brännässlaost
Nu är vi hemkomna efter en härlig dag på slottsruinen med julmarknad och sen en sväng på julskyltningen i Borgholm! Älskar denna julstämmning med tända eldar, doften av glögg från tälten, knäckäpplen och en massa folk som krypit ut ur sin söndags-dvala! Men ingen riktigt julstämmning blir det faktiskt inte utan snö! Så är det bara, annat var det i norrland när jag var liten, då var julskyltningen en upplevelse man sent glömde. Gnistrande snö, bjällror, tomtar, rödrosiga barnkinder, en helt annan nivå på stämmning med riktig vinter helt klart! Men det är väl sånt man får ta här nere i söder, snålblåst finns det däremot gott om istället! 😉

Hur som helst har vi haft himla trevligt. I slottsruinen fanns ett brett marknadsutbud med allt ifrån ost, fisk, skinn, hantverk såsom keramik, träslöjd, scrapping, halmslöjd, blomsterkransar, smycken, kläder, vaxljus, godis, marsipan, nybakat bröd, delikatesser på långa rader… Ett litet himmelrike för oss matälskare med andra ord! 😉 Men oss hem fick vi en vansinnigt god holländsk ost, denna med brännässla. Provsmakade flera sorter, men denna tog över! Oj så god! Och företaget finns dessutom bosatt på norra Öland! (Hebehof Ost & Delikatesser) Denna ost måste jag absolut inhandla fler gånger! Osten till höger är mannens ”älskling” en 30 månaders lagrad prästost! 🙂

ost
Jag älskar ost, men är absolut inget proffs på ostar. Det är ju hur gott som helst att sitta å plocka i sig små ostkuber på tandpetare, men vad mer skulle man kunna ha dessa smakrika ostar till?

marmelad_salt
En annan delikatess som jag blev tipsad om var denna pumpamarmelad som hade lite hetta av ingefära. Tillsammans med pepparkakor, en bit grönmögelost och pumpamarmelad skulle detta vara en riktigt höjdare i kombination. Havtornssaltet lät spännande, passar till ägg och fiskrätter!
Pumpamarmelad från Morfars Goda.
Havtornssalt från Strandå Ekologiska odlningar Triberga.

marsipan
Och de lilla söta såklart! Ingen riktigt julmarknad om man inte har lite marsipan med sig hem. Pax för grisen! 😉

smycken
Joline hittade ett par jättesöta små ängla-örhängen i rött glas, hon har ju nyss fått ta hål i öronen så dessa får bli premiär på julafton skulle jag tro!

borgholms_kyrka
Efter vandringen på slottet åkte vi neråt till borgholms julskyltning lagom till skymmningen. Det blev karusell ”kaffekopparna”  för Joline, en liten önskan till jultomten som tog emot barnen en och en. Varmkorv, lite lotteri och en sväng till ostvagnen där Nicke hittade en 30mån lagrad prästost! Alla nöjda och glada med andra ord! Hoppas ni alla haft en underbar helg!

6 svar till ”Julmarknad på Borgholms Slott & sen julskyltning…”

  1. Martina profilbild

    Pumpamarmeladen lät ju spännande! Och brännässleost har jag aldrig sett förut! Kul…

    Gilla

  2. Mita profilbild

    Har du något bra recept på kaffeost??

    Gilla

  3. Karin/Rosa maränger profilbild

    Så mysigt ni haft det. Finns nästan inget bättre att förhöja inför-jul-känslan med.

    Brännäsleosten blev jag nyfiken på.

    Gilla

  4. Emmas Kök profilbild

    Ser ut och låter som ni haft en trevlig helg! Julmarknaden här i Frankrike var inte lika mysig för det regnade, så jag bestämde mig för att göra ett nytt försök nästa helg. En belgisk våffla och lite andra franska godsaker fick jag dock med mig hem 🙂

    Gilla

  5. Birgitta Höglund's Mat profilbild

    Hej. Vilken fin julmarknad du besökt. Måste vara riktigt vackert i slottsmiljö.
    Det var mitt nöje i helgen också, besök på Jamtli’s Julmarknad.
    Det är så härligt att kunna köpa god mat direkt från tillverkarna.
    För min del blev det mest olika korvar och fläsk, eftersom jag varit utan det i 2 månader.
    Din brännässleost såg riktigt god ut, kul med nåt nytt.

    Gilla

  6. Helena Sjögren profilbild

    Kul med julskyltning i Borgholm! Min svärmor ville att jag skulle följa med henne i år på den, men jag kunde tyvärr inte.
    Produkterna från familjen Strandå är jättegoda! Jag gillar deras havtornshonung.

    Gilla

Lämna ett svar till Martina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect