Har ni tänkt på de nån gång?

Hur minnen kring mat som har påverkat oss från de vi var små? Att vi faktiskt har ett ”mat-bagage” med oss! Vad är det som gör att en gb-glass från 1984 känns som en ren nostalgitripp?


Bild lånad från GB glass hemsida.

Nu ska jag berätta mina ”sagor” från när jag var mindre.

När jag var liten växte jag upp i Boden tills jag började 2:a klass i lågstadiet. Jag hade då min mamma Mia, min pappa Dennis, min famor Eva-Maj, farfar Gunno och mina fastrar (Maritha & Ulrika) runomkring mig. Min mormors mor Ottilia. Där fanns också en tant Greta & gubben Knut också. Dessa personer har alla gett mig fina minnen, kalla dom ”mat-minnen” som jag idag kommer ihåg eller blir påmind av när jag bloggar om just mat…

Vi börjar med pappa Dennis :
Fisk & åter fisk!! Jag hatade fisk när jag var liten! Det var inte bara fisk på tallriken, det var FISKA fisk, RENSA fisk, BÄRA HEM fisk, FRYSA fisk, BENA fisk, ÄTA fisk och hade han fått bestämma så hade vi nog ätit FISK 7 dagar i veckan. Nåväl. Jag tycker faktiskt om fisk idag, inte vilken fisk som helst utan allra helst ”pappas fisk” ; Rödingen! Ja så blev de me de! 🙂 Förutom fisk så tyckte pappa att det var himla gott med kaviar. Jag minns en gång när jag var liten och pappa fyllde år, på den tiden fanns det Kalles kaviar på konservburk att köpa! Han blev jätteglad!! 😀 Pappa har nog en dold talang inom matlagning. Han lagar underbar mat, helstekt röding med citronsås och vad jag sist fick veta så bjöd han på helstekt björnkött & hjortronparfait… Min pappa bor i Boden så det är 140 mil emellan oss så tyvärr tror jag att jag går miste om mycket av hans talanger! Fiskbullar i hummersås var också en favorit som vi numera delar!

Mamma Mia :
Mina matminnen av mamma har varit många och i en salig blandning. Likaväl som jag minns spagettiringarna i tomatsås från konservburk så är hon en fena på att improvisera vad gäller viltkött. Det smakar alltid gott, trots att hon aldrig har lagat det förut. Mammas far var kock så det ligger kanske i generna. Det som mamma gör absolut bäst måste nog vara hennes morotskaka!! Mammas morotskaka når oanade höjder, det finns ingen godare!! Mamma bor 1,5 km ifrån oss så vi blir ibland bjudna på middag fast det slutar ofta med att jag tar över kastrullerna och där står mamma snopen och kallar mig ”mat-mamman”! 🙂

Farmor Eva-Maj :
Här har vi nog min största idol av alla tror jag. Farmor passar in i ett kök som ingen annan. Hon är glad, len & kärleksfull. Alltid ett leende på läpparna med sin norrländska. Hon har gåvan att sprida stämmning omkring sig vart hon än går. Hon är en riktig mat-farmor, precis som i Bamse! Farmors hembakade franska som hon rostade på morgnarna och serverade på träbricka tillsammans med mjölkchoklad ur lergodsmuggar, det fanns nog inga mysigare stunder än just dom morgnarna när farmor drack kaffe på fat med en sockerbit i munnen, löste korsord och lyssnade på melodikrysset. Farmor stod ofta för julbordet förr i tiden. Hemmagjord leverpastej och pressylta var ingen match alls. Korintkakor och blåbärsrutor och hela frysboxen full av plockade bär, ja de är farmor de! Även hon bor i Boden idag.

Farfar Gunno :
Farfar lever inte idag men när han gjorde de så var nog de sista han valde att stå i köket. Han gjorde allt annat utom de. Han levde ett hektiskt liv, sportade, åkte längdskidor, sprang, spelade på travet och tippade på tipset! Hans tempo gick i 190 och då och då tog han med mig ut på fin restaurang och gav mig en glimt av linneservetterna på dukat bord. Trots att han inte var någon matguru själv så var det en upplevelse som barn att få sitta på travrestaurangen med stora glasfönster och bli serverad fina glass-desserter tillsammans med honom.

Fastrarna, Maritha & Ulrika :
Maritha är äldst av mina fastrar, hon var noga med maten och har alltid varit. Hon bakade dom mest otroliga vaniljbullarna när hon hade dagbarn hemma. Dom absolut godaste man kan tänka sig och det är nog dom jag minns mest om jag ska förknippa min faster med mat. Vaniljbullarna!! Ulrika däremot var yngre, bodde hemma hos farmor & farfar. Lyssnade på David Bowie, hade eget badrum med en stor schimpans-plasch på väggen som borstade tänderna. Hon hade en cyckel med bockstyre som jag var sååå avundssjuk på också. Ibland när hon hade lust (alltså när hon inte låste in sig på sitt rum så jag inte fick komma in) 😉 hjälpte hon mig att starta helikopterspelet på Commondore 64:an och så tog hon även med mig till lokala affärern och där bjöd hon mig på X15, eller rosa puckstång för 2:50kr! Sen cykla vi hem, hon med lila cyckel och bockstyre och jag med en liten röd flickcyckel. Sååå orättvist livet va alltså! 😉

Mormors mor Ottilia :
Ottilia var en tant med krut. Hon bodde ensam med sin hund ”Snobben”, hon hade handflätade runda plastmattor och jättelångt vitt hår ända ner till rumpan som hon varje morgon kammade, flätade och rullade ihop i en knut mitt uppepå huvudet. Hon var söt och omtänksam och hon var väldigt energisk för sin ålder. Hon hade en spik i benet också efter en operation och den där spiken hade hon sparat i en plastör som vi barn alltid fick titta på. Hon förvarade sitt hårdbröd (knäckebröd) i luckan under ugnen. Hon stekte småplättar varje gång jag hälsade på och varje gång skulle jag slå nytt rekord i hur många jag kunde äta. Hon hade en godisskål som aldrig var tom!! Den var gjord i vitt porslin, rund som en tallrik och med fyra vita porslinsfötter och ett porslinslock. Den stod alltid mitt på hennes TV:bord. Man kunde ibland tjuvkika genom att lyfta lätt på locket utan att det hördes men man vågade aldrig ta nåt förrän hon satte sig i sin gungstol och sa ”Varsågod ta dig du en karamell!” Oj va gott de va med dom där hårda, sura oranga fiskarna med nåt syrligt inuti. För att inte tala om ”bruna bönorna” som alltid fanns däri. De va karameller de! 😉

Tant Greta & gubben Knut :
Hemma på kommendörsgatan 20 i Boden var alla välkomna. Tant Greta var alltid hemma då hon inte befann sig i stugan i fjällen eller serverade på begravningar. Hon lagade fiskpudding och rullade vita kroppkakor, eller kokte kött till hundarna. Hon bakade och fejjade alltid i köket och det luktade så gott. Hon var dessutom alltid omringad av en massa hundar som blev väldigt bortskämda. (Vorsther). Kirvan & Diana minns jag mest. Men varje gång man hälsade på så hade hon såna bekymmer om vad hon skulle bjuda på, hon hade ju inget hemma som hon sa och så såg hon bekymrad ut och slog händer på knäna. Ändå kunde hon duka upp både glass, kakor, bullar, och så sprang hon ner för källartrappen och hämtade läsk. Greta var alltid mån om att alla skulle ha det bra, må bra och gå mätta därifrån. I Gretas kök kände man sig alltid välkommen. Gretas man, ”gubben Knut” han var en filur. Man hittade honom oftast i fåtöljen framför Rapport på högsta volym på TV:n och när det var slut på nyheterna sänkte han ljudet och tittade alltid finurligt på en och plirade med ögonen. Sen gick han bort till skåpet i rummet och plockade fram en påse ”ostkrokar” som han bjöd på, ”men säg inget till nån” sa han alltid… Å de gjorde man inte heller! 😉

Jag skulle kunna fortsätta en bra stund att delge er mina minnen, men jag skulle tro ni bara blir uttråkade då! Det jag vill poängtera är hur otroligt fint det är att ”ha en matlåda i ryggsäcken”, att bära på fina minnen man kan reflektera över och minnas. Sånt här gör mig extra glad! Att får bära med sig nåt värdefullt hela livet…

Vilket är ditt absolut finaste barndomsminne som har en anknytning till mat?

22 svar till ”Mat från barndomen…”

  1. Jerpa profilbild

    Finns nog bara en person och det var mormor. Riktigt rund och go mattant. Inga tillsatser utan tjock grädde och välsmakande såser. Men som du skrev om någon, kokade även kött till hundarna. Jobbade även i bespisningen här i den nu bebodde skolan, lagade alltid mat. Hade maten alltid varm än när man kom hem. Tyvärr gick hon bort -04 och då hade inte det rätta matintresset kommit fram. Min fru såg henne som sin nya mormor och även hon saknar hennes kunskaper.
    Nu på nyår gick iaf ugnen sönder i den gamla Cylinda-ugnen. Säkert Sveriges första varmluftsugn 70 bred dessutom. Den måste vara minst 20 år och vid den stod hon jämt.

    Gilla

  2. Linda profilbild
    Linda

    Jag måste nog säga mormor jag med, och lite farmor.Söndagsmiddagar med hemdrillade köttbullar och fläsk-nötstek på vedspisen.Smakade alltid underbart, det är något alldeles speciellt med mat lagad på vedspis ändå!Min mormor var en riktig hejare på att baka också, framförallt bullarna med hackad mandel på toppen. Ja det är minnen det som man bär med sig hela livet. Tyvärr finns hon inte med oss heller!

    Gilla

  3. Malin profilbild

    måste bara inflika att kalles kaviar på konservburk finns fortfarande.. 😀 MEN de säljs antagligen bara till storkök,hotell och dylikt!:) ( säljs av Servera)…

    jag har faktiskt inga matminnen sådär.. både mormor&farmor avled när jag var 5-6år och vi bodde inte nära.. tyvärr..
    vi åt mest vanlig mat … typ pasta o sånt.. 😉

    Gilla

  4. Martina profilbild

    Båda mina föräldrar lagar jättebra mat men den som var bäst var min farmor som bodde i Tyskland. Mycket stekar av tex anka, hare, höna mm mm. Goda såser till förstås. Mums!

    En glass jag minns från min barndom och som jag saknar är Pommac glassen, en jättegod isglass, stor var den med 🙂

    Gilla

  5. Gith profilbild
    Gith

    Min pappa lagade nåt gott när jag var liten, han kallade det för ”äggalaminjongpingpong” :))
    Det var en skiva vitt bröd rostat eller stekt, på denna skivade kokta ägg, på äggen lite typ bechamelsås, över alltsammans strimlat stekt kött i brun sås, vet ej om det är nån påhittat rätt, men gott minns jag att det var. Min pappa fyller 74 nu i veckan och lagar inte så mycket mat längre, så imorgon ska jag dit och uppvakta honom med (en för honom) perfekt present.
    Biff á la Lindström (c:a 2 kg)som ska stekas imorgonbitti så han kan frysa in de som inte går åt direkt.

    Gilla

  6. Josefine profilbild

    Jag minns väldigt mycket av det jag åt hos farmor och farfar. Jordgubbskräm med ovispad grädde. Farfars hembakta bröd med smör och honung på. Sånt där man inte åt någon annan stans.

    Gilla

  7. Anna profilbild

    Åh, vilken rolig läsning det här var!!Jag känner igen mig så väl… jag har också så många matminnen från min barndom: Pappas tappra försök att laga mat när inte mamma var hemma och som alltid slutade med de mest konstiga maträtterna, t ex fiskpinnar, bearnaisesås och makaroner som till slut blev hans paradrätt s! Farmors köttbullar är dom godaste i världen och varje gång jag kom hem till dem efter handbollsträningen gräddade hon våfflor eller plättar som jag fick glass och sylt till! Men mitt allra allra allra största matminne är definitivt när morfar (världens finaste morfar som tyvärr inte finns med oss längre) och jag hade varit ute och fiskat abborre vid sommarstugan..och hur vi sedan rensade den, stekte och åt på knäckebröd! Det var det absolut bästa jag visste! 🙂

    Gilla

  8. Josefine profilbild

    Kunde ju tro att du besökt min blogg..=) haha
    Jag skrev om nostalgi med gb:s glassar…=)

    Gilla

  9. Lindy profilbild

    Har/hade ni en Ottilia i släkten! Men vilket underbart namn! Det var ett av namnen som vi valde bland.
    Glassarna minns jag. Jag minns även en GIGANTISK glass som hette typ Alexandra? Svingod. Av dom där glassarna så vill jag minnas att Fingerglassen låg bland toppen. Och Lollipop! Tuggummipinnen=)

    vidare minns jag alla dess grillkvällar i kvarteret. ANANAS skulle vara med i ALLT på 80-talet. Det var lixom..Exotiskt? Haha.
    Kanske drför jag spyr (!) åt ananas idag? 😀
    Kram på´re pinglan!

    Gilla

  10. Ulla profilbild
    Ulla

    Fascineras alltid av din berättarkonst Linda. Tack för att du delar med dig och får mig tänkta till lite.
    Min mammas matlagning finns alltid med, så omsorgsfullt tillagad oavsett vad, med mycket hemproducerade råvaror. Så mitt starkaste matminne från barndomen är när jag fick följa med en lekkamrat till Bo Lundgrens Pizzeria i Borgholm. Pizza var nytt i Sverige då och första gången jag åt, kamraten m fam hade vatt på semester i Italien och kände sig som proffs så de beställde in en Calzone till mig, inbakad pizza utan allt 😉 … smakupplevelsen blev en chock, det var det absolut värsta jag hade ätit. Deg med ost och ketchup…usch och fy.
    Det gått ”några” år sen dess och jag har lärde mig uppskatta pizza, spec Bosses!
    Kram // Ulla

    Gilla

  11. Kajsa-Maria profilbild

    Åh vad kul att se alla dessa gamla glassar! 🙂

    http://www.kajsalyden.blogspot.com

    Gilla

  12. Lantisen profilbild
    Lantisen

    Vilka härliga berättelser!
    Jag är så underlig för jag tyckte om skolmaten!
    Men mat tanterna lagade ju all mat från grunden,50-60 tal
    Godast var spenatsoppa,har aldrig lyckats få den som dom gjorde.
    Krusbärskräm hos sommargrannar är en höjdpunkt.
    Vi hade fisk,färsk sådan till middag minst varannan dag,riktigt gott,saknar det nu då jag bor mitt i inlandet,möjligen sötvattensfisk på sommaren ibland.
    Min mormors kålpudding var en höjdare,fortfarande favoriträtt.
    Älskar matlagning och bakning och inspireras av dig.
    Kan inte förstå hur du hunnit lära dig allt med tanke på din ålder.

    Gilla

  13. Helena S / Bara en kaka till profilbild

    Min mormor och min pappa är mina idoler vad gäller matlagning. Mormor är 91 nu och lagar inte lika mycket mat som förr, men oj vad många goda recept hon har!

    Pappa lever tyvärr inte längre, men jag har ärvt hans receptsamling, som han har klippt ur och klistrat in recept i ända sedan han var ung. Hade jag bara fått välja en enda sak från honom hade jag utan tvekan valt den. Han var jätteduktig på att laga mat, och la sig ofta i matlagningen i köket på båtarna där han jobbade som gick jorden runt. Det fanns alltid en kock på båtarna, och när jag var liten och var med på långrundor på båtarna brukade jag vara i köket och hjälpa till. Då upptäckte jag bland annat att man kan skala en lök ända tills den försvinner… 😉

    En gång på en av båtarna hade kocken lagat pytt i panna. Han råkade hacka av sig fingertoppen, den hamnade i maten, och det blödde så mycket att han var tvungen att gå upp till sin hytt och plåstra om sig en stund. När han kom ner igen hade besättningen redan börjat ta för sig av maten, för de var så hungriga. Jag tror han väntade med att berätta om sin lilla olycka tills långt efteråt… 😉

    Gilla

  14. Junitjej profilbild

    Åh, glassen Lollipop minns jag tydligt! Glassen med tuggummipinne. Sedan minns jag en glass, som hade en tuggummikula i mitten av glassen. Men jag minns inte namnet på den.

    Gilla

  15. Jerpa profilbild

    Måste bara inflika igen. Det verkar som de flesta pappor inte passar i köket. Min var en av dessa och är det än idag.
    Jag skulle få mannagrynsgröt och istället för matskedar med gryn tog han deciliter. Den blev inte rinnande och inte perfekt. Det var tjockare än fiberhavregrynsgröt.
    Farmors mat har jag inte gillat. Torrare kotletter får man leta efter.
    Måste även hylla min fru som kan slå ihop vad som helst av ingenting. Själv kollar man i kylen och skafferi men går därifrån, medan hon får till värsta middagen.

    Gilla

  16. Loulas Kök profilbild

    Min mormor lagade alltid så god mat, men godast var nog hennes bröd som jag kunde äta i mängder med extrasaltat bregott på. Och saften hon gjorde med hallon, röda vinbär och rabarber, och efterrätterna hon gjorde tex vita- vinbärskräm m.m jag kan fortsätta i evigheter… brödet kan jag baka själv men godast var det när hon bakade det…

    Gilla

  17. Helena profilbild
    Helena

    Minns den gången på tidigt -70tal som min mormor skulle tillaga något oerhört spännande och nytt…..grön (spenat) lasagne. Det var så modernt och mormor var över 70 år och lasangeplattorna var köpt på lanthandeln i Täfteå (norr om Umeå). Jag och min morfar var mycket skeptiska för vi gillade färsk potatis med smör….. mormor hade rätt ….lasagne är inte bara modernt det är även väldigt gott !!!

    Gilla

  18. Helena Ljunggren profilbild

    Jag har inga matminnen direkt bara sådär men jag blir helt lyrisk av de gamla gb-planscherna. Jag hade en period i mitt liv då jag samlade på planscher och annat skoj från GB. Jag har inte så mycket kvar förutom några tavlor med inramade orginalplancher och den första RIKTIGA GB-gubben ligger på vinden med några nyare varianter. I mitt barndomshem och mitt första hem var inrett med GB. Jösses, det var tider det 😀

    Gilla

  19. Anna profilbild
    Anna

    kolla in priserna!! 3,60 kr för en nogger, och boccian, hade jag helt glömt bort, den var min favorit!!

    Gilla

  20. My profilbild

    ååh! vad kul att du skrev om detta, för det mesta stämmer, tex. om pappa och farmor, det är likadant än idag 😀

    Gilla

  21. Fröken Dill profilbild

    Man får definitivt sitt intresse för mat hemifrån! Jag har massor med matminnen med mig och tänker dessutom förmedla några från min mamma och kanske ytterligare några från min morfars anteckningar i en liten serie inlägg på bloggen framöver. Det har hänt så orroligt mycket med matvanor, råvaror, maträtter o s v sedan mina morföräldrar var unga!
    Hälsar fröken Dill

    Gilla

  22. smslån profilbild

    Vad intressant! Håller själv på att renovera villan min, vilket dokumenteras på bloggen min 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect