
Parisare är en parisare är en parisare… Ja, vad är en parisare egentligen!?Jag som kommer från norrland tycker att parisare är ett sånt där gatuköksmål, likt en hamburgare men med en tjock skiva falukorv istället för hamburgerkött, en parisare alltså! Här nere i söder är parisare något helt annat, nämligen köttfärs som steks på en skiva franskbröd och äts med stekt ägg!? Men sen är även en parisare en fylld bulle faktiskt! 😀
Vad är då en parisare för dig?
ca 20st stora parisare
Det här behöver du :
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl ljus baksirap
1 ägg
15 – 16 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader. Lös ut jästen med vätskan och tillsätt ägget samt sirapen och nästan allt mjöl. Arbete degen smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen! Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. Ta ut små bollar, i storlek med en tennisboll. Kavla ut till runda plattor ca 0,5 cm tjocka. Lägg en klick med marsankräm i mitten, ca 3 matskedar på varje bulle! Nyp ihop som en liten ”kappsäck” och skär bort överflödig deg. Lägg på plåt att jäsa ca 45 min. Grädda 15-20 i 225 grader. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker, alternativt strösocker blandat med kanel.
Det går åt ca 1 pkt marsankräm (torrpulver för 25 port). Dock har jag blandat krämen ganska hård, den ska absolut inte vara flytande utan mer som en fast kräm så använd mindre mängd mjölk än vad som står på paketet.

Deg på jäsning!

Lägg bullarna på plåt med skarven nedåt. Det blir ganska stora bullar så jag gräddade 6st på varje plåt.

Färdiggräddade parisare! Perfekta att frysa in.

Bullarna penslas med lite smält smör och doppas i strösocker!

Lämna en kommentar