Jag älskar risotto, men gör det alldeles för sällan! Denna med smörstekta champinjoner är inte alls dum! 🙂 Har ni nån egen favorit?

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter kycklingbuljong (egen el. tärning/fond)
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2min) slår du på buljong lite i sänder vartefter det kokar bort! Fortsätt så tills all buljong tilsattas, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner parmesanosten och låt risotton vila ca 1min för att ”kräma till sig”! Salta & peppra!

Smaksättning :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt.* Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen! Enklare och godare blir det knappast!

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör, olja eller mjölk/grädde om du nu ska göra en stuvning tex ska tillsättas innan svampen fått steka sig torr. Slår du på mjölk när svampen inte vattnat ur sig får du en väldigt tråkig färg, nästan dassgrå och, det blir inte speciellt gott heller! Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Nu kan du krydda och avsluta med en klick smör för den goda smaken! 🙂


I burken är det hemgjord kycklingbuljong som jag tinat från frysen. Det är det absolut godaste till denna risotto.


När riset är klart vänder jag ner svampen.


Och massor med hackad persilja!


Parmesanosten…


Och, woolaaa! 🙂 Smaklig spis!

18 svar till ”Risotto med smörstekta Champinjoner”

  1. Emmas Kök profilbild

    Detta skulle jag inte tacka nej till just nu. Ser fantastiskt gott ut!

    Gilla

  2. Deezakula profilbild

    Det ser jättegott ut! Det måste jag prova någongång!

    Gilla

  3. Therese profilbild

    Risotto det har jag aldrig prövat tror jag..
    Ha blivit lite skrajsen efter man sett på elake kocken efter hur noga det är med koktiden tur är det ju dock att man inte har han hemma i köket när man lagar mat..huuuva

    Gilla

  4. Slickepotten profilbild

    Gud vad gott det ser ut! magen kurrar bara jag tittar på din härliga bilder 🙂
    Min favorit risotto är nog en med trattkantareller i, jag verkligen älskar trattisar.

    Gilla

  5. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Ha,ha vad kul!!!
    Mitt nästa inlägg kommer bli just risotto!
    Lagade det i helgen och det var så sörens gott!
    Påminner väldigt mycket om ditt recept förutom att jag hade vitt vin, grönsaksbuljong och broccoli i.

    Kram Åsa!

    Gilla

  6. Annemie profilbild

    Ser riktigt gott och krämigt ut 🙂 Själv åt jag en krämig Carbonara idag, kolla in på min blogg om du vill ha ett toppenrecept på carbonara 🙂

    Mvh/ Annemie

    Gilla

  7. Loulas Kök profilbild

    Verkar krämigt och gott. Har provat nått liknande själv. Denna typ av ris är en klass för sig. Gott med variation och riset blir en hel maträtt med smaksättningen i sig.

    Gilla

  8. victoria profilbild

    visst är det gott!!! det här är min favo, den måste du prova!! örtoljan till gör sig såååå bra!!

    http://www.bloggfamiljen.se/2010/02/01/fyllda-kycklingfileer-med-risotto-och-ortolja/

    kram och hoppas du mår bättre från förkylningen nu!!

    Gilla

  9. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Ser sagolikt gott ut! Gör inte heller Risotto så ofta…..kanske tips inför helgen….

    Gilla

  10. Pinglan profilbild

    Oj, vad hungrig jag blev! Risotto och smörstekta champinjoner – två favorier!!!

    Gilla

  11. Annalena alias Nenaz profilbild

    Gud vad smaskigt denna risotton ser ut att vara. Gillar starkt risotto med karljohanssvamp men har aldrig provat den har versione;)

    Gilla

  12. Martina profilbild

    Vilka härliga bilder, ser urläckert ut.
    Jag har faktiskt aldrig gjort risotto, tänker ofta på det men det har inte blivit av, jag som älskar italiensk mat 😉
    Trevlig helg
    //Martina

    Gilla

  13. Gourmetmorsan profilbild

    Åhhhh det ser ju underbart ut!
    Risotto är ju faktiskt väldans
    lätt också! Jättefin blogg!
    Ta gärna en titt på min!
    http://gourmetmorsan.blogspot.com/
    Kram å trevlig helg!

    Gilla

  14. nina profilbild

    Det här måste jag prova. Kanske redan i morrn.
    Härliga bilder du tar. Verkligen en inspirerande blogg.

    Gilla

  15. Veckomatsedel.se profilbild

    Enig i att risotto är en favorit:) Vi gör oftast med svamp, men har också en god med gröna ärtor och räkor. Det blir verkligen en helt annan risotto, men den är också jättegod!

    Gilla

  16. Jess profilbild
    Jess

    Nar vi gor Risotto blir det med rakor och sparris…Den blir sa otroligt god!
    Och sa tror jag att manga inte vagar sig pa att gora denna ratt, men den ar faktiskt valdigt latt tycker jag…Aven min 11-aring klarar av det 🙂

    Gilla

  17. Fröken Dill profilbild

    Torkad Karl Johan-svamp, lök och vitt vin eller torr vermouth är min favorit i risotton.
    Hälsar fröken Dill

    Gilla

  18. Thomas profilbild

    Hej

    Lækkert ser det ud!
    Jeg har netop testet en tomatrisotto – og det var utroligt lækkert.
    Du kan se opskriften her: http://madmand.dk/nyt/sadan-booster-du-din-risotto/

    Hilsen
    Thomas

    Gilla

Lämna ett svar till victoria Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect