rester_julskinka
Julen är firad, god mat har avnjutits och god mat finns ofta kvar i kylskåpet många dagar efteråt. Och för guds skull, släng inga rester!! ”Tänk på barnen i afrika, som jag brukar säga till barnen”… Ta tillvara på era julmats-rester och njut en gång till av nya ”förmågor” serverade på middagsbordet! Det här receptet på potatis & purjolöksgratäng brukar jag göra då och då fast med kassler. Nu när julskinkan ligger på lur i kylskåpet i väntan på en god ”rest-middag” så är nog detta det absolut godaste jag vet att göra av just överbliven julskinka. Halvera eller dubbla receptet hur du vill. Av detta blir det en rejäl form, perfekt som bjudmat för många! Och ofta väldigt uppskattad! Vad har DU för favorit bland julmatens resten??

God fortsättning på julen, nu ser vi fram emot nyåret! Kram på er allihopa!

Det här behöver du :
1½ kg potatis (mjölig sort)
800 gram strimlad julskinka
1 purjolök
1 gul lök
1½ liter gräddmjölk
Nymalen vitpeppar
salt
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Strimla julskinkan. Skala och skiva potatisen. Finhacka purjolök och gul lök. Använd en rejäl ugnsform. Smörj formen med lite flytande margarin. Vänd ner potatis och lök och blanda runt med gräddmjölken. Krydda ordentligt med nymalen vitpeppar & lite salt. Fördela skinka över gratängen och vänd runt. Toppa med riven ost. Gratinera i ugnen 200 grader ca 45-50 min. Vänd runt med en sked i formen då och då. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

rester_julskinka

potatisgratäng

purjolåda

vitpeppar

julskinka

potatis_purjolöksgratäng

gratäng_riven_ost

recept_julrester

16 svar till ”Potatis & Purjolöksgratäng med Julskinka”

  1. Ann profilbild

    Här brukar det bli pytt i panna. Perfekt om man förutom skinkan även har lite kokt doppekött, prinskorv, köttbullar och julkorv. Tillsammans med tärnad potatis, lök, salt, peppar och lite worcestershiresås blir det en perfekt pytt i panna.

    Gilla

  2. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Denna gratäng har jag alltid bruka göra på julskinkan (förutom lök och purjolök). Men i år måste jag pröva nåt annat. Vi har ätit oss less på gratängen. Pytt låter som något man skulle kunna prova, har lite rester av älgstek på lut, perfekt blandning med skinka.Mmm vi får se.

    Gilla

  3. Lena profilbild

    Dreglar nästan! Oh, vad läckert det verkar! Lite som min kasslergratäng fast ändå inte.

    Gilla

  4. Kalasgott profilbild

    Tack för tipset! Kanske lagar den här i dagarna! 🙂

    Gilla

  5. Therese profilbild
    Therese

    Här stuvas den överblivna potatisen med dill och serveras till den överblivna laxen.

    Gilla

  6. Martina profilbild

    Ser gott ut, brukar också göra någon slags gratäng av julskinkan, får se vad det blir i år, än så länge passar den fint på mackan 🙂
    Vi har dock en massa lax över, får nog bli dillstuvad potatis med lax idag….

    Gilla

  7. Åsa profilbild

    hemma hos oss är det vår julpytt som är en klassiker, vi gjorde även paj av julskinkan med lite rödlök, tomat och gräddost. Mycket smarrigt 🙂

    Gilla

  8. daniel profilbild

    Vilket sammanträffande, hade hittat ett liknande recept som vi gjorde igår men utan purjolök. Vi passade på att strimla julosten också så att vi blev av med den. Det blev väldigt gott.

    Gilla

  9. Therese profilbild

    Här har vi gjort pytt på skinkan och prickig korv. Hade tänkt göra kroppkakor av all potatis men det få bli en annan gång.
    Vad härligt ni ser ut att ha haft det på jul, gå bort att äta va ju inte heller så dumt.
    Vi bruckar ha knytkalas på julafton och det funkar jättebra.
    Ha en bra dag

    Gilla

  10. mamman profilbild

    Vi gjorde paj med skinkan, västerbottenost, purjolök, ägg och grädde. Mumsigt gott med en ordentlig grönsallad till.

    Gilla

  11. Louise B profilbild
    Louise B

    Tack för tipset! Detta ska vi laga idag hos oss!

    Gilla

  12. Charlotte profilbild

    Tack nu räddade du just en bit överbliven skinka från att sluta som kompost på sopstation. Imorgon blir det att köpa purjolök och någon bra ost också.

    Gilla

  13. roffekock profilbild
    roffekock

    Men mamman då! Vilket otroligt glassigt recept, var är dom gula kantarellerna då? Gissar att du bara tillfälligt förträngt dom eller?

    //roffekock

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Roffekock!
      Kantarellerna ja! De blev inte mycket för mig i år. Och eftersom jag aldrig hittar några själv så blev de torghandel! Men några recept finns! 😉
      /Linda

      Gilla

  14. Moa profilbild
    Moa

    Tack för en härlig sida har gjort mycket av mat och bröd!! Idag blev de denna rätten med årets tidiga skinka!! Mvh

    Gilla

  15. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Jag anser att det är alldeles för mycket vätska i denna. Hur sjutton får ni den lagom?

    Gilla

Lämna ett svar till Martina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect