brownies
Här kommer receptet som du bara måste prova om du inte redan gjort det! Finns inte så många ord som kan beskriva hur goda, sega & kladdiga dessa brownies är så bilden får tala sitt eget språk! Amerikas version av vår svenska kladdkaka! 🙂

Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram choklad
(jag använde 100 gram Lindt choklad med havssalt
+ 150 gram toblerone, brun + vit)
4 dl farinsocker
100 gram nötter (hälften var av valnötter + pinjenötter)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg

GÖR SÅHÄR :
Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret & nötterna. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45min på 175 grader. När det gått 30min ta ut kakan ur ugnen och släpp ner formen på en tjock skärbräda så hela kakan ”faller” ner. Du kan gott banka ner den ett par gången med bottnen mot skärbrädan. Detta knep fick jag lära mig för länge sen och det gör att kakan blir mer kompakt i konsistensen och ”tyngre” utan luftbubblor! Funkar faktiskt! 🙂 Låt sedan kakan gräddas färdigt. Den tid jag angivit ger en kladdig men inte rinnig brownies! Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt! Skär upp i fyrkanter. Kakan går även bra att frysas.

recept_brownies
Ett bra knep för att lätt kunna lyfta upp kakan ur formen är att lägga bakplåtspapper omlott!

nötter_choklad
Nötter & choklad ska det vara i brownies. Det spelar egentligen ingen roll vilka nötter eller vilken sorts choklad du använder. Men eftersom jag valde Lindts choklad med havssalt så uteslöt jag 1 tsk salt ur receptet, kom ihåg det om du väljer annan choklad att lite salt i smeten förhöjer smakerna i kakan.

brownie_recipe
När äggen ska i är det viktigt att du rör ner ett i taget och låter det blanda sig ordentligt.

brownie
Häll upp smeten i den förberedda formen.

brownies_recept
Grädda i 45 min i 175 grader. Ta ut kakan efter 30 mig och ”banka ner” den med bottnen mot en tjock skärbräda så ”stabbar” den till sig och blir mer kompakt i konsistensen.

brownies1
Kakan lossnar lätt från pappret.

brownies
Förvara kakorna i kylen, servera kalla tillsammans med en klick grädde eller helt naturella! 🙂 Oj så gott!

18 svar till ”Brownies”

  1. Nette profilbild

    Men guuud va gött! :O Giv mej!

    Gilla

  2. Emilies Skafferi profilbild

    Yummie ja dessa skulle absolut inte sitta helt fel:)

    Gilla

  3. Mona profilbild
    Mona

    HERREGUD! Himmelriket! DET SER SÅ OBESKRIVLIGT GOTT UT. Nu kommer jag sova gott i natt och drömma och dina brownies 😀

    Gilla

  4. Mona profilbild
    Mona

    Måste måste måste testa! Är dock inte jätteförtjust i toblerone… tips om något annat jag kan använda? Kan man bara köra med lindtchoklad?

    Gilla

  5. punkan profilbild
    punkan

    Dessa brownies ser helt ljuvliga ut!

    Måste bara tillägga att jag älskar din blogg, den är en av de mest inspirerande matbloggar jag vet. Har helt slutat gå in på de typiska receptsajterna, jag går hit direkt och hittar alltid något användbart. Keep it up!

    / ett stort kryddburken-fan i norrland 🙂

    Gilla

  6. vickan (matplatsen.org) profilbild

    vad gott det ser ut!! Jag har blivit helt baktokig på sistonde så jag måste nog testa detta endera dan 🙂

    trevlig helg!!!

    Gilla

  7. Kalasgott profilbild

    Jag tror att jag DÖR så gott! Jag är en riktig sockergris och chokladälskade så dessa brownies hade jag aldrig tackat nej till! 🙂

    Gilla

  8. Anna profilbild

    Gud så gott 🙂 Men säkert godare med ÄKTA vanlij! 🙂

    Gilla

  9. Helena S profilbild

    Gud vad gott… och jag som har suttit vid datorn i en timme nu och varit sugen på något gott. Det är dags att göra någonting åt det nu!

    Gilla

  10. Krista profilbild
    Krista

    Jag smäller av. Ska såå göra dessa nästa gång jag ska får minsta anledning att baka kaka (åh kolla vad fint löven faller därute, måste firas)!

    Gilla

  11. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Oh MY GOD!!!!

    Har nog aldrig sett så ljuvliga brownies!!

    Ha en underbar helg!!/Åsa.

    Gilla

  12. Erica 24 år, fru och tvåbarnsmamma profilbild

    Mums vad gott!! Åh de ska jag prova!

    trevlig halloweenhelg på dig! Här hemma ska vi fira med labanbakelser helgen till ära
    kram Erica

    Gilla

  13. Jessica profilbild

    Åh, vad du läskar mig nu, browniesar i alla varianter är min absoluta favorit kakor.

    Ha en bra helg!

    Gilla

  14. Johanna profilbild

    Ojojoj, det där ser farligt gott ut..

    Gilla

  15. åsa - hello sugar! profilbild

    man riktigt ser hur kladdiga och goda de är! mums! jag skulle nog inte kunna hålla mig ifrån att tjuvsmaka av den där smeten heller, 🙂

    Gilla

  16. Krista profilbild
    Krista

    Men suck vad puckad jag är. Bakade dem i lördags och det blev inte alls bra (hårda och smuliga)… Tydligen blir det så om man av nån anledning får för sig att det ska vara 4 gulor i smeten och inte 4 hela ägg… Får göra ett nytt försök och ha läsglasögonen på då… 🙂

    Gilla

  17. Hedvig profilbild

    Har du något tips på vad man kan byta ut nötterna mot om det finns nötallergiker? Hackad mörk eller ljus choklad tex? 🙂

    Gilla

  18. Jennie profilbild
    Jennie

    Dessa ska jag å mina flickor baka till fredagsmyset idag, håll tummarna att det blir lika fina och goda som dina ser ut att vara =)

    Gilla

Lämna ett svar till Jennie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect