potatispizza
Potatispizza är något som jag tycker ni ska prova! Det är ingen pizza man äter en hel av, inte heller serverar som ensam rätt tycker jag. Men till buffé, förrätt, plockmat, sopptillbehör, snittar osv, ja ni fattar! Då är denna kanon att servera! Potatisen ska skivas riktigt tunnt och sen råstekas i lite olja, salt & peppar innan den läggs på pizzan! Vitlöksdressing som bas istället för tomatsås och färska örter som topping. Du har garanterat en annorlunda bjudrätt som är enkelt och billig! Varför inte variera med lite andra rotfrukter också nu i skördetider! 🙂

2 runda pizzor
Pizzadeg :
2 dl vatten (37grader)
1/4 pkt jäst (12,5gram)
5 – 6 dl durumvete
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar
Arbeta degen ca 5 min. Jäs i bunke 25min före gräddning.

Vitlökssås :
1 dl turisk yougurt el. matlagningsyoghurt
1 pressade vitlöksklyftor
2-3 droppar vitvinsvinäger
En nypa torkat mynta
Salt peppar

Fyllning :
1 medelstor potatis/pizza
Olja
Salt & peppar
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skär den i lövtunna skivor. Hetta upp en stekpanna med lite olja. Stek potatisskivorna på hög värme ca 3-4 min. Salta & peppra. Lägg på fat så länge. Ljumma vattnet till fingervarmt, 37 grader. Lös ut jästen i en bunke med vattnet, tillsätt mjölet, oljan salt och peppar. Knåda ihop till en smidig deg, fortsätt knåda degen ca 5min. Låt jäsa i bunken 25 minuter. Ta upp degen på oljad plåt och tryck ut önskad form och tjocklek. Jag gillar när bottnet blir riktigt tunn. Bred ut ett tunnt lager av vitlöksås, lägg ut potatisskivorna, toppa med färsk timjan och svartpeppar. Grädda 250 grader i ca 10-15min tills pizzan fått fin färg.

recept_pizza
Pizzan färdig för ugnen!

10 svar till ”Potatispizza”

  1. bakmammorna profilbild

    det låter underbart gott! jag provade den fantastiska färskpotatispajen du gjorde tidigare i sommar och jag måste nog prova den här också 🙂

    Gilla

  2. Veronika profilbild

    Oj, har jag aldrig hört talats om förut och skulle nog inte komma på tanken heller men såg riktigt smaskigt ut 🙂

    Gilla

  3. Helen profilbild

    Det lät som en ny och spännande rätt.
    Verkligen värd att prova.

    Gilla

  4. Birgitta Höglund's Mat profilbild
    Birgitta Höglund's Mat

    Den ser jättegod ut.
    Men jag äter lågkolhydratmat pga hälsan numera, så den får ni andra prova istället.
    För ett år sen hade jag testat direkt 😉

    Min Fibromyalgivärk har blivit så mycket bättre, sen jag slutade äta snabba kolhydrater. Så det riskerar jag inte att den ska komma tillbaks.
    Ha det bra./ Birgitta

    Gilla

  5. Niklas profilbild

    Nu finns Före och efter bilder på min blogg:
    http://NIKLASVIKT.BLOGG.SE
    Gå in och se skillnaden från 83.5 KG till 67 KG i skrivande stund..

    Syns det någon skillnad?
    Kommentera gärna mitt projekt 😉
    //Niklas

    Gilla

  6. Isa profilbild

    Det ser jättegott ut! Jag älskar potatis och pizza så det funkar nog alldeles utmärkt här. Tack för tipset och trevlig helg!

    Gilla

  7. grace profilbild
    grace

    i sydney e det rätt poppis med potatis och rosmarin

    Gilla

  8. Jenny profilbild

    Jag kommer att göra en tarte tatin men salé ( saltad i stället för sockrad) med potatis, gâslever och pajdeg.

    Gilla

  9. Kalasgott profilbild

    Oj så snygg!! Ser jättegod ut! Den här skall jag testa!

    Gilla

  10. mamma profilbild
    mamma

    va spännande och uppfinningsrikt!!!!! ser jättegott ut!!!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect