recept_farskpotatis
Färskpotatispaj! Såå enkelt och såå gott! Ett perfekt alternativ till midsommarbuffén eller varför inte en grillkväll i sommar! Passar riktigt bra till små grillade foliépaket med fisk och en härlig romsås till! Den här pajen är lätt att göra och har du överbliven kokt färskpotatis så är detta ett perfekt sätt att ta tillvara den på!

Det här behöver du :
1 platta smördeg till botten
1 kilo kokt kall färskpotatis
4 vårlök
3 ägg
2 dl gräddmjölk
1 kruka dill
Salt & peppar
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Använd en rund springform ca 25 cm diam, med löstagbara kanter. Pensla formen med lite smör eller olja. Lägg i en rund bottenplatta av smördeg, den behöver inte gå upp speciellt mycket på kanterna, bara det blir en botten. Skär färskpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor och födelar i formen. Skär vårlöken och strö över. Vispa ihop äggen och gräddmjölken. Klipp ner dill i äggsmeten, samt salta och peppra. Slå smeten över formen och strö över lite ost och sist lite finklippt dill. Grädda i 220 grader ca 30min. Om formen inte håller riktigt tätt, gör en form av aluminiumfolié och ställ den i när du gräddar den så slipper du spill och kladd i ugnen. Låt pajen ”stå till sig” en liten stund före servering.

farskpotatis_varlok
Använd kall, kokt färkspotatis som du skär i ca 1cm tjocka skivor tillsammans med vårlök!

potatis
En bottenplatta av smördeg i en rund springform med löstagbara kanter. Fyll med färskpotatis och vårlök.

recept_pajfyllning
Slå på äggsmeten som du blandat med gräddmjölk, finklippt dill, salt & peppar!

recept_paj
Strö över lite ost och gratinera i ugn 220 grader ca 30 min.

potatistårta
Aliminiumfolié som en extra form gör att du slipper eventuellt slipp och kladd i ugnen!

potatispaj
Flytta över pajen försiktigt med två stekspadar till ett fat!

14 svar till ”Potatispaj med Färskpotatis & Dill”

  1. Jennie/Kalasgott profilbild

    Jisses så gott! Har aldrig ätit något liknande! Smaskens, ska absolut laga denna! 🙂

    Gilla

  2. […] GÄSTBOKEN « Potatispaj med Färskpotatis & Dill […]

    Gilla

  3. Jessica profilbild

    Åhå, det där låter riktigt gott, det måste jag testa när vi grillar nån kväll.

    Hoppas ni får en bra skolavslutning och att solen skiner på er!

    Gilla

  4. Miss*E* profilbild

    HUA! vad gott….hungrig blev ja nu.ja har ett gott laxpaket ja brukar göra på grillen. lax,senap,gärna någon stark sort. purjolök dill,en klick smör och färskpotatis…mmm!

    Gilla

  5. Kari Receptomaten profilbild

    Och jag som brukar tycket det är gott med kall färskpotatis – nu blir det ransonering på den fronten, minsta lilla ska nu sparas till din potatispaj!

    Tack å kram!

    /K & M

    Gilla

  6. Ingelöf profilbild

    Ohh det ser jättesmarrigt ut! Potatispajen måste absolut provas! 🙂

    Gilla

  7. HelenaN profilbild

    Ser jättesmarrigt ut mums TACK för receptet 🙂

    Gilla

  8. Therese profilbild

    Den såg underbart god ut.
    Funderar på att testa den på midsommar..
    Dom fina bilderna gör ju att man frestas nått fruktansvärt…
    Mvh

    Gilla

  9. Alice profilbild
    Alice

    Det ser underbart gott ut!

    skulle vara bra om du gjorde typ så man kunde trycka på något ställe så blev receptet utn bilder då kuunned man lättar skriva ut receptet :D:D

    älskar din blogg annars!

    Gilla

  10. Cizzi profilbild
    Cizzi

    Testade pajen nu ikväll till fläskfilé. Jag måste dock ha gjort något fel, för äggstanningen ville inte stelna utan var fortfarande väldigt rinnig efter 40 min i ugnen. Smaken var det inget fel på även om den inte blev som jag hade tänkt mig (stanningen hade bara stelnat ute efter kanterna).
    Jag hade i lite mindre med dill, men pressade ner lite vitlök i äggstanningen.

    Gilla

  11. Maia profilbild

    Det där ser jättegott ut. Hade inte tänkt på att ha dill i, den ska göras. Tack.

    Gilla

  12. […] Originalreceptet kommer från Kryddburken. […]

    Gilla

  13. Anna-Karin profilbild
    Anna-Karin

    Hej!
    Tänkte göra denna paj i helgen, vi blir 5 personer. Hur många personer räcker potatispajen till? Tänkte ha lax i ugn, romsås och sallad till.

    Tack för en bra blogg

    Mvh Anna-Karin

    Gilla

  14. kryddburken profilbild

    Anna-Karin!
    Är ni fem vuxna så är det väl på vippen att den räcker, hade jag varit du så hade jag två stycken.
    /Linda

    Gilla

Lämna ett svar till Therese Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect