köttbullar_stuvade_makaroner
En köttbulls-middag med stuvade makaroner kan inte bli fel! 😉

Stuvade makaroner är otroligt gott med en gnutta socker en lite riven muskotnöt i. Jag brukar göra ”lång-varianten” alltså smälta smör i en kastrull, slå på mjölk och makaroner. Koka upp och sedan låta sjuda på svag värme under omrörning och fylla på med mer mjölk under tiden. Sen kryddar jag med salt & vitpeppar, river över lite av en muskotnöt, inte mycket bara en gnutta och så en nypa socker, då blir dom helt perfekta! 😀 Använder alltid Kungsörnens Gammaldags Ideal makaroner.

MEN, man kan också göra snabb-varianten,  där du kokar makaroner i vatten tills de är klara. Häller av och blandar med en vit grundsås. Inte lika gott tycker jag men visst det går fortare! Hur gör du?

 En ugnsplåt köttbullar
Det här behöver du :
800 gram nötfärs el. blandfärs går också bra
2st gul lök
1½ dl vatten
1 msk potatismjöl
½ tsk malen vitpeppar
2 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Skala löken och finhacka riktigt smått! Bryn löken lätt i stekpanna så den blir genomskinlig. Blanda ner i färsen och tillsätt övriga ingredienser! Värm ugnen till 200 grader. Ställ in en plåt med en klick smör på och låt smöret smälta. Börja under tiden att rulla köttbullarna. Lägg på plåt och stek i ugn ca 20-30min beroende på storlek, skaka om plåten då och då. Servera till stuvade makaroner och rivna morötter. 🙂


Stek köttbullarna i ugnen så slipper du stekös & fettstänk. Ett litet skönhets-plus är att den runda formen på köttbullarna blir bra mycket snyggare i ugnen än i stekpanna!

16 svar till ”Stuvade makaroner & Köttbullar”

  1. Emmas Kök profilbild

    Du har helt rätt, det kan inte bli fel! Därför skall jag göra stuvade makaroner ikväll, fast med stekt falukorv..

    Gilla

  2. Caena profilbild

    Hittade till din sida när jag sökte på gröt =)

    Jag klarar inte av fuskvarianten..
    Nu har jag visserligen ätit lchf sedan 1½ år tillbaka så det är ett tag sedan det blev riktiga stuvade makaroner som mamma gjorde dem..

    Dock ska jag någon dag snart ställa mig och göra köttbullar i ugn.. bekvämt snabbt och många på en gång!

    Tack för en trevlig blogg!

    Gilla

  3. Emelie profilbild

    Alltså, stuvade makaroner är sååå gott, jag skulle kunna äta det hur ofta som helst :-D.
    jag gör dem exakt som du (ingen vatten-variant här inte), muskotnöten har jag inte testat ännu men det är nog gott det också, brukar toppa mina med lite persilja, smaskens :-D.
    Kram!

    Gilla

  4. Fridas kök profilbild

    Jag älskar stuvade makaroner (ändå gången jag inte äter efter tallriksmodellen är när jag äter det, omöjligt att äta lite pasta då ju! 😉 )! Jag gör som du, dock inget smör utan grundar med makaroner och slår på mjölk tills det täcker. Muskotnöt har jag nästan aldrig hemma, så det har jag aldrig testat, men salt, vitpeppar och en nypa socker är absolut nödvändigt! 🙂 Ska dock testa med smör i botten nästa gång, kan tänka mig att det blir extra krämigt.

    Gilla

  5. Anders Öhman profilbild

    Stuvade makaroner måste vara det godaste som finns! Jag äter oftast med falukorv, men köttbullar är gott till också.

    Jag kokar upp mjölk med lite salt och sedan ner med makaronerna som får suda i 20-25 minuter. Smakar av med salt och vitpeppar.

    Gilla

  6. Carro profilbild

    Nu vart jag väääldans sugen på stuvade mackisar. Måste nog höra med min mor om hon vill bjuda mig på det till veckan, det är så himlarns gott 🙂

    Gilla

  7. Katrin profilbild

    Jag brukar koka makaronerna i Icas havremjölk. Det bränner inte fast och blir sött av sig självt:) Det kokar över på samma sätt som mjölk så man får inte glömma bort sig. Vitpeppar och salt brukar hamna i min gryta också.

    Gilla

  8. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Guuuuud vad gott!! Min mormor gjorde de godaste stuvade makaronerna och jag antar att hon gjorde som du gör. Ingen stress, gott om smör, grädde och muskotnöt förståss!! Får nog ge mig på det någon dag. Blir så sugen varje gång jag ser någon som gjort det!! Mumsfillibaba!!!

    Gilla

  9. Anki profilbild
    Anki

    Klistermakaroner – gudaspis;-)

    Gilla

  10. Josefin profilbild

    Jag gör som du, långvarianten alltså. Men sockernypan måste jag testa nästa gång, annars så är det samma. Vansinnigt gott!

    Gilla

  11. Sara profilbild

    SÅ GOTT! Stuvade makaroner har jag inte ätit på länge, ska nog köpa hem lite färs och göra egna köttbullar och stuvade makaroner. Smaskigt! Fast utan ketchup 😉

    Gilla

  12. I Nadjas kök profilbild

    Mums, stuvade makaroner är ju såååå gott!

    Gilla

  13. Anna profilbild
    Anna

    mina barn älskar ”kladdmakaronisar” dock brukar jag misslyckas med mina, de blir för torra eller smakar bränd mjölk :(( men kocken Linda på dagis gör jääääätttegoda kladdisar ( man får vara tacksam för det).

    Gilla

  14. Karin profilbild

    Oi dette hørtes godt ut, tror jeg må prøve dette en gang. Du har en så fin blogg, jeg blir helt inspirert 😀 Ha ei trivelig hælg.

    Gilla

  15. Karin profilbild

    Jeg har aldri samt en slik variant av makaroni og denne må prøves en dag til uken tror jeg.
    Flott blogg og flotte bilder.
    Ha ei trivelig hælg 😀

    Gilla

  16. Therese profilbild

    Hej där
    Jag gör fuskvarianten av stuvade makaroner och sen på slutet så sockrar jag, himla gott blir det….
    Mvh

    Gilla

Lämna ett svar till Katrin Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect