frallorEtt snabbt recept på källarfranskor är aldrig fel att ha i bakfickan! Och snabbt går de, det lovar jag! Lika väl som man lär sig måtten till pannkakssmet så borde var och varannan kunna måtten på källarfranska! Det är absolut det enklaste recept på rykande färska frukostbullar man kan få! EN jäsning, varm eller kall! Direkt före dom ska ätas, eller kvällen innan! Går du upp lite tidigare på morgonen än vad resten av familjen gör så är det här en baggis som du knådar ihop på 10 min, jäser under duk i 40 min och gräddar i 10 min! Vad blev det… En timme i förväg och 10 minuters arbetsinsats!  Går du INTE upp så tidigt så förbered bullarna kvällen innan! Eller så gör du inte alls som jag föreslår, istället bakar du dessa frallor precis när du känner för de! 😉

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå!

brodrecept
Forma en lång rulle. Strö över vetemjöl.

baka_brod
Skär i 16 lika stora bitar.

recept_kallarfranska
Lägg på plåt & låt jäsa 40min.

kallarfranska_recept
Bullarna jäser  till ungefär dubbel storlek! Grädda i 250 grader ca 10 min.

kallarfranska
Njut av en härlig frukost, eller till en god lunchsallad.

33 svar till ”Källarfranska”

  1. Helena Ljunggren profilbild

    Nybakt till frukost är så lyxigt. Det ser fantastiskt goda ut!

    I helgen har de fått nybakt varje morgon i hemmet det är nog något som maken vant sig vid fort 🙂

    Gilla

  2. Karin/Rosa maränger profilbild

    Jag brukar ju härma dig =) så dessa ska jag göra idag om jag hinner. Köpte hem jäst igår och är sugen på att baka bröd.

    Ha en bra måndag!

    Gilla

  3. Toula Sim profilbild
    Toula Sim

    Hur byter man bast ut farsk jast till torr jast.
    I mangd menar jag.

    Gilla

  4. mamman profilbild

    Alltså, du är för härlig. Tänk om jag bara hade haft hälften av din mat energi, då hade familjen blivit överlyckliga.

    Om jag nu inte går upp en timme innan resten av familjen och vi inte vill vänta en timme med frukosten efter att vi vaknat, kunde jag ju fixa det kvällen innan. Menar du då att jag fixar allt fram till jäsningen, läger plastfolie över bullarna och ställer dem i kylen och tar ut dem på morgonen och direkt in i ugnen? Eller hur menar du?

    Tacksam om du vidareutvecklar receptet på din blogg???

    Gilla

  5. mamman profilbild

    Eftersom jag önskar hjälp från dig skall du få ett recept från mig. Du har kanske ett annat du gör efter men detta var gott. Jag fick det nyligen från en kompis och delar gärna med mig av det till dig.

    Broccolisoppa
    1 gul lök hackad

    1 vitlöksklyfta i bitar

    500g broccolibuketter = 2 färska buketter delas i bitar

    1,2 l buljong = vatten och två tärningar grönsaksbuljong

    Detta kokas och mixas. Jag använder en stavmixer.

    2-3dl vispgrädde hälls i den mixade soppan och värmes.

    Red av med litet maizena till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

    Jag brukar koka en bukett broccoli separat för att få litet tuggmotstånd i soppan. Serverar det i en egen skål så att de som vill kan ta.

    Franskbröd och brie eller camenbertost till.

    Gilla

  6. Susie profilbild

    Ser ju otroligt goda ut! Var länge sedan jag gjorde källarfranska, men det måste bli ändring på det!!

    Gilla

  7. kardemumma Gumman profilbild

    oj ho ho vilka bilder :P… Dom ska testat till helgen! 🙂

    Gilla

  8. Marie profilbild
    Marie

    Källarfranska låter bra gott och enkelt.
    En eller två påsar torrjäst ja det är frågan från mig.
    Kan du tala om för mig hur mycket en påse torrjäst i Sverige innehåller?

    Gilla

  9. Lena profilbild

    Källarfranska var det länge sedan jag bakade!
    Det måste jag göra snart igen = ))))

    Ha en underbar kväll!

    Kram Lena

    Gilla

  10. I Nadjas kök profilbild

    Dina källarfranskor ser supergoda ut!

    Ha en bra dag!

    Gilla

  11. Ulrika profilbild
    Ulrika

    Bakade igår….sparade 8 st som jag gräddade i morse!!
    Kanonrecept!! Maken blev glad när de doftade nybakt kl 6,30 i morse!!

    Gilla

  12. Lotte profilbild

    ser otroligt gott ut, ska testas

    Vi testade något helt annat i helgen. Kika gärna in hos mig så har jag skrivit om när jag och sonen lagade chokladkryddad fläskfile. Rekommenderas!

    Gilla

  13. Linda profilbild

    Jag bakade källarfranska idag med ditt recept och dom blev ljuvliga =)
    Är det ok om jag talar om att det är hos dig jag hittat receptet på min blogg??
    Ha en bra dag

    Gilla

  14. ACG profilbild
    ACG

    Såg ditt recept härom morgonen och var bara tvungen att testa på engång. Dom blev mega goda och sambon blev mäkta överraskad för nybakt frukost på sängen…

    Gilla

  15. Gitte S profilbild

    Ser lækkert ud – dem må jeg prøve at bage. Flot side du har, med dejlige foto.

    Gilla

  16. Elin profilbild
    Elin

    Idag skulle jag baka bröd för kanske tredje gången i mitt liv och utgick då från detta recept. Jag lade till två stycken rivna morötter och ca 1 dl solroskärnor. Dom blev gudomligt goda och var väldigt lättbakade.

    Gilla

  17. Alex profilbild
    Alex

    Såg dom härliga bilderna och blev väldans inspirerad så jag bakade frallorna häromdagen. Tyckte dock att degen var lite lös och svår att hantera med bara 13 dl mjöl, så jag knådade in ett par dl till. Blir din deg också lös, och i så fall, har du nåt superknep för att handskas med dom?

    // kramar, Alex

    Gilla

  18. Frida profilbild
    Frida

    Jadu, enkelt var väldigt bra beskrivet! Sjukt snabbt och lätt när man vill baka men inte stå i köket halva dagen. Jag hade 1/2 paket jäst kvar sen tidigare så då gjorde jag en halv sats, dock gjorde jag ändå 16 bullar så de blev hälften så stora. Det tyckte jag blev lagom! =)

    Gilla

  19. Emmas Kök profilbild

    Källarfranska är ett av mina favoritbröd. Perfekt till frukosten 🙂 Ser riktigt goda ut!

    Gilla

  20. förskolekock profilbild
    förskolekock

    hallå trevlig blogg, en fråga när man kalljäser med torrjäst blandas torrjästen med kall degvätska?

    Gilla

  21. Anna-karin profilbild
    Anna-karin

    Hej, vi har precis bakat brödet men vi bakade med rågsikt och vetemjöl för att få den lite nyttiggare, det gick också bra, de var jättegoda, mycket lätt recept..

    Gilla

  22. maggan profilbild

    Jättegoda!

    Detta recept har jag bakat källarfranska av flera ggr nu.

    Maggan

    Gilla

  23. […] jag berätta lite mer om! Lördagsmorgonen ägnades åt att baka Kryddburkens källarfranska (  https://kryddburken.se/2009/10/05/kallarfranska/  ), fast jag bytte ut vetemjölet mot två tredjedelar ljust och milt fullkornsmjöl och en […]

    Gilla

  24. Moa profilbild
    Moa

    Nu åter igen ska detta Goa bröd bakas! Men ska testa baka kvällen innan och in i ugn imorgon:)

    Gilla

  25. Toula profilbild
    Toula

    Jag gjorde ditt recept forsta ggn Oktober 09 och sedan dess har det blivit standard recept atminstande 2 ggr varje manad!!!! Super

    Gilla

  26. […] gjorde en kombination av recept från Kryddburken och Ica och det blev såhär […]

    Gilla

  27. Susanna i Oslo - gravid profilbild

    Tack för receptet! Ska nog testa ut att baka dem redan senare idag för mannen önskar sig hembakat bröd så det är bara att ta order 😉

    Det här receptet verkar ju så pass enkelt så tom jag som inte är van att baka borde klara, eller? 😀

    Gilla

  28. Susanne profilbild
    Susanne

    Hej!! kan jag baka dessa på kvällen och kall jäsa frallorna och baka dom till eftermiddagen ???ska ha ett inrednings party……

    Gilla

    1. kryddburken profilbild
  29. Pia mikkelsen profilbild
    Pia mikkelsen

    Kan ochså bakas i Danmark…
    Har precis bakat 2 plåtar och dom blev jätte fina

    Gilla

Lämna ett svar till Alex Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect