kryddburken0000764_pariserbulle
Parisare är en parisare är en parisare… Ja, vad är en parisare egentligen!?Jag som kommer från norrland tycker att parisare är ett sånt där gatuköksmål, likt en hamburgare men med en tjock skiva falukorv istället för hamburgerkött, en parisare alltså! Här nere i söder är parisare något helt annat, nämligen köttfärs som steks på en skiva franskbröd och äts med stekt ägg!? Men sen är även en parisare en fylld bulle faktiskt! 😀

Vad är då en parisare för dig?

ca 20st stora parisare
Det här behöver du :
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader. Lös ut jästen med vätskan och tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl. Arbete degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. Ta ut små bollar, i storlek med en tennisboll. Kavla ut till runda plattor ca 0,5 cm tjocka. Lägg en klick med marsankräm i mitten, ca 3 matskedar på varje bulle! Nyp ihop som en liten ”kappsäck” och skär bort överflödig deg. Lägg på plåt att jäsa ca 45 min. Grädda 15-20 i 225 grader. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker, alternativt strösocker blandat med kanel.

Det går åt ca 1 pkt marsankräm (torrpulver för 25 port). Dock har jag blandat krämen ganska hård, den ska absolut inte vara flytande utan mer som en fast kräm så använd mindre mängd mjölk än vad som står på paketet.

kryddburken0000767
Deg på jäsning!

kryddburken0000768
Lägg bullarna på plåt med skarven nedåt. Det blir ganska stora bullar så jag gräddade 6st på varje plåt.

kryddburken0000766_fylld_bulle
Färdiggräddade parisare! Perfekta att frysa in.

kryddburken0000765_parisare
Bullarna penslas med lite smält smör och doppas i strösocker!

37 svar till ”Pariserbullar fyllda med Marsankräm”

  1. johanna profilbild

    Vad fina de blev! Jag brukar fuska och fylla efteråt bara för att det är enklare… men dessa ser bättre ut inuti 🙂

    Gilla

  2. Elina profilbild

    En parisare för mig är absolut en korv-hamburgare ! Hade aldrig hört talas om de två alternativen du nämner 🙂

    Gilla

  3. Åsa Palm profilbild

    För mig är en parisare köttfärs som steks på en skiva franskbröd och äts med senap. ketchup och inlagd gurka… typ som en hamburgare fast utan lock 🙂

    Gilla

  4. Katrin profilbild

    skrattar Jag har aldrig ens tänkt tanken att en parisare skulle vara något annat än en ”korvburgare”. Antar att jag är avslöjad som norrlänning nu…
    De där bullarna ser misstänkt lika ut som det jag kallar krämbullar eller solskensbullar, gott-gott!
    Ha en bra helg!

    Gilla

  5. Jessica profilbild

    Jag assosierar parisare med just krämbullar, så gott. Bakade en sats för några veckor sedan, så gott men var inte riktigt nöjd med den hemmagjorda vaniljkrämen som sögs upp för mycket i bullen trots att den var riktigt fast, för det ska ju vara mycket kräm i, så det blir att jobba vidare med andra krämer och hoppas på det perfekta resultatet kommer så småningom.

    Ha en skön helg!

    Gilla

  6. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Hi-hi när du säger Parisare tänker jag på en pariservåffla. Alltså en spröd kak-våffla med vaniljsmörkräm emellan. Jag känner dock igen köttfärsvarianten på en franskbrödskiva också. Tänk vad olika det kan upplevas. =)

    Gilla

  7. anette profilbild

    För mig är parisare köttfärs stekt på en limpskiva… Bullarna såg jättegoda ut men parisare?!?!?! Är inte det där en hederlig krämbulle????

    Gilla

  8. smurfan profilbild
    smurfan

    S De där är ju en krämbulle:) Parisare är ju en korv hamburgare norrläning som man är

    Gilla

  9. Molly profilbild

    Det du bakat är för mig en pariserbulle, sockerbulle eller (mindre trevligt kanske) bulle med bagarsnor! Parisare är en franskbrödskiva med köttfärs, så det så 😉 Trevlig matblogg!

    Gilla

  10. lina profilbild

    Ja, som den norrlänning jag är så betyder parisare för mig precis det där första du beskrev:) Men jag hade gärna tackat ja till en sådan där goding till Fredagsfikat!!!

    Gilla

  11. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Eftersom jag bor i Norrland är parisare för mej en hamburgare med korvskiva ini. Har aldrig hört talas om franskbröskiva med köttfärs och stekt ägg, fast jag kommer söderifrån. Har bott i Norrland över 30 år nu.
    Trevlig helg.

    Gilla

  12. Love for Food profilbild

    Åh va underbart de låter =)

    Gilla

  13. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Nej, jag har aldrig hört att krämbullar heter Parisare. Har samma förklaring som du, korvmojsmat.
    Mannen bjöd på dessa på timmermansvis som Alla hjärtans dags smarr. Visst är de goda!

    Ha en skön helg/ Mimmi

    Gilla

  14. Kalasgott profilbild

    Sådana här vaniljkrämsfyllda bullar så gott! Och jo , Parisare för mig är just en sådan här bulle. Aldrig stött på det namnet i ett gatukök här på västkusten!

    Gilla

  15. Lena profilbild

    Vill önska dig en trevlig helg ; )))
    Nu ligger jag så smått i startgroparna för min lilla ”rörelse”!
    Spännande som bara den!!!!!!

    Kramisar Lena

    Gilla

  16. Camilla profilbild

    Åhh vad goda bular! Vill ha en NU på direkten!;-)
    Parisare är en kötttfärsmacka med stekt ägg på för mig..men jag vet ju att även bullarna heter Pariserbullar.
    Ha en riktigt skön helg nu tjejen! //Kramar från Camilla

    Gilla

  17. Karin profilbild

    Du är ju såå duktig på att baka! Allt du gör ser så himla snyggt ut! Den talangen har tyvärr inte jag 🙂
    Jo vi bor i en lägenhet nu för att kunna spara undan lite pengar. Men det känns superbra!
    Ha en skön helg och var rädda om er!

    Kram Karin

    Gilla

  18. Hanna profilbild
    Hanna

    Flör mig är parisare en hamburgare med korv och stekt ägg, är det nåt mellanting? MIn mamma är från norrland, så jag trodde att det var det som var parisare i norrland, men ägget kanske vi har lagt till själva.

    Det du har bakat er väldigt gott ut, men jag tycker det ser ut som en vaniljmunk?

    Gilla

  19. Lena profilbild

    Tack för den vackra filmen!
    Var tvungen att lägga ut den på min blogg ; )))

    Vi hörs i morgon ; )

    Kram Lena

    Gilla

  20. johanna profilbild

    Hejsan! Ett tag sedan jag var här, du är så flitig på att blogga! Du får rätta mig om jag har fel, men jag har för mig att du för rätt länge sedan önskade dig ett tennhalsband till din hund (Dalton?) och jag kom ihåg att jag hade läst det här när jag fick ett roligt paket på posten. Kolla in dessa halsband på min hundblogg: http://jagochminsyster.blogspot.com/2009/03/overaskningspaket.html

    Gilla

  21. Daniel profilbild

    Hej Gud vilka snygga bullar dom ser super proffsiga. Ha en trevlig helg mvh Daniel

    Gilla

  22. solkatt profilbild
    solkatt

    Parisare är ju såklart korv-hamburgare! Det du gjort här är ju krämbullar! 🙂

    Gilla

  23. johanna profilbild
    johanna

    Vilken fantastisk blogg du har, blir hungrig varenda gång jag kikar in här. Parisare är korvburgare, med senap, ketchup och bostongurka. Har inte provat nån annan variant av de som nämns ovan… blir mest av allt sugen på en god bulle och en kopp med gott kaffe.
    Ha en trevlig helg,
    //jåjje

    Gilla

  24. Maja profilbild

    Parisare i mina öron är det första alternativet, ngt man köper i ett gatukök. 🙂

    Gilla

  25. Angeliqua profilbild
    Angeliqua

    En parisare är ju en korvhamburgare.
    Bullen på bilden är ingen parisare, det är en pariserbulle (stor skillnad va?! :-p)
    Sådana brukade de baka en ggr/v till 1:a kvartsrasten på fritidsgården när jag gick på högstadiet. Behöver jag meddela att det var strykande åt gång på de nybakta krämbullarna. 😀
    Vad som gjorde dem alldeles vansinnigt goda (förutom att de var nybakade), var att de inte bara var doppade i strösocker utan i en socker/kanelblandning….fy bubblan vad gott!!

    Gilla

  26. Lindy profilbild
    Lindy

    KÖRV såklart! Men Sörens pariserbullar som man köper i luckan en sen kväll efter lite festande är mums mums :))

    Gilla

  27. Unga Morsan profilbild

    För mig är en parisare en köttfärsbiff på vitt bröd med stekt ägg på. Men gud så goda bullarna ser ut!! Jag borde nog testa dessa. 🙂

    Gilla

  28. katarina profilbild

    jag tänker direkt på ”pariservåffla” det är parisare för mig. Min farmor gör gudomliga sådana. Tror att det är två mördegs ”våfflor” (ovala) med smörkräm emellan. Mums!!

    Gilla

  29. Emma profilbild

    Haha, inte den enda norrlänningen här läser jag! Och som så många andra, parisare för mig är korv, de andra varianterna hade jag inte hört talas om. Men den med krämfyllning ser ju riktigt god ut.

    Emma

    Gilla

  30. Tess profilbild
    Tess

    Parisare är inget annat än snabbmat med korv för mig! Och dom smarriga bullarna du gjort är krämbullar helt klart! Skulle aldrig ha kommit på idén att det skulle kunna heta något annat 😉

    Gilla

  31. elle profilbild
    elle

    ett tips är att pensla med ägg innan de körs in i ugnen…de får en mycke finare yta 🙂

    Gilla

  32. Stulna profilbild

    Hej!
    Om jag skulle grädda min (enligt ditt recept bakade) 15-20 min så blir de kolsvarta. 7-8 min max hos mig.
    K

    Gilla

  33. katarinasrecept profilbild
    katarinasrecept

    En parisere är definitivt en hamburgare med en stor korvskiva istället för en köttfärsbiff. Brukade äta dem på sibylla när jag bodde i norrland, synd bara att sibylla inte är lika vanligt i södra sverige.. :/
    Men dina bullar ser jätte goda ut, tror jag måste baka sådana snart 🙂

    Gilla

  34. […] Fler recept >> Parisare som vaniljbulle […]

    Gilla

  35. Gunilla profilbild

    Helt klart är det krämbullar du har gjort, 😉 men så gott det ser ut. Ska på Nolia till veckan, så jag hoppas att det finns att köpa där. Tack för en härlig blogg, är ofta inne och läser och blir sugen på vad jag ser.

    Gilla

  36. Magnus profilbild
    Magnus

    Parisare är väl en som bor i Frankrikes huvudstad

    Gilla

Lämna ett svar till Gunilla Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect