kryddburken0000642
Fredagskyckling!! Gott Gott! En färgglad krydda som jag sällan använder är rosépepparn. Den är frisk och syrlig i smaken och passar fin-fint till lime! Här har jag bara stekt på kycklingfiléer i kryddblandning av rosépeppar. En naturell risotto, dock givetvis med parmesan och till det en frisk limesås!! Riktigt gott! Önskar er alla en trevlig helg!

Det här behöver du :
4 kycklingfileér
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
Salt

Risotto :
4 dl aborioris
olja + lite smör
4 schalottenlök
1,3 liter hönsbuljong +2dl (till såsen) 
2 dl finriven parmesanost

Limesås :
1 klick smör
1 msk mjöl
1 pressad lime
2 dl hönsbuljong
1 dl grädde
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Krossa rosépepparkornen och svartpepparkornen i mortel tillsammans med saltet! Gnid in kycklingfiléerna med kryddan och stek kycklingfileérna i het stekpanna runtom så de får fin färg. Sänk värmen, gärna på med lock och låt stå tills de är helt genomstekta, ca 15-20 min beroende på storlek. Kolla så att köttet är genomstekt, det får inte vara rosa köttsaft utan genomskinligt och köttet ska vara vitt rakt igenom.

Risotton; Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2min) slår du på buljong lite i sänder vartefter det kokar bort! Fortsätt så tills all buljong tilsattas. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner parmesanosten och låt risotton vila ca 1min för att ”kräma till sig”! Ev. salta & peppra!

Limesåsen; Smält en klick smör i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa ihop en snabb bottenredning. Späd på med buljongen. Pressa ner limejuicen, låt koka upp och sänk sedan värmen. Tillsätt grädden och smaksätt med salt & vitpeppar. Smaka av! Ev. mer lime, ev mer krydda!

17 svar till ”Rosékyckling med Krämig Risotto & Limesås”

  1. Louise B profilbild
    Louise B

    Har precis tittat igenom hela din blogg! Otroligt inspirerande! Kommer bli en trogen bloggläsare 🙂

    Gilla

  2. annamaria profilbild

    Hos oss blir det lördagskyckling – din variant ser välkdigt god ut! Härliga smaker. Rosépepparn är som du skriver inte så ofta använd. Jag använde den mycket för sådär 10 år sen till fläskfilé får ta och köpa mig en burk!

    Gilla

  3. Katrin profilbild

    Det ser jättegott ut! Käre maken är inte så förtjust i rosépeppar, men lovar att ge den enchans ändå:) Risotton verkar enkel att göra också, har bara provat Jamie Olivers recept tidigare och där är det ganska många moment. Kanske blir det en lördagskyckling hos oss…
    Trevlig helg!

    Gilla

  4. Anna profilbild

    Godkväll Kryddis!!

    Tänkte bara önska dig en riktig kalashelg!
    Att maten du har lagat ser sjukt god behöver jag väl knappast säga för det vet du ju att jag tycker 🙂 Jag har nyss ätit världens godaste sallad, ganska GI-mässig om man räknar bort krutongerna ;P

    Kramelikram

    Gilla

  5. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Det här såg ju härligt gott ut. Ha en bra helg nu också.

    Gilla

  6. KarinW profilbild

    Håller med om att man glömmer rosépeppar fast den är så god. Ska fylla en ny pepparkvarn med flera pepparsorter har jag tänkt, till kött passar det ibland med pepparmix.

    Gilla

  7. Sara profilbild

    Åh vad gott!

    Gilla

  8. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Gott gott! 🙂 Trevlig helg på dig med!

    Gilla

  9. Lena profilbild

    Ha en skön helg!

    Kram Lena

    Gilla

  10. Jennie profilbild

    Åh så gott med limesås till risotton!!

    Gilla

  11. Johanna profilbild

    Åh va gott med kyckling, det blev faktiskt det hos oss med, dock en lite easy-peasy-grej:D.

    Gilla

  12. Anne profilbild

    Hej
    du har en utmärkelse att hämta på min sida om du vill.

    Kram Anne

    Gilla

  13. humorbloggen profilbild

    Hmm sjukt hungrig man blir efter besökt din blogg.

    Gilla

  14. Anna profilbild

    Rosépeppar som är så underbart gott, det har jag inte ens tänkt på på länge! Ska försöka handla idag och hittade på något kul i veckan – kanske precis detta recept 🙂 Ha en bra söndag!

    Gilla

  15. 1apa profilbild

    Risotto är typ det bästa som finns! ❤

    Gilla

  16. Annelie profilbild

    Åååå.. Tack så enormt mycké för detta recept på kyckling.
    Vi är älskare av kyckling så det här ska jag nog göra redan nästa helg..
    Lät och såg såååå mumsigt ut.

    Än en gång,, önskar jag hade ditt ”GO” i köket.

    Trevlig fortsättning på denna söndag.. // Annelie

    Gilla

  17. Natacha Peyre profilbild

    grymt blogg! keep the good work up

    Gilla

Lämna ett svar till mimmismat Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect