knäckig_äppelkaka
Jag har redan så många receptet på äppelkaka så jag blir lite less på att laga dessa om och om igen så idag gjorde jag ett litet experiment som verkligen lyckades! Ibland måste man liksom förnya sig! Nu har vi istället en ny favorit här hemma och då kanske höstens skörd av äpplen går åt lite fortare också! 🙂 Tycker absolut ni ska prova denna kaka för den är inte krånglig på något sätt och jag har skrivit recept, mått & tider i detalj så gör ett försök och kom med ert omdöme tack! 🙂 Den består av en tung sockerkakasbotten med bara ett enda ägg. Därtill en topping som du bara fördelar ut över kakan i långpanna och sedan gräddar. Ju slarvigare du är med toppingen desstom godare blir den! Låter väl ganska okej?

(Formen jag använt är IKEA´s form Konics som är 40*32 cm med höga kanter)

Sockerkaksbotten :
1 ägg
3 dl strösocker
100 gram smält smör
3½ dl mjölk
7 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
½ krm salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ner dessa med elvispen. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Topping :
2 stora äpplen (skalade & tärnade i ca 1cm sotra bitar)
150 gram smält smör
3 dl havregryn
½ dl kanel
2 dl socker

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar ca 1 cm i storlek. Smält smöret och häll ner äppelbitarna i kastrullen. Tillsätt havregryn, kanel & socker och rör om så allt blandar sig väl. Fördela toppingen över sockerkakssmeten i långpanna. Grädda i 200 grader i 25 min, absolut inte längre. Förvara kakan uppskuren i rutor i en lufttät burk i kylskåpet.

recept_äppelkaka
Bred ut bottensmeten i smord långpanna.

baka_långpanna
Fördela toppingen över kaka! Du behöver inte vara så noga! Grädda kakan i 200 grader mitt i ugnen i 25 min.

långpannekaka
Låt kakan svalna innan du skär upp den.

recept_äpple
Avjutes naturell eller tillsammans med vaniljsås! 🙂 Kakan blir extra god och saftig om den förvaras i kylskåp i en lufttät burk.

22 svar till ”Äppelkaka i ny knäckig design!”

  1. Annelie profilbild

    Ååååå.. säger jag bara.
    snålvattnet rinner i mungiporna

    MÅSTE jag ju bara göra,, vet du vilken äppelsort som är bra att använda till denna kaka..??
    Jag måste ju köpa äpplen,, så jag får en bra sort.

    Du är FÖR duktig.. L

    Hoppas verkligen du vinner tävlingen.

    Kramar Annelie

    Gilla

  2. Rebecca profilbild

    kan man få lösenordet eller det är hemligt? 😀

    Gilla

  3. solkatt profilbild
    solkatt

    Tar man bort äpplena så är receptet skrämmande likt Lyckselekaka 🙂

    Gilla

  4. Mona profilbild
    Mona

    HERREGUD! Vattnas i munnen… ser så sjukt saftig ut, mmmmmm!

    Gilla

  5. Anna/Frostrosor profilbild

    Tänkte som föregående skrivare att detta liknar ju Lyckselekaka! Påhittig och mumsig mix!

    Gilla

  6. Kalasgott profilbild

    Den här skall jag baka i veckan. Ser supersmarrig ut!!

    Gilla

  7. monia profilbild

    Hejsan. Just nu har jag en tävling i bloggen där du kan vinna en TANDBLEKNING! Ta chansen du också och få ett vackert vitt leende 🙂 Kika in!

    Gilla

  8. Annika profilbild

    Sist jag bakade Pitekaka (extremt likt denna kaka fast utan äpple) (kanske är samma som Lyckselekaka och Sommarkaka?) så tänkte jag – här kanske man kan ha äpple i. Har inte testat men det ser ut som att du har gjort det!

    Gilla

  9. Henrik profilbild

    Sambon fick provbaka igår medans jag gjorde maten, underbart god. Fast nästan lite för söt för mina samklökar!!

    Gilla

  10. Laura profilbild

    Supergod! Precis bakat den här hemma och blev jättenöjd :). Gjorde en enda ändring, det var att jag minskade smörmängden i toppingen till 150 gram.

    Tack för en superbra blogg och ännu ett grymt recept :)!

    Gilla

  11. Laura profilbild

    Hihi, var tvungen att omnämna den goda kakan i min blogg också ;).

    http://flyttahem.blogspot.com/2009/10/flyttahem-goes-matblogg.html

    Gilla

  12. Kristina profilbild
    Kristina

    Om man utesluter äpplena så kallas väl denna för Pite-kakan? 🙂 Gott som sjuttsingen är den iaf – oavsett äpplen i eller ej.

    Gilla

  13. Elisabeth profilbild

    Gjorde denna underbart goda kaka igår när svärföräldrarna kom hem till oss. Jättegod. Men det räckte inte med 25 minuter i vår ugn tyvärr. Uppskattades av alla kan jag meddela.

    Gilla

  14. […] – Idag är det personalmöte på jobbet och jag är ansvarig för att ta med fika. Det blir en god knäckig äppelkaka som jag serverar med lättvispad grädde som jag smaksatt med lite vaniljsocker. Receptet har jag […]

    Gilla

  15. Äggfri äppelkaka « Smålandsmamma's Blog profilbild

    […] favoritsidan hittade jag ett recept på en äppelkaka som såg god ut. Originalreceptet hittar ni här, jag modifierade det pyttelite genom att byta ut ägget mot 1 msk FiberHusk som jag vispade ihop […]

    Gilla

  16. Natalie profilbild
    Natalie

    Har precis plockat ut kakan ur min ugn och det doftar ljuvligt i vårt hem nu.. Maken ska få bjuda på den på jobbet imorron.
    Hos mig räckte det med 20 min i ugnen.

    Jag ökade på med 1 ägg till och lite mer havregryn i toppingen.

    Måste nog smaka en bit när den svalnat!

    MMmmm!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Natalie!
      Kul att höra! Hoppas det smakade! 😉
      /Linda

      Gilla

  17. Annika profilbild
    Annika

    superduper god kaka 🙂
    själv tog jag 2 ägg i smeten
    använde bara 1½ dl strösocker i havregrynsblandningen
    och 4 äpple
    / Annika

    Gilla

  18. […] är det personalmöte på jobbet och jag är ansvarig för att ta med fika. Det blir en god knäckig äppelkaka som jag serverar med lättvispad grädde som jag smaksatt med lite vaniljsocker. Receptet har jag […]

    Gilla

  19. […] är det personalmöte på jobbet och jag är ansvarig för att ta med fika. Det blir en god knäckig äppelkaka som jag serverar med lättvispad grädde som jag smaksatt med lite vaniljsocker. Receptet har jag […]

    Gilla

Lämna ett svar till Annelie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect