piroger
Idag är det pirogbak som gäller! I stora lass! Jag har ju fjällskinka från Ridderheims som jag måste använda upp och då passar det bra med skinkfyllning såklart! Fråga mig inte hur många piroger degen räcker till för det blev en salig blandning piroger denna gång! Degen däremot tycker jag absolut att ni ska prova! Det är i stort sett samma skiss som till min pizzadeg med durumvetemjöl. Durumvetemjölet gör det mycket godare och smidigare. Den blir väldigt lätt och elastisk och är superenkel att kavla tunn utan att den går sönder!

Räcker till en salig blandning piroger alt. 4 normalstora pizzor
Pirogdeg :
½ paket jäst (50 gram)
4 dl vatten
5 dl vetemjöl
4 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
salt & en gnutta socker

Jäs i bunke 25min före utbakning & gräddning.

GÖR SÅHÄR :
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Sen är det bara att sätta igång och tillverka piroger! Form och storlek efter eget tycke. Snåla inte med fyllningen och se till så degen inte blir för tjock. Tunn deg till piroger är godast!  Pensla med uppvispat ägg. Ingen jäsning behövs. Grädda normalstora piroger i ca 10 min 225 grader.
Den stora fisken fick gå på 200 grader i 25 min.

rokt_skinka_ridderheims
Ridderheims rökta fjällskinka, perfekt som fyllning till dagens pirogbak!

pirogfyllning
Vid sidan om skinkan så fick det bli en halv finhackad purjolök och ett paket kvibille ädelost.

fyllning_piroger
Rör om och tillsätt en liten pytteskvätt mjölk + 2 ägg! Då blir konsistensen perfekt som fyllning!

fyllda_piroger
Här blev det en öppen variant på pirog som jag dessutom toppade med varsin skiva lagrad ost före gräddning!

pirog
De klassiska pirogerna! Perfekta att frysa in och bara plocka fram o värma vid tillfälle! Men nu började de bli tråkigt att baka piroger så nu gör jag nånting stort av degen som är kvar!

dekorations_prigor
En fisk fick det bli med sista degen och resten av fyllning. Äntligen klar!!

pizza
Blev ju såklart några remsor kvar av degen från fisken också… Och jag kan ju inte slänga nåt… Så det blev en rund pizza med tomatsås, ost & kryddor! Väldigt naturell och är för övrigt himla gott att äta kall till soppa t ex. Så nu var dagens pirogbak klart!! 🙂

14 svar till ”Piroger, piroger, piroger…”

  1. Jennifer profilbild

    Herrrrrre min skapare vad gott det såg ut! Som calzone, ungefär. Jag har faktiskt aldrig smakat piroger. Tror jag, i alla fall 🙂

    Gilla

  2. Lisa profilbild

    Åh, vad gott! Piroger funkar alltid och blir ännu bättre med ädelost! Jag kanske också ska göra ett lager att frysa in? Mums!

    Gilla

  3. Miss CutiePie profilbild

    Du är för duktig 🙂
    Älskar att du tar så mycket bilder av det du lagar det gör din blogg så lätt att följa.
    Tack!

    Gilla

  4. Lisa profilbild
    Lisa

    Helt perfekt med ett recept. Vi som tänkte ladda frysen med piroger att ha efter förlossningen.. och kanske en och annan innan. Jag har dessutom helt snöat in på ädelost.. kan ju knappast bli bättre.

    Håller med föregående talar om att du alltid har så bra bilder i din blogg. Gör den till en klar favorit!

    Gilla

  5. […] GÄSTBOKEN « Piroger, piroger, piroger… […]

    Gilla

  6. Therese profilbild

    Ha ha, det kan man kalla variation på det hela.
    Påhittig du är…

    Gilla

  7. I Nadjas kök profilbild

    Vad din fisk blev fin, inga skvanker här inte 😀 . Ser mycket mycket gott ut och piroger är alltid bra att ha i frysen.

    Nadja

    Gilla

  8. annamaria profilbild

    Åh så gott det är med piroger. Lite pilligt är det allt men väl värt besväret.

    Gilla

  9. Helena profilbild

    Den där fyllningen såg ju helt ljuvlig ut! Tror att jag ska testa detta med piroger…trots att jag inte är så mycket för det 🙂

    tack så mycket!

    http://www.HelenaLjunggren.com

    Gilla

  10. Fru Lundin profilbild

    MMMMMM när jag såg fyllningen med ädelost blev jag verkligen sugen på att baka massor med piroger. Tack för tipset!

    Gilla

  11. Anna/Frostrosor profilbild

    Vad fina pirogerna blev! Jag är också en sån där som ska göra många olika varianter. Jag brukar tänka ”jag ska bara”, hehe, det är knappt degen räcker till när man är igång! 🙂

    Gilla

  12. Inga Pettersson profilbild

    Hej :
    Jag tittar på ditt recept på pirogdeg , och blir lite konfunderad hur du menar. Du skriver citat: ett halvt paket jäst (50 gram ), men ett halvt paket är ju 25 gram , eller hur ?
    Jag är glad om du vill svara på mitt mail , för jag tänkte baka dom där pirogerna , det lät väldigt gott. Men då måste jag veta rätta mängden jäst.
    Mvh Inga Pettersson

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Inga!
      Det är ett halvt paket jag menar, alltså 25 gram inte 50g. Ska genast ändra mitt skrivfel! 😉
      /Linda

      Gilla

  13. […] men det var inget bra alternativ, så vi får leta vidare. När vi kom hem började jag göra Pirogerna som vi skulle ha till kvällsmat. De blev superdupergoda! Hade köttfärs över och gjorde en egen […]

    Gilla

Lämna ett svar till Anna/Frostrosor Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect