recept_myrstack
När jag var liten… När jag var sisådär 7-8 år nånting då bodde jag i Boden! Jag gick 1:a och 2:a klass där innan vi flyttade söderut! Och när man går i första, andra klass så tycker man det är väldigt speciellt att gå på konditori och så är man så väl uppfostrad så man vet hur man för sig också utan att ens föräldrar ens tvekar att ta in på närmsta fik  när snöyran blåser en lördag förmiddag på shoppingturen…

I Boden när jag var liten fanns bara ett konditori! Konditori Opalen. Det har funnits sedan 60-talet nånting! Opalen minns jag som ett murrigt, mysigt fik där man klev in på en lång mjuk matta i entrén, möttes av doften av nybakade kanelbullar och starkt kaffe! När man bestämt sig fick man sin kaka upplagd på fint porslinsfat med en blänkande gaffeltång! Oj va lycklig jag var när jag fick stå där framför glasdisken och peka med mina lovikavantar! Jag valde alltid en myrstack! Ända tills för något år sen så trodde jag att myrstackar var nånting som bara fanns på ”mitt” konditori Opalen. Ända tills jag började googla och fann hur många myrstackar som helst! Wow! Och även om dom inte smakar som dom gjorde när jag satt där med halva overallen nerhalad och med droppande snöblask från moon-bootsen i det fina konditoriet så är dom här myrstackarna ruskigt goda!! Min barndoms-bakelse är återfunnen! 🙂

8- 10st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna ”gårdagens”)
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
2 tsk arraksarom el. punsch

ev. 1-2 msk potatismjöl

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedare. Finhacka till smulor, det gör inget om det finns några grövre bitar kvar. blanda med socker, kakao och vaniljssocker. Droppa i arraksarom i det smälta smöret och rör om kraftigt så allt blandar sig. Häll över kakdegen. Forma med matsked stora bollar med kupade händer och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små formar eller direkt på en bricka/fat. Låt stå kallt minst en timme före de serveras. Om du tycker att degen blir alldeles för svår att forma och den lätt faller isär kan du röra ner en eller två matskedar potatismjöl i degen då går det lättare, men behövs inte alltid! Beror mkt på hur färsk sockerkaka du änvänder.

myrstackar
Slå på det smälta smöret över kakblandningen.

myrstackar_recept
Forma bollar, lite större än pingisbollar med kupade händer. Det går inte att rulla dom, det är degen för skör för, men forma & tryck ihop lätt och du får en fin boll!

arraksboll
Lägg upp i bakformar och ställ kallt. Helst ska formarna också vara mörkt brun/svarta med gulddekor…. 😉 Men några såna har jag inte hittat!

jolines_myrstackar
Såhär ser Jolines fina myrstackar ut!

16 svar till ”Myrstackar”

  1. Nette profilbild

    Ååh va mysigt det låter! 🙂 Jag är också inne i en ”nostalgi” period.. kikar i recept från man va liten och gick i 4H.. 😀

    Gilla

  2. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Visst e det härligt med nostalgi!!
    Bruna formar med guld kan du hitta här:

    http://www.klarafardiga.com under muffinsformar/ mönstrade.

    Kram Åsa.

    Gilla

  3. Helena profilbild
    Helena

    För det första: TACK för en helt underbar sida som förgyller min familjs vardag och fest, underbara recept och bilder som inte bara visar det färdiga resultatet utan även hur man kommer dit!!
    Jag bor själv i Boden, och vill bara meddela att myrstackarna fortfarande är så goda som du minns dem, och Opalen har varit så där murrigt ända tills nu, när man totalrenoverat det eftersom man precis byggt en Galleria här. Opalen har blivit jättefint och modernt, men nånstans i hjärtat så är det ändå det mörka, murriga, mysiga man förknippar med Opalen.
    Kram!!

    Gilla

  4. Helena Ljunggren profilbild

    Sicka små godingar, nåt sånt skulle jag behöva smaska på nu men tyvärr har jag inget av det hemma 🙂 Jag får stilla suget genom att kika på bilden bara. Fungerar sådär 🙂

    ha en fin kväll.

    Gilla

  5. Karin profilbild

    Underbara mystackar, måste definitivt testas nån dag!

    Gilla

  6. Ann profilbild

    Det där ser sjukt gott ut, men jag får vänta några dagar innan jag kan äta normalt igen.

    Gilla

  7. Kalasgott profilbild

    Mmm sicka godingar!!

    Tack så jättemycket för att du sa till! Har hört innan att det skulle ha sett så konstigt ut på vissa datorer, har bara inte själv upplevt det på de jag har varit inne på! Men nu ska de senaste inläggen vara fixade iallafall! Hoppas att du har haft en riktigt trevlig lördag! 🙂 Kram, Jennie.

    Gilla

  8. Anna profilbild

    Hahahaha!

    Du måste ha läst mina tankar, eftersom jag har tänkt göra dessa delikata bollar i några dagar nu, men aldrig kommit mig för.

    // Kram

    Gilla

  9. I Nadjas kök profilbild

    Mums så gott Linda, jag kan frossa i sådana här saker, lite farligt kan man säga…

    Ha en fin söndag,
    Nadja

    Gilla

  10. Veronica profilbild
    Veronica

    Jag bor inte i Boden men nästan och kan meddela att jag var där igår och åt tobleronebit och cocossnitt – det smakade ljuvligt gott.
    Har för mig att man gick in genom en gammal svängdörr i teak på den ”gamla goda tiden”. Ett besök på Opalen var nästan ett måste när man som barn åkte in till Boden (på den tiden när lasarettet låg där, nu finns det inte kvar). Då tyckte jag även att Domus snett mittemot Opalen var en enormt stor affär! fniss

    Gilla

  11. Liselotte profilbild

    Hejsan! Här har du ännu en trogen läsare av din underbara blogg.
    Jag har precis börjat min egen matblogg och har länkat till dig i min favoritlista. Hoppas att det är okej med dig, annars tar jag självklart bort den på en gång!
    MVH Liselotte

    Gilla

  12. Helena S profilbild

    Oj vad gott det ser ut! Det får en ölänning att vilja åka till Boden! 🙂

    Gilla

  13. Pinglan profilbild
    Pinglan

    Oj, så gott! Måste testa det här receptet någon gång!

    Gilla

  14. Katrin profilbild

    Jag som inte gillar såna där… Blir lite sugen ändå;)

    Gilla

  15. Sandra drömkaka profilbild

    Myrstackar är verkligen supergott, åt en senast i förrgår på just konditori & den var så god så god! Brukar också baka dem hemma 🙂

    Gilla

  16. Sandra profilbild
    Sandra

    Wow det här lät ju lite exotiskt! Blir himla sugen på att testa 😀

    Gilla

Lämna ett svar till Katrin Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect