kryddburken0000683
Oj vilken härlig eftermiddag vi har haft idag! Joline och jag har varit på norra Öland hos vänninan Maria där Joline har fått rida på hennes islandshäst Skottli! Maria äger företaget Hipposaurus och bedriver turridning på sommrarna, har ni missat det ni som besökt Öland så har ni verkligen missat något! Och ni som är hästintresserade rekommenderar jag verkligen att göra ett besök till Horns Kungsgård naturreservat! Middagen ikväll hade jag dock förberett lite grann för det blev lite sent hem! Grekiska fetaost-biffar med ugnsrostade rotfrukter och tzatziki! Precis vad vi behövde!

Ni är verkligen superroliga ni som fortsätter att gissa, men än så länge har ändå ingen gissat rätt! Ingen kokbok, ingen restaurang, inget café, ingen catering och inget matlagningsprogram… Och Nej, inget kattpensionat! Det handlar enbart om MAT!! Nog med ledtrådar! Den som lever får se! I sinom tid! 😀

Hoppas ni alla får en trevlig kväll nu! Ni glömmer väl inte att komma ihåg att påminna er om att det är Årets Kock kl 21:00 imorgonkväll torsdag!  😀

kryddburken0000682

12-14st biffar
Det här behöver du :
1 kilo nötfärs (alt. blandfärs)
1 knippe färsk basilika (alt. 1 msk torkad)
150 gram fetaost
2 vitlöksklyftor
½ dl vatten
1 dl matlagningsyoghurt
2 tsk potatismjöl
1 tsk nystött svartpeppar
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka basilikan och riv vitlöken. Blanda alla ingredienserna till biffar (smula ner fetaosten i färsen) i en stor skål! Forma till lagom stora biffar och stek i stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Efterstek i ugn på ugnfast fat ca 15-20 min, eller tills de är helt genomstekta!

kryddburken0000681
En hemmagjord riktig tzatziki är alltid godast! Det tar sin lilla stund, men det är verkligen mödan värt! Det är verkligen kanongott om man gör den på rätt sätt! 
 
Det här behöver du :
2½ dl matlagningsyoghurt (alt. turkiskt yoghurt)
½ urkärnad gurka 
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk olivolja
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Slå upp yoghurten i ett kaffefilter och låt den stå så ca 1 timme så vasslen rinner av! Riv den urkärnade gurkan och pressa ur så mycket av vätskan du kan med händerna. Lägg den rivna gurkan i en skål och salta, (ca 1 krm). Låt gurkan stå och dra ur sig vätska ca 1 timme. Pressa sedan ur vätskan ur gurkan genom en finmaskig sil. Blanda gurkan med yoghurten som nu runnit av och blivit tjockare i konsistensen. Tillsätt riven vitlök, citronsaften och olivoljan. Smaka av! Slå upp tzatzikin i en skål. Ringla över lite olivolja och toppa med grovmalen svartpeppar! Gott så in i bomben!!

kryddburken0000693
Servera med ugnsrostade rotfruker! Det ger en härlig sötma och balans till biffar och tzatzikin kommer väl till sin rätt här! Smaklig Måltid!
(Potatis, morot, kålrot, palsternacka, rödlök, vitlök + olja + flingsalt + in i ugnen ca 45min 225 grader)

36 svar till ”Grekiska Fetaostbiffar med Ugnsrostade Rotfrukter & Tzatziki”

  1. elena cn profilbild

    Vi gjorde tzatziki idag men jag visste inte att man kunde ha ilite citron också. Det måste jag absolut pröva till nästa gång.
    Inte catering säger du…hm, kattpensionat då?

    Gilla

  2. Jenny profilbild
    Jenny

    Detta ska absolut testas imorgon!

    (Jag tror det ska bli en liten mini-krydda)

    Gilla

  3. annamaria profilbild

    Jag vet att vi inte behöver önska något inför partyt – allt som serveras kommer att smaka utmärkt! Åh vi skulle absolut inte köpa någon Kvarn – hu. Men vi hoppade av det andra projektet….så länge. Vi får se i framtiden, barnen framförallt den lilla får gärna bli lite större. Men det är så spännande med ert lilla pyssel! Kram kram

    Gilla

  4. Anna profilbild

    Gu så gott! Lite av min favoritmat det där. Kombinationen är verkligen kanon

    Gilla

  5. Filibabba profilbild

    ser fantastiskt GOTT ut!! 😀

    Gilla

  6. Liza profilbild

    Men sanslöst så gott det där verkar! Det skall defenitivt prövas! Mums!

    Gilla

  7. Karin/Rosa maränger profilbild

    Här kommer man nyss hem från jobbet – hingrig – och så möts man av dessa. Ser väldigt gott ut.

    Gilla

  8. Helena profilbild

    Tackar så mycket =) Besöker även din blogg rätt flitigt och har hittat många goda recept som jag måste prova =) Ha en fortsatt bra vecka =)

    Gilla

  9. Jessica profilbild

    Otroligt va roligt det var att komma in på din sida 🙂 mycket gott man hittade bland dina recept 🙂

    Gilla

  10. Roofius profilbild

    måste bara kommentera fick syn på din blogg på bloggtrafik.net topplistan!
    Fasstnade och läste direkt! Grymt stilren blogg med grymt bra skrivet innehåll! ska spara denna i favoriter för framtida recept!

    Gilla

  11. Anneli profilbild
    Anneli

    Nu vet jag!!!Matskribent, Ja det blir det!?
    Du har ”det” både i skrift o bild.

    Gilla

  12. Karin profilbild

    Mums! Det här är en av mina favoriter i matväg! Man börjar ju bli lite nyfiken på dina stora planer nu också tjejen! 😉 Sköt om dig!

    Gilla

  13. Cilla profilbild
    Cilla

    super gott ser det ut så nu har jag ju dagens middag räddad:)
    kram kram

    Gilla

  14. Nadja profilbild
    Nadja

    Såå gott det ser ut och det var det säkert!

    Nadja

    PS! Om jag ska också gissa om dina framtidsplaner…så kanske ska du börja sälja din mat eller så har du fått något toppenerbjudande på att fotografera mat eller något likande 😀 . Vilket som så önskar jag dig lycka till.

    Gilla

  15. Annelie profilbild

    Musm va gôtt,, detta ska jag göra då min man är tråkig när det gäller såna där ostar som fetaost osv.. ska jag ”överraska” honom innan han kommer hem en da´.. å bara har fixat till denna underbart goa middag.
    Å jag LOVAR dig, han äter med GOD aptit.. fniss
    Men hemmagjord Tzatsiki brukar faktisk han göra,, som blir kanongo.

    Ha en toppendá min vän i cyberrymden.. // Kramar Annelie

    Gilla

  16. Tess profilbild

    Godmorgon..
    Ja tycker du borde kolla in min tokiga sambo som står å fular sej i v-rummet så kommer bilder på ett nytt rum i vårat nybyggda hus

    Gilla

  17. Ann-kristinS profilbild
    Ann-kristinS

    Ett supert middags tips

    Gilla

  18. AnnLee profilbild

    Ser supermumsigt ut! Har inte haft citron i tzatsikin förut, däremot brukar jag ha i några droppar vitvinsäger.

    Gilla

  19. Lena profilbild

    MUms!!!!!

    Ha en skön kväll!

    Kram Lena

    Gilla

  20. Ehsan Noroozi profilbild

    Dagens middagstips blev detta… Jag hann dock inte skriva till dig INNAN jag gjorde det, men eftersom jag hämtat recept hos dig förr, så tog jag mig friheten…
    Givetvis får/ fick du FULL credd, som vanligt.
    Tack. du inspirerar

    Gilla

  21. Ingelöf profilbild

    Oj oj, det där såg läckert ut! Måste provas någon dag här hemma.. 🙂

    Gilla

  22. Maria profilbild

    Har gjort tatziki många många gånger på flera olika sätt men aldrig med citron. Låter otroligt gott!

    Gilla

  23. Sarah Giercksky profilbild
  24. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    ÅÅh ser underbart ut!! De där biffarna måste testas! :p

    Gilla

  25. jennie profilbild
    jennie

    bästa sättet för en riktig tzaziki är att lägga den rivna gurkan i en ren handduk och vrida om och klämma så att verkligen allt vatten kommer ur. då kan man ha i mer gurka med och den blir mycket godare. detta tips har jag fått av en äkta grekisk kock ^^ i mitt recept har jag dock med en liten nypa vitpeppar och en liten liten gnutta särskild senap med. verkligen supergott.

    Gilla

  26. newbiecooking profilbild
    newbiecooking

    Jag fortsätter ändå att gissa… 😛 Kanske testlagar? Eller jobba för ett provkök?

    Emma

    Gilla

  27. roofius profilbild

    argh ja de va dumt av mig jag hadde nog skrivit fel mail adress…orkar du svara på min fråga igen angående länk hos dig ???

    Gilla

  28. KarinW profilbild

    Tzatsiki det var ett tag sen men jag älskar det! Blir nog mest på sommaren ihop med grillat här men fiffigt till biff.
    Du kanske helt enkelt ska öppna en matbutik Linda? det måste vara roligt att gör oss sååååå himla nyfikna, ha ha.
    ha en bra vecka/kram Karin

    Gilla

  29. matti profilbild
    matti

    Linda, vilken underbar ”Cliffhanger” du utsätter oss för!! (hemliga projektet)

    Gilla

  30. Hugo profilbild
    Hugo

    Gjorde detta fast med vanlig klyftpotte och ingen tzatziki, sjukt jävla gott! Jag är en lat student i mina bästa år, så jag äter oftast mackaroner och mamma scan. Men så snubblade jag över denhär bloggen för ett tag sedan, och nu varje gång innan jag går och handlar ser jag till att ta med mig ett recept, det mesta är ju enkelt för att en sån som jag ska klara av det och det blir jättesmarrigt. (Om en det kan vara svårt att veta vad man ska ha för temperatur när man eftersteker, eller om potatisen ska vara grynig eller ej? Men det är ju pettitesser!).

    Keep up the good work!

    Men nu till en fråga, när jag gjorde detta i ugnen fick jag ~2deciliter jättegod buljong(?) Tänkte att jag samlar upp den då du säkert kan tipsa om vad man kan göra med den, så den ligger i en syltburk och väntar i kylen 😀
    Vad ska jag göra? 🙂

    Gilla

  31. mysklumpen profilbild

    Du är helt otrolig på att laga mat! Tack för att du återigen inspirerar mej till att ta tag i det här med matlagningen och inte bara göra korv,falukorv och köttbullar:)

    Gilla

  32. Martina profilbild

    Yoghurt måste man ha hemma, gott till det mesta. Jag använder det ofta till efterrätter!/Martina

    Gilla

  33. Caroline profilbild
    Caroline

    Detta blev dagens middag, supergott! Tack så mycket för tipset!

    Gilla

  34. Lena Svensson profilbild

    Hejsan igen
    Nu har jag letat efter middagstips till imorron, det blir Köttfärsbiffarna med basilika och fetaost , det ser så mumsigt ut.
    Kram lena

    Gilla

  35. Anna profilbild
    Anna

    Hej
    Jättebra recept på biffarna, jag tog 50/50 lamm/nötfärs och dom blev suveräna!

    Gilla

Lämna ett svar till Ann-kristinS Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect