kryddburken0000593
Lapplands landskapsfisk – Rödingen! Igår fredag sprang vi in som hastigast på Nisses Fisk för att köpa en bit rökt lax, då hittade vi väl röding!! Det har jag inte ätit sen jag var liten då pappa lagade maten. Men jag minns det fortfarande som igår, hur den smakade, salt, mjuk och mjäll i konsistensen, och ljuvlig god! Såsen sen då… Så enkel men så perfekt! Japp, allt spelades upp i huvudet hur det skulle smaka och med pappa i mobilen fick jag receptet för att kunna handla det som behövdes. Sen åkte vi hem och lagade denna fisk som jag ätit så många gånger när jag växte upp… Att nostalgi kan smaka sååå gott…

Det här behöver du :
1 hel röding (ca 1kilo)
1 citron
1 kruka dill
Salt (ej grovsalt)

GÖR SÅHÄR :
Snitta skinnet på rödingen på bägge sidorna. Ca 4-5 snitt. Salta rödingen innuti och utanpå. Fyll med citronskivor. Strö över lite dill på ryggsidan. Lägg på en ugnsplåt smord med lite smör.  Stekt i ugn ca 30 min i 200 grader. Känn så att den är klart genom att dra lätt i en fena. Om kötten inte sitter fast i skinnet är fisken klar! Ta ut ur ugnen och lägg upp på ett fat! Dekorera med lite mer dill ovanpå och citronskivor.

Citronsås till 4 pers :
2 dl cremé fraiche (36%)
2 dl mjölk
Saften från 1 citron
1-2 fiskbuljongtärningar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på svag värme. Såsen ska inte koka, bara värmas upp.

kryddburken0000591
20 år sen är det nog sen jag fick röding lagat av pappa…

kryddburken0000590
Färdig för ugnen! Ska bli riktigt gott! Stek ca 30 min i 200 grader.

kryddburken0000592
Snart dags att avnjutas… Måste bara fota lite först… 🙂

36 svar till ”Pappas recept! Helstekt Röding i Ugn med Citronsås”

  1. Daniel profilbild

    Härlig rödingen ser ut. Gillade biscottin i förra inlägget också ha det så bra mvh Daniel

    Gilla

  2. Anna profilbild

    Herrejesus gud och hans moster så satan i gatan gott det där ser ut!! Det var superduperlänge sedan jag åt helstekt fisk (det är ju lite svårt när man är själv) och röding har jag aldrig testat, men det ser som sagt sjukligt gott ut!! Ledig i helgen? Jag är minsann ledig både lördag och söndag så jag ska råna affärerna på julklappar!! ;P Hoppas allt är braigt med dig Kryddis och att ni håller er friska nu?? Kramelikram!

    Gilla

  3. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Mums, love fish! 😀 Såg jätte gott ut som vanligt! Bra bilder också.. 🙂

    Trevlig helg till er!

    Gilla

  4. Julbloggarn profilbild

    Helt otroligt att du kan få det att se så underbart gott ut! 🙂

    Gilla

  5. Pialotta profilbild

    Alltså hel, färsk fisk är så himla gott och Röding.. mums.. det här ser verkligen smakrikt ut.. Kalasmat det här verkligen.. fina foton har du oxså:-) Kram o ha de gott/Pialotta

    Gilla

  6. lina profilbild

    Så otroligt gott det låter!!! Jag älskar röding. Ha en fortsatt trevlig helg!

    Gilla

  7. Ola "Silverkocken" profilbild

    Röding är verkligen en favorit – måste prova din pappas upplägg nästa gång! //Ola

    Gilla

  8. Jennie profilbild

    Åh den firren såg riktigt fin ut!
    Gott! 🙂

    Jo vet du vad? Jag har gått vidare till final till final med mitt chaibiscotti recept på matsajten: http://www.matboken.se och vem som vinner utses genom röstning, så snälla: rösta på mitt bidrag! Tack 🙂

    En grej till bara; man kan rösta en gång varje dag fram tills den 15/12! 😀

    Hoppas att du får en toppen mysig kväll och andra advent! 🙂
    Varma Hälsningar,
    Jennie

    Gilla

  9. Hanna profilbild

    Åååh så gott det där såg ut!! Vilka härliga bilder!

    Gilla

  10. elena cn profilbild

    Oh vad kul! Röding brukar vi äta ganska ofta men då är den filéad och vi steker den bara. Ditt recept var ju fantastiskt enkelt. Citron till är ju bara så mmmmmmm.

    Gilla

  11. Ida profilbild

    Hej!
    Jag gillar din blogg!
    Du har fått en award av mig!

    Gilla

  12. Nadja profilbild
    Nadja

    Oj vad duktig du är! Det ser verkligen proffsigt ut.

    Gilla

  13. Lena profilbild

    Trevlig 2:a advent!

    Kram Lena

    Gilla

  14. Johanna profilbild

    Åh så gott! Bilderna vittnar verkligen om en enastående smakupplevelse!!

    Ha en underbar andra advent, kramar

    Gilla

  15. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Röding som är så gott! Ser verkligen inbjudande ut. Särskilt goda är de rödingar som man pimlar. Tänk när man ligger där på ett renskinn och kikar ner i borrhålet och spanar efter dem. Någonstans på en fjällsjö när vårsolen börjar värma.
    Ha en fin andra advent!

    Gilla

  16. carolina profilbild

    vilka underbara bilder! du är verkligen duktig i köket 🙂

    Gilla

  17. Lotte profilbild

    åååh vad gott, det vattnas i munnen trots att jag är mätt av frukostgröten fortfarande 🙂

    Gilla

  18. Mamma Mat profilbild

    Jösses, vad gott detta såg ut.
    Ett tips om en kul blogg är http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/.
    Hälsningar Mamma Mat

    Gilla

  19. Unga Morsan profilbild

    Muuuums säger jag bara! Detta vill jag testa att laga någon gång!

    Gilla

  20. Anneli profilbild
    Anneli

    O, jag dreglar….
    Det var nog 15 år sedan jag åt nyfångad röding, den absolut godaste fisk jag ätit, och det vill inte säga lite–Jag älskar fisk!!
    Sedan har jag ”bara” fått tag i fryst.

    Gilla

  21. Mikael profilbild
    Mikael

    Hej.
    Jag brukar titta in här ibland och läsa lite. Mer eller mindre allt ser trevligt ut. Man blir alltid hungrig efter varit här.
    MEN…jag tycker det är synt att det endast är feta maträtter. Mat som jag och säger många andra skulle vela äta men kan inte pga det är för onyttigt. Smör, grädde, cremé fraiche osv osv. Det är ett stort minus då nästan ALLA maträtter jag läst om här i bloggen inehållet det.

    Man blir vad man äter!

    Gilla

  22. KarinW profilbild

    Vilken firre!
    Mat man minns sen man var liten är något extra det.Mikael här ovanför prova att hoppa över allt sött istället, bara för att testa vad som händer!

    Gilla

  23. matglad profilbild
    matglad

    jättegott, en annan favorit med rödingen är att varmröka den , avnjuta den med kokt mandelpotatis och en kallsås på gräddfil med lime och rivna äpplebitar i, ett gott knäckebröd till, samt en kall öl och en lille en,(norrlands akvavit tex.

    Gilla

  24. […] vet vid det här laget men Röding är helt klart den nya favvisen. Hittade ett lysande recept på Kryddburken (som vanligt). Det var hennes pappas lysande goda recept på […]

    Gilla

  25. Sissi profilbild
    Sissi

    Tackar för supergott Rödingrecept!! 🙂 Har lagat det en gång, men det blir absolut fler gånger. 🙂

    Gilla

  26. Maria profilbild
    Maria

    Hejsan!

    Just nu står ditt recept i min ugn 🙂
    Undrar om du gjorde din fisk i mitten eller i nedre delen av ugn?

    Mvh Maria

    Gilla

  27. […] Fler recept med röding :    Pappa recept på helstekt röding i ugn med citronsås […]

    Gilla

  28. […] finns här. Fast vi bytte ut fiskbuljongen i såsen mot grönsaksbuljong och det var inte alls […]

    Gilla

  29. Mita profilbild

    En klar favorit, fast vi använde grädde istället för creme fraiche när jag var ung.

    Gilla

  30. Tony profilbild
    Tony

    Gjorde denna rätt idag, snacka om succé bland gästerna.
    Såsen var helt fantastisk till Rödingen.

    Gilla

  31. Kristina profilbild

    Det är nu tredje gången jag letar upp detta toppenrecept. Hela familjen älskar denna rätt. Tack för att du delat med dig!

    Gilla

  32. Tompa profilbild
    Tompa

    Helt fantastiskt gott, vi har i familjen avnjutit denna rätt vid tre tillfällen och det var denna rätt som fick dottern att börja äta fisk för c:a ett år sedan.
    Förra helgen hade vi gäster och jag fick tag i 8 rödingar på c:a tre hekto, förberedde dessa några timmar i förväg, kokade sparrispotatis med rikligt med dill och gjorde såsen under tiden. Succén var total, alla ville ha receptet då de var helt begeistrade av denna i mitt tycke väldigt enkla fiskrätt att tillaga.
    Hälsa din pappa och tacka. Grymt gott.
    Med vänlig hälsning,//Tompa (Tomas)

    Gilla

  33. Anita profilbild
    Anita

    Oj så gott det blev med så enkla tillbehör. Wow. Tackar din pappa för receptet.
    Och dig för att du lade ut det

    Gilla

  34. Lina profilbild
    Lina

    Detta recept har blivit ett av mina favoriter. Och såsen gör jag till nästan all fisk numera, så enkelt och så gott! Tack för det!

    Gilla

  35. Florencie profilbild
    Florencie

    Men såå gott, pussa o krama om din pappa från Stig o jag i Örnskldsvik ikväll, mmm såå gott

    Gilla

  36. Florencie@telia profilbild
    Florencie@telia

    Men såå gott, pussa o krama om din pappa från Stig o jag i Örnskldsvik ikväll, mmm såå gott

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect