Banoffee paj är nog den absolut godaste pajen, både knaprig, söt kola, fräscha bananer och len grädde! Det speciella med denna pajen är den kondenserade mjölken i konservburk. Den är lite kul faktiskt! Det är kolasås på burk kan man säga! Eller inte först, men sen, efter att man kokat hela burken i ett vattenbad sisådär 2 timmar! Då blir det kolasås! Riktigt GOD kolasås dessutom! Har du inte provat baka denna paj tidigare så rekommenderar jag att du genast gör ett försök! 😉

Det här behöver du :
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm

GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket! 😉

Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge. 

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj! 😀


Koka burken i 2 timmar, hela tiden täckt med vatten.

 
Efter 2 timmar i kokande vatten så har vi nu fått en tjock krämig toffee/kola! Digestivesmulor är blandat med smöret och ska tryckas ner i formen.

  
Bred ut kolasåsen på digestivbottnen, lägg över skivade bananer och toppa med grädde.


Dekorera med ännu mer bananer och krossad daim!

65 svar till ”Banoffee Paj”

  1. Barbapapa profilbild

    Håller tummarna för att min Banoffee Paj blir lika smaskig som dina bilder. Kom nyss på att jag glömt att köpa Digetivekex men ska strax reparera det misstaget 🙂

    Gilla

  2. Lovisa profilbild

    Och hur god såg inte den där ut då .. måste pröva nån dag !!

    En mycket härlig blogg du har !! Här finns mycket att kolla på

    Gilla

  3. Lina profilbild
    Lina

    Förra gången jag gjorde den så kraschade botten totalt, men nu tryckte jag till rejält med fingrarna och hade den en halvtimma i frysen och då blev det mkt bättre. Denna gång minskade jag dessutom till 3/4 dels Digestivepaket och det räckte bra tycker. Det är verkligen en mkt mumsig paj!

    Gilla

  4. natali profilbild

    var kan man köpa sådan sås (:

    Gilla

  5. Fredrik profilbild
    Fredrik

    Grymt god!!!

    Gilla

  6. […] hittade receptet på den här sidan och såhär gör […]

    Gilla

  7. Inga-Lill Johansson profilbild
    Inga-Lill Johansson

    Detta är nog den absolut godaste paj jag någonsin ätit. Jag gjorde en i torsdags som tog slut väldigt snabbt så idag gjorde min man en till och det är kryss i taket, första gången på 22 år som han tar initiativ att göra sötsaker själv…

    Gilla

  8. […] Denna smakade smaskens! Mycket gott och uppskattades av alla! Receptet jag använde mig av hittar ni här – https://kryddburken.se/2010/02/28/banoffee-paj/ […]

    Gilla

  9. Olivia Lehnert profilbild
    Olivia Lehnert

    Så himla god. Jag bakade det i London och mina vänner älskade det.

    Gilla

  10. Joakim profilbild
    Joakim

    Kommer att bjuda på denna imorgon på fredagsfikat på jobbet.
    Ska bli intressant och se om den smakar som den gjort när man ätit den innan 🙂

    Gilla

  11. Susanne profilbild
    Susanne

    Hej!! ska inte botten bakas i ugnen??

    Gilla

  12. kryddburken profilbild

    Bottnen behöver inte bakas i ugnen utan bara tryckas ut o ställas i kylskåp en stund!
    /Linda

    Gilla

  13. […] Receptet kommer från Kryddburken! […]

    Gilla

  14. […] din chef lite mer för varje minut”. ÅÅH detta måste ni baka, kids! Vi använde oss av detta recept, med enda ändring att vi hade på hackad eko-mjölkchoklad istället för daim. Baka ba […]

    Gilla

Lämna ett svar till Lovisa Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect