kryddburken0000708
(Jag & mannen framför spisen i köket, eller våra raggisar iallafall)
Vilken otroligt härlig onsdagkväll vi har!! Ute är det snorkallt, säkert en 6-7 minusgrader, det blåser och är inte alls tilltalande ens för Dalton att ta ett kliv ut i snön!! Idag har Joline och jag varit på bio i kalmar, hon har ju sportlov denna vecka så vi tänkte hitta på lite skoj! Vi såg hjältenhunden Bolt! Himla rolig faktiskt! Det var nog 15år sen jag var på bio senast… Lite mysig stämmning är det allt med allt prassel, popcornburkar och lamporna som sakta släcks i den stora salongen! 😀

Men det är alltid lika skönt efter att ha varit i storstan att komma hem igen. Dra på mysbyxorna, raggsockarna, tända upp i spisen och bara njuta av att bo mitt ute i skogen, utan trafik, utan en massa bilar som tutar och trängs och folk som stressar och skyndar!! Hemma är verkligen bäst!!

Tänkte att jag skulle skriva lite matlistor ikväll. Har så mycket mat både i frys och kyl men fullständig idétorka faktiskt! Ofta hjälper det om jag gör en liten inventering och skriver upp allt vad som finns i frys/kyl/skafferi och så brukar jag kunna klura ut några middagar att laga för veckan. Men denna vecka har stått helt still. Gröt, hembakat bröd, goda smörgåsar, varm choklad osv. är så himla enkelt att komma på såhär i sportlovstider men jag har fullständig idétorka vad gäller att laga mat känner jag nu! Hmmm….

Hjälp tack!! Nu är det eran tur!
Ni är ett par stycken som också efterfrågat vad jag alltid har hemma, vad som finns i min kyl och frys osv… och här kommer då ett väl detaljerat utdrag av en helt vanlig veckodags-inventering! 😀 Jag har säkert glömt nån liten detalj, men i det stora hela, varsågoda :

I frysen finns;
En låda med; Nötfärs, biffstek av bog, kebabstrimlor, en hel majskyckling, majskycklingfileér, kycklingklubbor, kalkonfilé, en stek picnicbog, strimlad pizzaskinka, kassler i bit, falukorv, wienerkorv…
 En låda med; Förvälld broccoli, hela majskolvar, haricort verts, gröna bönor, sommargrönsaker, majskorn, wokmix, spenat, dill, gröna ärtor, gräslök, persilja, färdigkokt tomatsås, kycklingbuljong och köttfärssås…  
 En låda med; Jordgubbar, hallon, körsbär, smördegsplattor, arraksbollar, Små semlebullar, sesamgifflar, sirapslimpa, arraksrutor, vit & ljus kladdkaka…
 En låda med; Rökt sidfläsk, 2 torskblock, lufsa till 4 port. 6 hamburgare, 4 panerade schnitzlar, lunchkorv, kantareller…

I kylen finns;
Mjölk, naturell yoghurt, matlagningsyoghurt, cremé fraiche, grädde. Edamer, präsost, philadelfiaost, en bit cheddarost, parmesanost, skrattande kon skinkost i kuber. Essenser & hushållsfärger. Smör, lätta, flytande maragarin, rapsolja, majonäs, crema balsamico, limejuice, citronsaft, balsamvinäger olika sorter, vitvinsvinäger, soya color, kinesisk soya, fisksås, oystersås, worschestersås, sweet chilisås, olika chilisåser, tomatpuré, olika sorters ketchup & senap, hp-sås,  kaviar. Öl & coca cola. Glasburkar med pepperoni, jalapeno, oliver, kapris, sambal oelek, harissa, mango chutney, rödbetor, pesto, ajvar, olika gurkor, salsor, tacosåser, sylt; lingon, hallon, hjortron. Frukt som äpplen, bananer, annanas, mandariner. Sallad, kinakål, paprika, ingefära, rotfrukter, plommontomater, körsbärstomater, gurka. Potatis, morötter, ägg. Kalvfond, oxfond, hummerfond, chokladsås, kolasås, hostmedicin, gnoochi, krossade linfrön…

I skafferiet;
Konserver; Champinjoner, minimajs, tonfisk, kattmat, vattenkastanjer, bönor, annanas, majskorn, mandariner, salta biten, tomatkross, harissa. Mjöl av olika sorter, bulgur, matvete, mathavre, cous cous, quinoa, spagetti, makaroner, olika sorters pasta, ris, jasmin, fullkorn, råris, lasagneplattor, nudlar, nutrilett, nötter, torkad frukt, saft, olivoljor, maizena, potatismjöl, ströbröd, sesamfrön, socker, muscovadosocker, farinsocker, råsocker, havregryn, kakao, alfalfafrön, mungbönor, aborioris, olika sorters sirap, vaniljsocker, bakpulver, mannagryn, grötris, linser, florsocker, torrjäst, kex, olika mörka choklader, marschmallows, hårdbröd, tunnbröd, grovt bröd och rostbröd.

På köksbänkarna;
Gul lök, röd lök, vitlök, torkade chilifrukter, oliver, torkade äppelringar, torkade trattkatareller, torkade nypon, flingsalt, marmelader, hela kryddor såsom peppar, kanel, muskot mm, soltorkade tomater, kaffe, the, olika sorters honung, musliblandningar, flingor, nötter, och en jädrans massa kryddor! 😀

Ge mig nu lite tips på olika rätter ni än kommer på av allt detta jag räknat upp!

Alla förslag mottages tacksamt och kommer att presenteras här på bloggen med avsändarens namn (ev.bloggadress) publicerat!

Förrätt, varmrätt, dessert… Ge mig era förslag! 😀 Jag hoppas på en lååång lista att presentera av er, alla mina underbara läsare!

30 svar till ”Varm Choklad, Raggsockar och en massa idétorka!”

  1. annsann profilbild

    Ska bli kul att se om du får några tips på hostmedicinen och kattmaten… =)

    Jag tycker att du sa laga en superenkel och jättegod fiskrätt; Christinas festfisk. Hittade tyvärr inga räkor i din inventering men fiskrätten är lika god för det! Kan faktiskt funka fint att byta ut räkorna mot skivade tomater. Vet inte om du vill ha receptet här i kommetaren så jag länkar direkt till receptet på min blogg i stället.

    Supergod och enkel fiskrätt

    Tack för en härlig matblogg!
    Kram Ann

    Gilla

  2. Elina profilbild

    6-7 minus :O ? hehe det är stora skillnader på temperaturerna i Sverige.. Här är det -25 😀

    Gilla

  3. Elin profilbild

    Himla mysig bild det där!
    Den gillade jag riktigt mycket.

    Gilla

  4. Kikan profilbild

    Åh vilka härliga recept du visar!!!
    Perfekt för en som alltid har idétorka när det gäller mat. Kram Kikan

    Gilla

  5. Anki profilbild

    ser mysigt ut 🙂

    Gilla

  6. Beatrice profilbild
    Beatrice

    En mustig trattkantarell-soppa för 4 personer kanske?

    Lätt i blöt trattisar motsvarande 1 1/2 liter färska. När de är mjuka så fräser du det helt lätt i lite smör. Strö över 1/2 dl mjöl och späd med 7 1/2 dl mjölk samt lägger i en tärning grönsaksbuljong. Parallellt med detta kokar du i en annan kastrull 3 dl tunnt skivade morötter i vatten som precis täcker. Förslagsvis kokar du upp morötterna innan du börjar fräsa trattisarna. När morötterna är klara häller du över dem OCH spadet i svampsoppan. Smaka av med lite salt och ev vitpeppar samt häll över lite hackad persilja. Serveras med ett grovt bröd.

    Denna soppa njöt vi av idag. Nu har vi bara trattisar till en omgång till sedan får vi vänta till hösten igen =)

    Hoppas det skall smaka annars kan du ju alltid rimma kyckling eller kalkon. Gå in på ”Rebeccas kitchen” där får du garanterat inspiration på rimmat som är RIKTIGT GOTT!!!

    Gilla

  7. AnnLee profilbild

    Åh! Du har ju hur mycket som helst hemma!

    Middag: En ragu på rökt sidfläsk som skärs i tärningar och steks tillsammans med kantareller och äpple. Till detta en sås på balsamico, honung och vitlök. Serveras med klyftpotatis eller tagliatelle
    Efterrätt: Smulpaj med äpple och ananas och kanelgrädde
    Framför tv:n: chokladglassbomb med marshmallows

    Gilla

  8. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Av picnicbogen föreslår jag en saftig stek i lergryta.

    1 picnicbog
    1 stor gul lök
    1 äpple
    ca 10 st katrinplommon
    Ca 10 st aprikoser
    2 msk oxfond
    2 vitlökar (solo)
    Akaciahonung

    Skiva äpple, gul lök och placera tillsammans med hälften av den torkade frukten i botten av lergrytan, häll över fonden. Skär djupa snitt/skåror i köttet och peta in skivad vitlök och klippta katrinplommon. Pensla steken med honung. Salta och peppra. Placera hela härligheten på lök-fruktblandningen och in med lergrytan i ugnen. Godast om den får stå länge, 2 1/2-3 timmar i max 120 grader. Låt steken vila i grytan men häll av ett par dl steksky samt den torkade frukten under steken och koka upp. Mixa slät och späd med grädde. Smaka av och krydda ev med lite fond, peppar (med fördel finstött rosépeppar) och salt.

    Servera med hasselbackspotatis och haricoverts.

    Gilla

  9. Camilla profilbild

    Kassler- och rislåda

    4-6 port
    Du behöver:

    * 6 port kokt ris enligt förpackningen
    * ½ kg kassler
    * 1 purjolök
    * 3 dl grädde
    * 1 dl majonnäs
    * ½ dl chilisås
    * ca 200 g riven ost
    

    Gör så här:

    Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.

    Skär under tiden du kokar riset kasslern i tärningar och strimla purjolöken.

    Blanda samman det kokta riset, kasslerbitarna och purjolöksstrimlorna i en ganska stor ugnsform.

    Blanda grädde, majonnäs och chilisås. Häll detta över det blandande riset, kasslern och purjolöken i ugnsformen.

    Riv till sist osten och strö ovanpå.

    (Till hit kan du förbereda om du vill. Ställ i så fall ugnsformen kallt tills den ska in i ugnen.)

    Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i 225ºC i 15 minuter om riset är varmt och 20 minuter om ugnsformen stått kallt.

    Super lätt och jätte gott
    /Camilla

    Gilla

  10. Anneli profilbild
    Anneli

    Hej,klart du ska smaka min Limetorsk.
    200 gr spenat
    3 msk hackad purjo
    250 gr torskfilé
    2 tomater
    1 1/2 dl grädde
    salt och torkad koriander
    citronpeppar
    1/2 fiskbuljongtärning
    1/2-! lime
    aromat
    1 msk Mango jalapeno eller mango chutney och sweet chili blandat

    Varva spenat och purjo i en ugnsfast form, slata lite, lägg på torsken(tinad). Krydda med koriander salt och citronpeppar.
    Blanda grädde, pressad lime, fiskbuljong mango… och aromat, smaka av. Skiva tomater grovt och lägg ovanpå. In i ugn 225 gr ca 15 min
    Ervera gärna med färskt bröd o sallad.

    Gilla

  11. Natalie Haglund profilbild
    Natalie Haglund

    Hej Linda,

    Såg att du hade köttfärssås i frysen. Favoriten här hemma är egentligen 2 så du får båda den ena är Shepard pie, potatis hade du, koka den och gör mos, köttfärsås i botten på en ugnssäkerform på med moset som du blanda i en äggula, in i ugnen tills moset gartinerats klart typ 15-20 min.Ca 200grader Servera med sallad.

    Den andra rätten kallar jag för Alexandra Zazzis gratäng. Var på nåt eftermiddags-mat- program för en herrans massa år sen.
    Koka pasta och blanda med köttfärssåsen i en ugnssäker form, tillsammans med riven ost (jag brukar använda färdigriven mozzarella men det kan man ta vad man vill. Gör en vitsås, häll över och in i ugnen tills den är genomvarm och bubblar lite. Ca 20 min på 200grader. Lite annat än vanlig lasange.Servera med sallad

    Tja en efterrätt som smäller högt hos oss just nu är en vanlig Fruktsallad, så lätt bortglömd med sååå gott, blanda alla möjliga frukter, vi gillar Passionsfrukt, kiwi, granatäpple, annanas, papaya, mandariner och pressad apelsin. För att hotta upp det hela lite brukar jag rosta kokos. Ät som den är eller med en klick glass. Vitaminbomb som är så gott! Behöver inte vara så komplicerade efterrätter. Jag faktiskt bjudit många vänner som vart här på middag på denna efterrätt och alla säger Åh vilken god avslutning och fräsch. Ha en bra dag!

    Gilla

  12. Lena profilbild

    Pölsehorn
    1 kg vetemjöl
    6 dl ljummet vatten
    50g jäst
    1 dl olivolja
    1 tsk socker
    1 tsk salt
    12 röda pölsekorvar

    Arbeta samman ingredienserna till degen i en skål och låt den sedan jäsa ca ½ timme. Arbeta igenom degen ytterligare en gång och fördela sedan den i 3 delar. Fördela varje tredjedel i åtta bitar och kavla ut dem något. Lägg ½ pölse på varje degbit och rulla ihop den. Låt jäsa cirka 30 minuter. Pensla med ägg. Pölsehornen gräddas ca 20-25 minuter på 200 grader.

    Gilla

  13. Daniel profilbild

    Gör en härlig chokladbakelse receptet finns på min blogg nånstans super gott och enkelt 🙂

    Gilla

  14. anette profilbild
    anette

    Receptet på kantarellsoppa går utmärkt att koka ner till pastasås, lite persilja i också!
    Anette

    Gilla

  15. Jeanette profilbild

    korvstroganoff ! alltid gott :)fruktsallad fungerar väl alltid det med ?( spec med chokladbitar i )

    Gilla

  16. Fanny profilbild

    Det var inte dåligt med mat 😀

    Gilla

  17. Nadja profilbild

    jag skulle jättegärna vilja lära mig att göra Pasta alfredo. Den som findus säljer som färdigmat med basilika och vitlök. Kan man inte göra så att den smakar ungefär som den? Inga recept liknar dom färdigrätterna som är sååå goda 🙂 Tacksam för svar!

    Gilla

  18. Jenny profilbild
    Jenny

    Det låter som om du inte behöver handla innan påsk igen! =)

    Jag gjorde något gott av lite rester häromdagen… hade lite skinkstek över. Så jag gjorde en gryta med skinkan, äpple och äppelcider!

    Först tärnade jag några morötter och lät dem koka sig mjuka. Sedan hällde jag av vattnet, lade morötterna, tärnad skinkstek (redan färdig, rester från dagen innan alltså men borde väl funka med vilket fläskkött som helst), hackad lök och vitlök i en panna. Tillsatte matlagningsgrädde, creme fr, soya, salt, peppar och lät koka ihop. Sedan hällde jag på ungefär 1dl äppelcider (utan alkohol), lät koka lite och lade i ett äpple skuret i skivor. Serverade med ris. Supergott! Min man åt en aaaaningens liknande rätt på ett slott (!) en gång när vi firade min födelsedag i England – pork in apple and cider sauce så jag inspirerades lite av det. Fast svensk cider smakar ju inte som engelsk förstås. Men gott blev det! Lycka till!

    Gilla

  19. Jenny profilbild
    Jenny

    Haha, snorkallt! Här är -6 rena värmeböljan juh! I dagarna har vi haft -33 😉
    Ja, det är verkligen skillnad på temperaturen i vårt avlånga land!

    Gilla

  20. Jennie/Kalasgott profilbild

    Hallonmarinerade kycklingklubbor med bulgur och matyoghurt! 🙂 Det är farligt gott!

    Gilla

  21. KarinW profilbild

    Linda mat verkar ni ha för ett bra tag så
    sitt kvar vid öppna spisen och ha det mysigt!
    kram KarinW

    Gilla

  22. Camilla profilbild

    Hej tjejen!

    Du har ju hur mycket som helst hemma och kan i princip laga vad som helst ju!

    Av färsen föreslår jag att du gör:

    ”Falsk fläskfilé”

    500 g färs
    1 1/2 msk aromat

    Sås:
    1 liten burk creme fraiche
    1 1/2 dl grädde med valfri fetthalt
    1/2 dl steksky
    soya
    aromat
    ev. en aning salt och peppar

    Blanda färs och aromat. Forma färsen till en rulle i fläskfiléstorlek. Frys in i minst 2 timmar.
    (Jag har ofta en sån här rulle liggandes i frysen för att kunna ta fram och laga en snabb middag då matlagningslusten inte är så stor)

    Ta fram rullen ur frysen och skär i 1-2cm-tjocka skivor. Stek i stekpanna och lägg över i ugnssäker form.

    Koka ihop en sås av creme fraichen, grädden, stekskyn och soyan i stekpannan efter färsbiffarna. Smaka ev. av med kryddor…men var försiktig, det behövs inte mycket!
    Häll såsen över köttet och gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.

    Receptet fick jag av en arbetskamrat för många år sedan. Kramar från Camilla i Motala

    Gilla

  23. Terese profilbild
    Terese

    Flarn äppelpaj

    4 äpplen
    100g smör
    1.5 dl socker (valfri sort)
    0.5 dl vetemjöl
    3 dl havregryn
    2 msk mjölk

    Skala och kärna ur äpplena, skär dom i skivor och lägg dom i en pajform

    Koka ihop flarnsmeten, blanda alla ingredienser i en kastrull låt sjuda upp -ej mer

    Fördela smeten över äppelskivorna och grädda ca 15-20 min i 175 grader

    Provade även att göra denna glutenfri här om dagen då vän med allegi var på besök.

    bytte ut havregryn mot en blandning av kokos och mandel samt vetemjöl till maizenamjöl.
    Blev inte så pajigt men väldigt gott och lite kolaaktigt

    Gilla

  24. Lotta Hellström profilbild

    Mitt tips är helt underbart goda köttbullar/biffar (beroende på hur mycket tålamdod man har) bestående av:

    5 msk ströbröd (alt brödskivor)
    1 1/2 dl mjölk
    1/2 finhackad lök
    400g köttfärs
    2 msk dijonsenap
    2 tsk worchiestersås
    1 tsk brun farin
    1 tsk salt

    Gör som vanligt med köttbullar/biffar och stek i smör. Servera med klyftpotatis ev tillsammans med morötter och lök och en sås på matlagningsyoghurt med lite senap och rivet äpple i. Supergott!!

    Gilla

  25. Fias kastruller profilbild

    Hejsan!

    Vilken kul idé, vad spännande att se vad det blir. Jag kommer med några vardagsmats tips.
    En gratäng av broccoli, kassler och ostsås, jättegott till både pasta och potatis.
    Järpar är ju också bra vardagsmat. Kryddade med mycket vitlök, persilja och sambal oelek. Servera med klyftpotatis eller pitabröd tzatziki.

    Lycka till!
    /Sofia

    Gilla

  26. Åsa i Skåne profilbild

    Hej Linda!
    Ja det där med idétorka känner jag igen!!
    Ibland har man hur mycket som helst på gång att laga och ibland är det bara helt tomt…
    Efter att ha kollat igenom vad du hade hemma har jag två förslag:
    *Vitlöksinbakad kassler

    Skär kasslern i skivor.Blanda lika delar creme fraiche och philadelphiaost, pressa i vitlök (efter smak) hackad persilja,fryst går bra, o salt o peppar.

    Lägg ut smördeg.Bre på fyllningen på varje kasslerskiva och lägg i mitten av smördegen. det ska se ut som en hel bit kasslar till slut.Bred rest. fyllning runtom och sveo om smördegen.pensla med ägg och in i ugnen c:a 20 min. servera med bara sallad eller klyftpotatis oxå.

    Andra förslaget är till dina panerade schnitzlar:
    Gör burgare av dem. Stek o ät som hamburgare med ost sallad m.m. Jag har gjort det någon gång och det var faktiskt riktigt gott!

    Lycka till och ha en trevlig helg!

    Gilla

  27. Eva profilbild

    Det kanske är som att svära i kyrkan att erbjuda detta recept till en ölänning, men jag såg ju att du hade sidfläsk och detta är en favoriträtt! Brukar bli ett par portioner att stoppa i frysen också – jätteskönt att ha en lat dag. Receptet kommer från ett program som UR sände för massor med år sen och det har blivit kvar som ett av mina favvisrecept.

    Kroppkaksrulle
    10 port

    Du behöver:
    1 1/2 kg potatis
    1 l vatten
    5 dl vetemjöl
    1 tsk salt
    3 ägg
    500 g rimmat fläsk
    3 gula lökar
    2 krm grovt stött kryddpeppar

    Skala potatisen och skär den i skivor. Koka upp vattnet. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Pressa potatisen. Låt den kallna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök tillsammans utan extra fett. Tillsätt kryddpeppar. Blanda snabbt ihop potatis, vetemjöl, salt och ägg. Forma massan till två rullar/längder, direkt på en smord långpanna. Gör en fördjupning i varje längd, som ett långt dike. Fördela fyllningen i fördjupningarna. Kläm ihop rullarna igen. Pensla längderna med vatten. Täck hela långpannen med folie. Sätt in i ugnen och koka längderna i ca 30 – 40 min. Skär skivor och servera med smält smör och lingonsylt.

    Kroppkakslängden går utmärkt att frysa hel eller i bitar. Låt den först kallna på plåten, gärna under fuktigt smörpapper. Frys in i lagoma familjestorlekar. En portion tinas och värms i mikron under lock, 4 min på defrost och sedan 2 min på full effekt.

    Gilla

  28. antigone38 profilbild
    antigone38

    Annorlunda Köttfärssås!
    För ca 4 pers
    Bryn 500 gr färs
    Bryn ca 2 hackade lökar med färsen
    Hacka i ca 2 vitlöksklyftor
    Ha i ca 1 msk Curry (beror på kvalitet/styrka)
    Rör i ca 2-3 msk Mango Chutney
    salta och ta ca 1/2 tsk nymalen svartpeppar
    Ha i ca 1-1,5 dl Vatten och låt det koka samman.
    Späd sedan med ca 3 dl grädde och koka ihop.
    Avsluta med att strö över persilja innan servering. Ta pasta till men även ris går bra.

    Urgott och kan varieras i styrka!
    En favorit bland mina barn, alltifrån 3 åringen till 16 åringen.

    Mmmm…sugen jga blev själv nu ju!

    Gilla

  29. Cheryl Marie Cordeiro profilbild

    Looks absolutely cozy in front of the fireplace!
    Cheryl

    Gilla

  30. Fröken Dill profilbild

    Vilken kul bild! Fina raggisar! Hemstickade?
    Undrar fröken Dill

    Gilla

Lämna ett svar till Daniel Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect