Idag har jag kokat kalops på en fin bit nötbog. Det är fint kött! Kalops är ju en riktig klassiker och det finns så många varianter. Den skånska kalopsen med stora härliga bitar av morötter är sååå gott! Skillnaden på skånsk och norrländsk kalops är inte så stor, det enda är att man använder mer av ingredienser runt om, såsom lök & morötter, ibland champinjoner också, men däremot lite mindre av köttet. Man fyller ut grytan mer så att säga! Spartider alltså! Borde nog kunna klassas som småländsk kalops också i snåltider! 🙂

Hur som helst så är kalops oemotståndligt gott i grytväg! Den här grytan har jag proppat full med morötter, gul lök, vitlök, rödlök, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar & svartpeppar!

kryddburken00007491

Det här behöver du  :
600 gram bogbit av nöt (använd gärna högrev också)
5 morötter
2 stora gula lök
3 små rödlök
1 kinesisk vitlök (alt. tre vanliga klyftor)
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk vit & svartpepparkorn blandad
ca 2 liter oxbuljong (av tärning el. egen buljong)
1 tsk soya color
vatten + maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i en stor gryta, lite i taget. Skala morötterna och skär grovt. Dela de gula och röda lökarna grovt. Finhacka vitlöken. Tillsätt allt i grytan tillsammans med köttet. Slå på buljongen och resten av ingredieserna. Låt grytan koka upp och skumma av. Sänk värmen och på med lock och låt sedan grytan stå ca 2½ – 3 timmar. Smaka av, justera smaken med salt & peppar om det behövs. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Fler recept på köttgrytor :
Favoritgryta med rödvinssås
Söndagskalops
Gott bröd till mustiga grytor

kryddburken0000760
En härligt god kalops med riktigt mört kött som verkligen trådar sig när man rör vid det! Det smälter i munnen…

kryddburken0000761
Hemligheten med såhär riktigt mört kött är den långa koktiden. Låg värmen och räkna med ett par timmar!

22 svar till ”Kalops på Norrländskt Vis”

  1. Anna profilbild
    Anna

    Varm nyponsoppa med glass. Jag är sjuk och bor själv så då får det bli en sådan variant ikväll. Fastän jag inte har nån matlust alls just nu så blir jag som vanligt hungrig när jag kikar in i din underbara blogg.

    Gilla

  2. Karin profilbild

    Vi firar att jag flyttat till Linköping – och att vi packat upp kartonger heeeela dagen! Jag ska laga lite fyllda kycklingfiléer, portvinssås och potisskruvar. Enkelt men gott 🙂
    Ha en skön kväll!
    Kram Karin

    Gilla

  3. Anna profilbild

    Här blev det våran variant på Carbonara.

    Stekt bacon.
    Kokt spaghetti blandat med äggula.
    Svartpeppar och hyvlad parmesan i massor

    Gilla

  4. Unga Morsan profilbild

    Kalops är jättegott! Vi har ätit ärtsoppa (med de nya snabbärterna som GoGreen har) – Superb! Och till det pannkakor med jordgubbssylt. Torsdagsmat i förskott alltså. 😉

    Gilla

  5. Jennie/Kalasgott profilbild

    Idag hanns ingen riktig mat med, ingen i familjen har varit hemma idag nämligen. Så det fick bli hemmagjorda hamburgerbröd som fanns i frysen ihop med kyckling från gårdagen och vitlöksås. Men gott var det , dock inte så speciellt. Så får det bli ibland!

    Gilla

  6. Jennie/Kalasgott profilbild

    Och för att inte glömma: Gud vad gott det är med Kalops – love it!

    Gilla

  7. PerG profilbild
    PerG

    Jag gjorde faktiskt en barnmatsvariant av norrländsk kalops till sonen i måndags. Blev så gott så jag själv kunde tänka mig att äta upp den! 😉

    Gilla

  8. roffekock profilbild
    roffekock

    Kalops är väldigt gott men jag föredrar en skvätt anjovisspad i min som till slottsstek.

    /rolf

    Gilla

  9. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    mums! långkok blir absolut bäst!

    Angående bacillskräck ja 😀 Då har man inget att hämta hos Herman! he he..

    Gilla

  10. Karin/Rosa maränger profilbild

    Gott det ser ut.
    Det är ett smyckeskrin, köpt i julas på Albrekts Guld (är väl en kedja va?), eller var det Guldfynd nu blev jag osäker. Den är fin och man får plats med mkt iaf.

    Ha en bra kväll.

    Gilla

  11. Erica profilbild
    Erica

    Gjorde dina köttfärsbiffar med fetaost i och rotfrukter till+tsatziki sååå gott !! ! tack för en toppenbra blogg !!!!

    Gilla

  12. AnnLee profilbild

    Din kalops ser fantastiskt god ut! Härligt med husmanskost! Här hemma blev det raggmunkar med stekt fläsk och honungsrörda lingon!

    Gilla

  13. Ayla profilbild

    oj vad gott med kalops!! det var längesedan! igår blev det Gulaschsoppa hos oss.. recept kommer på bloggen 🙂

    Gilla

  14. Katja profilbild

    Omg, det där skulle jag vilja smaka på.. ååå.. så det börjar knorra i magen. Din matblogg är verkligen grym!!!

    Gilla

  15. I Nadjas kök profilbild
    I Nadjas kök

    Grytor och Kalops är en stor favorit här hemma, speciellt vinterhalvåret då man vill värma sig med något gott.

    Ha en bra dag,
    Nadja

    Gilla

  16. Nina profilbild

    Usch här blev det korv med bröd, ångest.

    Gilla

  17. lina profilbild

    Snacka om gott! En favorit bland husmanskosten!!!

    Gilla

  18. madde profilbild

    tacopaj med ananas på min blogg:)

    Gilla

  19. Camilla & Thomas profilbild

    Åh va gott, det där skall vi få hos föräldrarna imorgon.. längtar!
    Kram och trevlig helg 🙂

    Gilla

  20. Emily ♥♥ profilbild

    Ser sjukt gott ut 😀 MUMSSS – Fullkomligt älskar Kallops !!!

    Gilla

  21. Lina profilbild

    Åh, kalops kan man aldrig få för ofta.
    Åt pastitsio idag, älskar grekisk mat!

    Gilla

  22. Hanna profilbild

    Mycket god! Har precis avnjutigt denna goda rätt! Mums!

    Gilla

Lämna ett svar till Nina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect