hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är himla gott och väldigt enkelt. Använd i stort sett vilken potatis som helst, jag föredrar dock en fast sort. Skär av en tunn skiva i ”botten” på potatisen så står den stadigt när du skär snitten på ytan.  Skär tunna snitt nästan helt igenom varje potatis. Använd vass kniv och akta fingrarna! 😉 Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor så kan du skära nästan ner till botten utan att dom går sönder.

Placera hasselbackarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper. Krydda med salt, gärna flingsalt. Valfri krydda därtill, lite beroende på vad du serverar potatisen till. Skär/hyvla tunna skivor av smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis. lite ströbörd eller panko är också gott. Ös potatisen en gång var 15 min. På slutet kan du riva över ost som får smälta ner.

25 svar till ”Hasselbackspotatis”

  1. Ann profilbild

    Om man som jag bor i ett hus som heter Hasselbacken så kanske du kan förstå vilken potatisrätt som är favoriten här hemma.. =)

    Skär också alltid bort en skiva i botten så att den står stadigt sedan brukar jag använda tre skärbrädor när jag skär potatisen. Jag lägger två av mina tunnaste brädor på en tredje vanlig bräda. Liten glipa mellan de två översta och potatisen där emellan, sedan är det bara att skära på.

    Hasselbackspotatis och fläskfilégryta med röd chili, purjolök och vitlök

    Mer hasselbackspotatis åt folket!

    Gilla

  2. Ulla profilbild
    Ulla

    Nu blev jag hungrig…
    Potatis i alla dess former är bara så gott och har högt mättnadsindex, man håller sig mätt längre än av ris o pasta.
    Vår favorit är ugnstekt med rapsolja/smör, grovt salt, lite svartpeppar och en kruka timjan. Jag låter skalet va kvar och skivar den 1 cm tjocka.

    Gilla

  3. Freedomtravel profilbild

    Oj, den där rätten hade jag glömt bort… det var nog 15 år sen jag lagade såna där… men det ser ju onekligen rätt gott ut!

    Gilla

  4. Anders Öhman profilbild

    Lägg potatisen i en stor sked när du ska skära den.

    Gilla

  5. Mammamia profilbild

    Jaaaaa….det är en ganska så bortglömd variant som jag bara älskar!!!

    Gilla

  6. Karin profilbild

    Ja denna goda klassiker som man glömmer bort ibland och sen gör i perioder.

    Gilla

  7. Kalasgott profilbild

    Det var väldigt längesedan jag åt hasselbackspotatis nu. Måste göra det någon gång. Gärna till en rosa biff med rödvinssås. Mmmm!

    Gilla

  8. Emmeli profilbild

    God natt! lovejunkiie.blogg.se

    Gilla

  9. Boel profilbild

    Det absolut bästa med hasselbackspotatis är när man äter dem med en god sås som rinner in mellan skivorna… Fantastiskt! Får barndomsminnen:)

    Gilla

  10. Filibabba profilbild

    åh jag älskar hasselbakcspotatis! =)

    Gilla

  11. Fröken Dill profilbild

    Hasselbackspotatis är toppen! När vi var små lagade mamma ofta hasselbackspotatis när det skulle vara fint. Jag minns alla de tända ljusen och den förväntansfulla stämningen.
    Kommer inte riktigt ihåg vad vi hade till, men antagligen biff med någon god sås, eller kanske ett kryddsmör…
    Hälsar fröken Dill

    Gilla

  12. Anette profilbild
    Anette

    Tack för påminnelsen! Jättelängesedan vi åt detta! Nu ska det bli av. Jag lägger potatisarna i en träslev, då blir det perfekt avstånd till botten, och man förstör inte kniven när man skär mot sleven! Hälsn Anette

    Gilla

  13. Fridas kök profilbild

    Hasselbackare är ju sååå gott! Äter det rätt ofta faktiskt… 😉 Vi har också en hel del smör på och mot slutet strör vi över ett lager med ströbröd och sen mer smör! Blir knaprigt och jättegott!

    Gilla

  14. Anna profilbild

    Jag har ett litet tips när man ska göra hasselbackspotatis (säkert för jag lyckas skära mig i fingrarna lätt) så jag lägger potatisen i en träsked o sen skär jag, då blir det automatiskt samma ”djup” på skårorna… Men smart också att skära bort botten, har jag inte tänkt på… Ha en bra dag o tack för trevlig läsning hos dig! MVH Anna

    Gilla

  15. Therese profilbild

    Jag bara älskar potatis i alla olika varianter..
    Denna variant är ett barndomsminne, åts ofta hemma hos oss. Då va det väl inte lika vanligt med pommes som det är nu ( låter ju som jag är från dinousariernas tid, jaja kanske håller på vara så också).
    Mammas hasselbackspotatis är dock bäst…

    Gilla

  16. vickan (matplatsen.org) profilbild

    blev så sugen på hasselbackisar så det har vi ätit till middag 🙂 bästa tricket är att lägga potatisen på en träslev och skära snitten så går de inte rakt i igenom potatisen utan blir alldeles lagom.

    trevlig kväll!!

    Gilla

  17. vickan (matplatsen.org) profilbild

    oj fler som tipsat om träslevsknepet ser jag nu 🙂 men det tål att upprepas!

    Gilla

  18. Helena Ljunggren profilbild

    Träslevstricket är något jag också använder mig av, annars blir det för trixigt 🙂 Dina bilder är väldigt läskande som alltid 🙂

    Gilla

  19. Lina profilbild

    TACK för din härliga blogg! Jag blir så glad av den. Dina tips och recept underlättar verkligen!! / Lina

    Gilla

  20. Malin profilbild

    tänk vad olika man gör! vi har Alltid ströbröd ovanpå smöret.. blir suuuuupergott!:)))
    du har såå fina bilder på all mat!blir sååå sugen!:)

    Gilla

  21. Glottaren profilbild
    Glottaren

    Sitter med en kall öl och längtar efter Hasselbackspotatis nu.
    Det får det bli i min nya ugn nästa helg.

    Gilla

  22. Rajdidaj-Majkel profilbild
    Rajdidaj-Majkel

    Fina bilder! Nästan i klass med mina!

    Tack för tipset! Nu ska vi laga hasselbackspotatis och till det grilla något gott.
    Grillad ekorre har jag smakat på i Thailand och det smakade väldigt sepciellt faktiskt. Påminner om revbensjäll.
    Men det är ju tyvärr svårt att få tag på de små gynnarna här så det blir väl stekt leverkorv och en flaska sangria till det hela.

    Gilla

  23. God smak på Tungan. profilbild
    God smak på Tungan.

    Jobbar ju som kock och vill bara rekomendera att man tar sig ett järn eller två medans man tillagar sin hasselbackspotatis, ett par öl bör även inmundigas innan man sätter tänderna i sin potatis.
    Sen tycker jag att en skiva julost på varje potatis passar utmärkt så här när det lackar mot jul, det tipset får ni alldeles gratis.

    Gilla

  24. Petra profilbild
    Petra

    Någon som vet om det går att förbereda ex dagen innan? Hur värmer man dem bäst i så fall?

    Gilla

  25. […] och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk […]

    Gilla

Lämna ett svar till Petra Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect