamera Linda?? Är väldigt nyfiken med tanke på dina superfina foton du ständigt laddar upp!!

    Gilla

  18. Lena profilbild

    Det där är min typ av mat! Så gott! Länge sedan jag lagade det! Dags för tillägg i menyn 🙂

    Gilla

  19. Berith profilbild
    Berith

    Rotmos är både billig och god mat. Vi gör stora portioner och fryser in. Köper oftast fläskkorv till som bara skall sjuda i 15 minuter.
    Bra att ni testar vår husmanskost.

    Gilla

  20. Malin.T profilbild

    Har nog aldrig ätit äkta rotmos pinsamt nog, inte som jag minns ivf. Kanske skulle man våga sig på det… Det ser ju så gott ut!

    Gilla

  21. Carolina profilbild
    Carolina

    Åh, vad gott! Jag älskar husmanskost. Men jag är uppvuxen i Tyskland, så hemma blir det mycket sånt. Och som tur är har jag hittat mannen, som kan bli spritt-språngande-lycklig över sån mat!

    Gilla

  22. Therese profilbild

    Jag ska erkänna att jag nog aldrig ha ätit eller tillagat det sen jag blev ”stor”, men när jag va lite så va det dessvärre ingen hit.
    Skulle vara kul att få testa denna rätt i alla fall..
    Kryddpaketet kom igår, jättekul med annan än räkningar i brevlådan, dottern la beslag på strösselburkarna och gubben planerar för grillsäsongen..
    Tack för kul tävling…
    Trevlig helg

    Gilla

  23. Chezsofia profilbild

    Oj här pratar vi riktig rejäl och härlig husmanskost!
    Ser löjligt gott ut faktiskt. Ha en trevlig helg!

    Gilla

  24. MalinSt profilbild
    MalinSt

    Mums vad gott det såg ut! Har inte ätit detta sen jag flyttade hemifrån för drygt 15 år sedan..

    Kanske måste prova någon kväll…

    Gilla

  25. Helena Ljunggren profilbild

    Rotmos, det är så innihoppsan gott, det ska ätas på ett väldigt speciellt sätt 🙂

    Man lägger en rejäl klick i mitten på tallriken, sen plattar man ut det, ända ut till kanten på tallriken. Sen äter man runt runt, hela vägen in till mitten. 🙂

    När jag äter rotmos är jag inte 33, jag återgår till 7-års ålder ungefär 😀

    Gilla

  26. Matvraket profilbild
    Matvraket

    OH! MY! GOD!
    Det där såg himmelskt ut.
    Det är ju verkligen själva F*N att min sambo inte tycker om rotmos.
    Nåja, efter dessa bilder finns ingen återvändo! Nu MÅSTE jag göra fläsklägg och rotmos. Får väl lägga undan några potutter och göra vanligt mos till damen. Grovkornig spnap till det får det bli.. Mums!
    Men alltså, herregud så saftigt och alldeles perfekt lägget såg ut. Hela magen skriker ut sitt sug just nu.
    Ha en sjkön helg.

    Gilla

  27. Kicki profilbild
    Kicki

    Rotmos och fläsklägg är faktiskt bland det godaste jag vet. Äter som en galning de gånger jag orkar laga denna fantastiska maträtt. Sen blir det soffan eftersom man inte kan röra sig efteråt 🙂 Men himmelskt gott är det!!!

    Gilla

  28. Kicki profilbild
    Kicki

    Tips för att få ett ”renare” kött! Använd påskskinka (färdigkokt) som nästan är gratis just nu 🙂 Lägg den i vatten med lök och kryddor och låt sjuda till den är varm innuti. Bara att äta. Nästan inget fett och inga konstiga bitar i den…och lika gott… 🙂

    Gilla

  29. a n n a profilbild

    rotmos är iallafall en favorit för mig 🙂 det är så hiimla gott.

    Gilla

  30. Anna-Maria profilbild
    Anna-Maria

    Min sambo skulle kunna äta rotmos varje dag så hos oss blir det lagat minst en gång varannan vecka. Annars är ju kålrot dundergott att ugnssteka med lök, potatis och morötter. Eller tillags i en äkta finsk kålrotslåda. Mumma!

    Gilla

  31. Anna profilbild

    Jag fullkomligt älskar rotmos, men jag föredrar nog kött- eller fläskkorv till 🙂

    Gilla

  32. Anki profilbild

    Husmanskost är vi väldigt glada i, båda två. Gör både ärtsoppa och bruna bönor själv, jättelätt att göra. Rotmos är bara så gott, lite sött och salt på samma gång, och till det en god och stark senap.

    Gilla

  33. Matilda profilbild

    mums med rotmos !! fullkomligt ääälskade det när jag var liten ;D

    Gilla

Lämna ett svar till Kicki Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect