kalpudding
Kålpudding är verkligen äkta husmanskost på något vis! Den äldre generation älskar denna rätt! Den är lagad genom tiders tider och trots detta är har recepet inga större utsvävningar vad gäller variation. Det ska helt enkelt vara som på den ”gamla goda tiden”. Antingen så hatar man denna rätt, eller så älskar man den! Serveras med kokt potatis, skysås och lingon! Otroligt god och vuxen mat! 🙂

Vitkålen :
En klick smör
1 litet vitkålshuvud (ca 1 kg)
1 dl vatten
1 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Skär bort roten på vitkålen och skär resten i mindre bitar ca 2*2 cm! Stek i stekpanna i lite smör. Häll på vattnet så fördelar sig värmen bättre och inget bli bränt. Rör om hela tiden under stekning, ca 10 min tills kålen mjuknat. Slå på sirapen sist & låt allt puttra ihop någon minut. Ställ åt sidan så länge.

Färsen :
500 gram blandfärs
1 ½ dl kokt rundkornigt ris (kan uteslutas, byt mot 2 msk ströbröd istället)
1 gul lök
1 ägg
1 dl vatten
1 msk soya
Salt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med samtliga ingredienser. Smörj en ugnsfast form och täck formens botten med ett lager vitkål. Fyll på med färsen och avsluta med ett lager av resterande vitkål. Grädda i ca 45 min i 175 grader.

Såsen :
7 dl köttbuljong (fläsk, kalv, oxe etc)
alt. 1 kött/ox/kalvbuljongtärning + 7 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 tsk vinbärsgelé
1 tsk soya
1 dl grädde
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Tillsätt tomatpuré, vinbärsgelé och kryddor. Runda av med grädde. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

vitkalshuvud
Skär ner vitkålen i ca 2’2 cm stora bitar.

stekpanna
Fräs på i stekpanna med en klick smör tills kålen mjuknat. Detta tar ca 10 min.

husmanskost
Slå på vatten för att få jämnare värme så blir inget bränt. Rör under tiden med en träslev.

ljus_sirap
Tillsätt sirapen sist och låt den bara koka in nån minut. Sen är kålen färdig.

vitkal_recept
Nu är kålen färdig! Ställ åt sidan så länge.

recept_husmanskost
Smörj en ugnsfast form. Lägg i hälften av kålen i botten.

blandfars
Fördela färssmeten ovanpå kålen.

recept_kalpudding
Och avsluta med resten av kålen överst.

ugnsform_kalpudding
Grädda i 45 min i 175 grader.

brunsas
Klassisk brunsås är ett måste till kålpudding!

vitkalspudding
Ät & njut! Smaklig måltid!

31 svar till ”Kålpudding – Hederlig, klassisk husmanskost!”

  1. Therese profilbild

    Det här är en av dom få rätter som jag inte kommer överens med…
    Fast när man tittar på dina bilder som du lagt upp så undrar jag om inte det är dags att göra ett nytt försök..
    Vem vet kanske det smakar annorlunda nu än vad det gjorde för x-antal år sedan..
    ha det gott

    Gilla

  2. Hanna profilbild

    Åh mums vad gott! Det är en utav mina favoriträtter och har varit sedan jag var liten =) Så det är inte bara vuxenmat det där 😉

    Gilla

  3. Elina profilbild

    Kålpudding är nog en av de allra värsta maträtter jag vet !! 😀

    Gilla

  4. Lindy profilbild

    Gu va gott!!

    Gilla

  5. Camilla K profilbild

    Mmmm..jag älskar kålpudding!

    Gilla

  6. annamaria profilbild

    Ja jag älskar det och lagar det ofta. Med mycket sirap – och sen häller jag vatten i kålen som sedan hälls över färsen innan den går i ugnen. Vätskan häller jag sedan av och har i såsen. Det blir mustigt och gott.

    Gilla

  7. Lina profilbild

    Kålpudding är såå gott!!!

    Gilla

  8. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Ja om man ändå kunde äta kål! Min mage protesterar med det bestämdaste, tyvärr.

    Gilla

  9. bakmammorna profilbild

    det var det länge sedan jag åt! kanske borde prova 🙂

    Gilla

  10. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Kålpudding är gudagott och en av de rätter som man kan äta sig tokmätt på =)

    Gilla

  11. Kalasgott profilbild

    Kålpudding är verkligen någonting som jag kan riktigt längta efter så gott som det är! Speciellt min pappas, den är fantastiskt god!! Blev väldigt sugen nu….!

    Gilla

  12. Des Bons Vins profilbild
    Des Bons Vins

    Jag gillar mat-Annas idé om att blanda kålen i färsen och bara trycka ut. Enkelt och bra. Glm inte vinet till kålpudding:

    Med fingrarna i syltburken

    Gilla

  13. Anna/Frostrosor profilbild

    Oj, vad gott! Me like… Här ska lagas kålpudding när hösten nalkas! 🙂

    Gilla

  14. Carro profilbild

    Jag tycker Kålpudding är så himlarns gott, särskilt när farmor gör det .. Kåldolmar likadant, så smarrigt !
    Vilka underbara bilder föressten 🙂 Du gör verkligen maten rättivsa och får den att se om möjligt ännu mer delikat !
    Trevlig helg !

    Gilla

  15. Helena profilbild

    Åh kålpudding! Det är nog det absolut godaste som finns…jag gör dock min efter gamla farmors recept med fläskfärs.

    Riktigt gott!

    Gilla

  16. Josefin profilbild

    Oj oj, kålpudding är sååå himla gott. Tack för receptet, jag har saknat ett välprövat sådant 🙂

    Gilla

  17. Linda profilbild

    Loooove kålpudding! =)

    Gilla

  18. Karin/Rosa maränger profilbild

    Tänk vad olika det kan vara det här med smaken. Kålpudding skulle jag inte äta frivilligt..huga =)

    Trevlig helg!

    Gilla

  19. […] läste vi om kålpudding på http://www.kryddburken.se idag och blev sugna, så vad vi ska ha till middag ikväll är klart va?! […]

    Gilla

  20. Johanna profilbild

    Åh, va sugen jag blev på kålpudding. Fast här är mitt recept rätt annorlunda:)

    Gilla

  21. Ingrid profilbild

    Vet ni vad jag brukar göra=
    Jo, mosa ihop kålpuddningen med potatisen och lägga på hembakat tunnbröd och klämma ihop, och åta. Det är såååå gott!

    Gilla

  22. kardemumma Gumman profilbild

    Gillar egentligen inte kålpudding, men nu när jag ser bilderna blev jag riktigt sugen! Värt ett försök iaf! 😛

    Gilla

  23. Johan G Noberg profilbild

    Jag älskar kålpudding och nu gör jag det med ögonen också 🙂

    Gilla

  24. Filibabba profilbild

    Jag blir sugen på att laga allt som du gör! 😉

    Gilla

  25. Ia profilbild

    Guuuud så gott! Jag har faktiskt aldrig ätit kålpudding! Kåldolmar är det närmaste. Verkar inte speciellt svårt att laga heller! Vad drack ni till?
    Hälsningar
    Ia

    Gilla

  26. Danielle profilbild

    Kålpudding är såå gott! Jag hyvlar alltid kålen med osthyvel eftersom jag gillar när det är små kålbitar.

    Gilla

  27. […] har varit i skolan och är åter hemma och håller på med middagen för fullt! Ska bli kålpudding idag!! Ska bli jäkligt gott!! Postat i Familjen, Hemmet, Jag själv, Mat | 0 Kommentarer » […]

    Gilla

  28. Lina profilbild
    Lina

    Svärmor var inte anträffbar på eftermiddagen och kunde tala om hur hon gör rätten, men det här receptet smakade precis som hennes kålpudding! Tack så mycket!

    Gilla

  29. Hanna profilbild

    Detta ska jag äta idag! Kålpudding var min favoritmaträtt när jag var liten =) Mums!! Men nu ska jag prova ditt recept, se om det slår mammas 😉
    Ha en fin kväll!!

    Gilla

  30. Ida profilbild

    Åh, nej! Jag gjorde kålpudding idag efter ditt recept och misslyckades totalt… 😦 Jag vet inte var det gick snett men kålen var absolut inte färdig när puddingen hade stått inne i ugnen nästan en timma. Den var fortfarande hård. Och köttfärsen smakade nästan ingenting. Jag måste ha missat något moment… din ser hemskt god ut!

    Gilla

  31. Kålpudding « Bakat och lagat profilbild

    […] I tisdags gjordes kålpudding. Har aldrig gjort det tidigare. Och när jag var liten gillade jag inte det heller. Petade då bort kålen och kunde, med nöd och näppe, få i mig köttfärsen. Och trots att det var en sånn dag – ni vet, när ingenting går som det ska, man har gråten i halsen (ska jag va helt ärlig hade den även kommit utanför halsen), och man orkar bara inte mer – så blev det riktigt gott. Men det enda kort ni får är från när kålen steks. För den färdiga rätten såg inte klok ut. Med detta blogginlägg i färskt minne borde jag egentligen gå ut i köket och ta ett kort på resterna, men jag hoppar. Ni kan nog tänka er hur det ungefär såg ut. Receptet har jag tagit från Kryddburken. […]

    Gilla

Lämna ett svar till Filibabba Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect