kryddburken0000665
Sesamgifflar till frukost är lyx! Dessa portionsbröd passar perfekt att ta med ut i pulkabacken med en termos varm choklad! Då blir det lyx i pulkabacken också! 🙂 Det är dock inga gifflar med smör inbakat som croissanter, utan rena fransk-bröd-gifflar! Jag har bakat på en halv liter degvätska av både mjölk och naturell yoghurt och mjölet jag använt heter ”Rågsikt vetemjöl”, av Hemköps egna märke. Det blir ca 24 gifflar! Perfekta att frysa in!

Måste också passa på att tacka alla er som  kommenterade mitt inlägg om Kiisen! Han mår nu alldeles prima!! Det var nog ingen förkylning för efter en singeldos av Droncit (maskmedel) så mår man nu som vanligt! Tacka alla ni som skrev & mailade! 🙂

Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
2½ dl mjölk
2½ dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl rågsikt vetemjöl (alt. vetemjöl)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk + yoghurt. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till rektanglar som du sedan skär trianglar av (ca 10*20cm) som rullas ihop till gifflar! Låt jäsa på plåt under bakdduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.

kryddburken0000669
Gifflar är enkla protionsbröd att göra! Skär ut trianglar…

kryddburken0000668
Som du sedan rullar ihop!

kryddburken0000667
Böj dom lätt och lägg på plåt för att jäsa!

kryddburken0000666
Efter 30 min jäsning. Pensla med uppvispat ägg & strö över sesamfrön! Grädda ca 8-10 min i 250grader.

kryddburken0000670
Kalasfina sesamgifflar att bjuda på eller packa ner i ryggsäcken för en härlig utedag!

19 svar till ”Gifflar med Sesamfrön”

  1. Johanna profilbild

    Men jösses, har aldrig insett att det är så lätt att göra gifflar. Måste testa detta. Tack:)

    Gilla

  2. Anna profilbild

    Vad tjusiga! Tänkte direkt; hur fanken gör man såna fina? Nu vet jag! Måste man ju testa och (förhoppningsvis) imponera med…

    Gilla

  3. katarina profilbild

    snygga gifflar! verkar ju inte alltför svårt heller.. skall absolut prova dem.

    Gilla

  4. Hanna profilbild

    Åh vad fina dom var!! Ser väldigt enkelt ut så jag ska testa göra gifflar framöver… Fast jag tvivlar på att de blir så där fina! =)

    Gilla

  5. Elina profilbild

    Åhå, Finns det några andra smak-varianter på dessa… Fyllningar eller liknande ?

    Gilla

  6. Nadja profilbild
    Nadja

    Så fina de är!

    Gilla

  7. Jennie profilbild

    Vilka grymt snygga gifflar du har gjort Linda!! Ser supergoda och supersnygga ut! En sådan till frukost hade man aldrig tackat nej till, mums!

    Gilla

  8. Katrin profilbild

    Verkligen kalasfina! Jag har varit sugen på att göra gifflar, men det blir aldrig av.
    Skönt att misse mår bra igen:)

    Gilla

  9. Kickan profilbild

    Måste testa att göra dom här ju ! Ser väldigt smarriga ut.
    Jag har en utmärkelse på min blogg till dig och din härliga blogg.
    /Kickan

    Gilla

  10. Natalie profilbild
    Natalie

    Ojoj vilka gifflar! Jag äääälskar gifflar.
    Denna helgen finns ingen tid men nästa då ska det bli gifflar! Jag skulle kunna tänka mig att fylla dem med egentligen vad som, skinka/ost, soltorkadtomat/feta eller varför inte bara riven västerbotten osv.

    Gilla

  11. Sara profilbild
    Sara

    Jag brukar göra liknande gifflar och gylla med skinka och ost. Perfekt som picknickmat. Kan oxå tänka mig att man kan göra en söt deg och ha nån slags söt fyllning, kanske kanel och socker eller nåt…!?
    Tack för alla härliga recept, du är verkligen en inspirationskälla!
    KRam Sara

    Gilla

  12. KarinW profilbild

    Vilka fina gifflar de där skulle jag aldrig få till! Vad härligt det är med egen buljong har ett gäng med ben i frysen som jg ska ta upp någon dag när orken flaxar förbi!
    Ha det fint Linda/Karin

    Gilla

  13. Camilla profilbild

    Mmm..vilka smarriga gifflar, och vad fina dom var i formen! Blev jättesugen på att testa!

    Du frågade om jag stekte paprikorna till min paprikasås så de blir svarta . Nej..inte så jättesvarta bara i 10 minuter tills de mjuknat och blivit lite mörka i kanterna. Jag struntar i att dra bort skalet för det är jättelätt att mixa och man märker inte att skalet inte är borttaget. Jag brukar använda en vanlig stavmixer och det är gjort i ett litet kick! Såsen är nästan allra godast till en grillad köttbit! Ska bli roligt att höra vad du tycker om du får för dig att prova. Kramar från Camilla

    Gilla

  14. Ida profilbild

    hej & tack för tanken, det värmer.
    Irma var jättegammal (26 år) & har alltid varoit pigg som en nötkärna tills förra tisdagen då hon blev lite hängig och fick ont i ena knät. Vi ringde vetrinär men hon sa att vi skulle se på det lite & avvakta.. men i fredags blev hon akut sämre & ville inte äta var jättehängig osv. Vi tog dit en bekant som är erfaren trav/häst tjej. Hon sa att vi nog skulle ställa in oss på det värsta. Vilket vetrinären senare bekräftade när hon kom. Hon sa att antagligen allting initu höll på att ge upp, tarmar osv, hon var extremt förstoppad så att honj inte ens kunde tempas. Så på kvällen kl 18 fick hon i sitt älskade fleecetäcke somna in lugnt o stilla hemma.
    det känns skitjobbigt men jag vet ju att det var dags, hon fick ett långt & härligt liv, tyvärr lever ingen förevigt.. känns tomt & otroligt tungt..
    tack igen, det värmde.
    Kram ida

    Gilla

  15. Duracellmamman profilbild

    Vilken UNDERBAR blogg!! Hittade en länk via Kickans sida!! Förstår varför hon älskar den!!

    Fortsatt trevlig kväll!!!

    Gilla

  16. Duracellmamman profilbild

    Är bara snabbt inne med en härlig Måndags kram!!

    Önskar Dig en underbar vecka!!

    Massor av kramar!!!

    Gilla

  17. Daniel profilbild

    Världsklass på dina gifflar du är verkligen duktig må så gott

    Gilla

  18. Ali profilbild
    Ali

    Man kan även ha olika fyllningar såsom fetaost,köttfärs,spenat eller en vegetarisk fyllning där purjolök är huvudingrediensen kan kryddas med ngt starkt också.

    Gilla

Lämna ett svar till Ali Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect