clafoutis
Clafoutis är en fransk dessert, väldigt lik vår svenska ugnspannakaka, fast sötare och inget fläsk utan körsbär! 🙂 Supergod precis som den är till en kopp kaffe. Någon sås eller grädde/glass behövs absolut inte! Kan tänka mig att det är gott med vilka bär som helst att variera med! Ett stort plus är att den är snabb att tillaga. En bunke och en visp så är det klart på ett kick, inget smul eller kladd heller! Den här måste ni absolut prova tycker jag!

Det här behöver du :
500 gram urkärnade körsbär
1,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
En nypa salt
4 ägg
2 msk flytande margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med mjölken till en slät smet. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt & äggen. Tillsätt smöret sist. Smörj en ugnsfast form med löstagbar kant. (Jag använde en ganska stor form, ca 40cm diam) Fyll formens botten med körsbären. Slå på äggsmeten och grädda i 175 grader ca 35-40 min.

barpaj
Sommarens körbär när dom är som godast!

ugnsform
Fyll en smord ugnsform med 500 gram urkärnade körsbär, gärna med löstagbar kant. När jag kärnar ur dom använder jag en vanlig fruktkniv och gör ett ”runtgående” snitt, vrider bort ena halvan och skär ut kärnan ur den andra halvan.

korsbar_aggsmet
Häll på äggsmeten!

korsbarspannkaka
Grädda i 175 grader ca 35-40 min.

clafoutis recipe
Låt kakan svalna något före servering.

12 svar till ”Clafoutis – Fransk körsbärspannkaka”

  1. Anders Öhman profilbild
    Anders Öhman

    Åkte direkt upp på listan över rätter som ska testas!

    Gilla

  2. Sofia [gaspedal.blogg.se] profilbild

    mums, det där lät jättegott!

    Gilla

  3. Carro profilbild

    Mums vad god den såg ut !
    Ett smart sätt jag hittade på att kärna ur Körsbär såg jag här
    http://www.hemmetsjournal.se/blogg/blogg/?blog=79

    Hon skrev :
    ”när du vill rensa körsbären är att använda en kaffe latte sked, en sån med ett ”sugrör”. Det är bara till att trycka skeden genom körsbäret och ut kommer kärnan, busenkelt!”

    Gilla

  4. Josla-dyslexi profilbild

    körsbärenoch kakan ser smarig ute.. ha en trevlig dag..

    Gilla

  5. Mamma Mat profilbild

    Clafoutis är verkligen supergott. Jag har för 14 dagar sedan lagt in ett recept på en clafoutis med jordgubbar – supersmask!
    Hälsningar Mamma Mat

    Gilla

  6. Kalasgott profilbild

    En kaka i min smak! Ser fantastiskt läcker ut!

    Gilla

  7. Gudomliga körsbär « Öhmans mat- & vinblogg profilbild

    […] Frankrike. Kände inte till denna kaka innan jag läste om den häromdagen på utmärkta bloggen Kryddburken. Givetvis var jag tvungen att bara liiiite modifiera receptet. Framförallt […]

    Gilla

  8. Ellen profilbild
    Ellen

    Jag prövade precis ditt recept fast men 500 g hallon istället för körsbär. Väldigt enkelt och väldigt gott! Tack

    Gilla

  9. Christine i Frankrike profilbild
    Christine i Frankrike

    obs obs att i franska originalreceptet sà skall körsbären ej vara urkärnade – det ger en liten bitter mandelbismak.

    Gilla

  10. Hallon^ profilbild

    Testade göra denna med rabarber i, skulle lagt till kanel men det glömde jag såklart :/ ..serverade den dock med vaniljvisp då det blev aningens surt 😉 ..men tokigt gott!!..ska testa göra med hallon i helgen också 🙂

    Tack än en ggn för en underbar blogg!!

    Gilla

  11. Anna B profilbild

    Hej Kryddburken, vilka fina bilder på clafoutis! Jag provade att knäcka några av kärnorna med en hammare för att få tag i bitteraromen som är så fin till
    Hälsningar
    Anna

    Gilla

Lämna ett svar till Roxanna – kamp efter cancern Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect