recept_shepherds_pie
Fåraherdens paj är en gammal irländsk rätt med lök & tomatgratinerad lammfärs under potatismostäcke! Det är gott som sjutton och finns nog ett antal varianter på detta recept också! Jag hade nu ingen lammfärs, dock överbliven köttfärsås och då passar detta bra! Potatismoset ska du aboslut göra själv till denna rätt, det blir riktigt gott med äggulorna i moset som sedan får gratineras till spröda toppar i ugnen. Jag har valt att inte täcka formen helt med mos utan istället har jag ett bottenlager och spritsat mos runtom kanterna! Lite snyggare! 🙂

Det här behöver du : 
1 liter färdig köttfärssås
1 kg potatis, gärna vinterpotatis
2 äggulor
Ljummen mjölk
Finriven muskotnöt
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stöt potatisen med en rotfuktsstöt. Tällsätt äggulorna, lite ljummen mjölk, börja med ca 1 dl, fyll på mer om det behövs. Stöt till lagom konsistens. Krydda och smaka av! Smörj en ugnsfast form. Täck botten med ett lager potatismos ca 2 cm. Bred ut köttfärssåsen ovanpå. Spritsa ut resterande mos runt kanterna. Gratinera i ca 25 min i 225 grader.

kottfarslada
Smörj en ugnsfast form och bred ut ett lager potatismos. Bred ut köttfärsåsen ovanpå.

kottfarsgratang
Spritsa ut resten av potatismoset runtom kanterna.

potatismos
Grädda i ca 25 min i 225 grader.

shepherds_pie
Smaklig Måltid!

17 svar till ”Shepherd´s Pie (Fåraherdens paj)”

  1. Anna profilbild
    Anna

    Jisses så du inspirerar hela tiden. Jag hinner inte med att laga allt du tipsar om. 🙂

    Dina bilder gör verkligen sitt till för att bli än mer sugen och inspirerad.

    Gilla

  2. Dolly profilbild

    Det är jättegott att blanda i en burk majs i köttfärsen!
    Hemma hos oss heter det Kalasfärs, men enda skillnaden är majsen i färsen.

    Gilla

  3. Kjell Eliasson profilbild

    Ser frestande ut, fast jag nästan kommer direkt från Bratwurst och surkål med stekta egna potatisar.

    Jag brukar göra den i lager, 3 med mos och 2 med ”sovel”.

    Gilla

  4. Fröken Dill profilbild

    Det är såå gott med shepherds pie. Du har ju dessutom lyckats få din tjusig med de fina spritsade topparna. Imponerande!
    Tycker fröken Dill

    Gilla

  5. Josla-dyslexi profilbild

    Mums den ska gör nästa vecka jag har gjort mycket med färs idag så jaghoppar nu….

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Ja, detta är såå gott! Och populärt bland barn också! Slurp säger det här och så är gratängformen renslickad! 🙂

    Gilla

  7. Annika profilbild

    Ja Shepherd`s Pie är så gott. En av barnens stora favoriter. Jag åt det första gången hos en väninna i England, i hennes recept hade hon med en liten gnutta kanel i färsen också och den varianten kör jag också. Gud va jag blev sugen nu när jag ser dina bilder. Och så fint du gjort med det spritsade moset. Tack för inspirationen!

    Gilla

  8. Helena profilbild

    Ljuvlig rätt det där 🙂

    Gilla

  9. kardemumma Gumman profilbild

    Hej Kryddis! Allt bara fint här, börja snart jobba igen! 😉 själv då?

    Oooh vad tjusigt det såg ut! Mums! Tack för tipset!

    Gilla

  10. Anna profilbild

    Det här är ”tröstmat” för mig och så himla gott.
    Din ser jättefin ut!
    🙂

    Gilla

  11. Katja profilbild

    Åååååå såååå jääkla gott det ser ut 🙂 Slickar mig runt munnen.. mumma.. Sorry ordvalet!!

    Gilla

  12. Matilda profilbild

    Jag som letade efter ett recept bara för någon dag sedan på denna rätt!
    Det som är praktiskt med denna rätt är att man kan använda gårdagens rester, jag tror dessutom att det är uppkomsten av denna ”paj”. Färsen/köttet från gårdagen blir grunden och sen mosar man de dygnsgamla potatisarna. Med tiden har den blivit något mer standardiserad med alla recept.

    Gilla

  13. Mia profilbild

    Tack så mycket för orden i min blogg. 🙂
    Jag lovar att höra av mig om jag hittar ”det perfekta receptet”.

    http://mian80.wordpress.com/

    Gilla

  14. Fias kastruller profilbild

    Det måste jag testa. Tycker att det är svårt att hitta på nya sätt att servera köttfärs, så denna varianten låter kul.

    Gilla

  15. En Smak Av Karin profilbild

    Det här är nåt jag aldrig ätit! Är det verkligen gott…? 🙂 Det ser ju rätt gott ut men jag kopplar det till inälvsmat… Fråga mig inte varför haha
    Ha en skön fredagskväll!

    Gilla

  16. Börge Nielsen profilbild
    Börge Nielsen

    Och hur många personer är receptet för?

    Gilla

  17. Börge Nielsen profilbild
    Börge Nielsen

    Till hur många personer är shepards pie receptet tänkt?

    Gilla

Lämna ett svar till Dolly Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect