saffranskaka
Idag är verkligen en innedag här på ön, det är riktig orkan ute! Snön viner runt husknutarna och vi eldar för fullt för att få upp värmen! Riktigt mysigt faktiskt, så länge man inte behöver ge sig ut bara! Snart är första Advent här och då måste vi ju ha något gott fikabröd med lite extra julstämmning! Saffranskaka är saftigt och gott och smakar verkligen jul!

saftig_saffranskaka
Vad brukar ni själva baka till första advent?

Det här behöver du :
1 gram saffran + 1 sockerbit
200 gram margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering

GÖR SÅHÄR :
Stöt saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit. Smält smöret och tillsätt saffranet så det får hettas upp. Slå på mjölken och låt sedan svalna något. Jag tycker smakerna kommer fram mycket bättre då saffranet får blanda sig med smöret! Vispa ägg & socker poröst. Blanda vetemjöl & bakpulver och tillsätt i äggsmeten. Vänd till sist ner smörblandningen. Grädda i ca 45min 175 grader i en smord och bröad ugnsfast form ca 28cm diam. Gärna med löstagbara kanter.

saffran
Äkta hel Saffran, köpt hos Svampbutiken! Blir så mycket godare när man stöter den själv i mortel!

30 svar till ”Extra God & Saftig Saffranskaka”

  1. Nadja profilbild
    Nadja

    Mums va gott! Jag köpte också äkta saffran sist, smakar sååå mycket mera.

    Nadja

    Gilla

  2. josla-dyslexi profilbild

    Mums dn ska gör nästa helg..
    ha en bra kväll..

    Gilla

  3. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Åh mumsigt! Och nuu har den äntligen kommit!!! Jag har aldrig köpt hel saffran, kanske får bli en beställning här! Till första advent brukar jag baka Finska Julstjärnor och lite annat små gott.. Dyker snart upp recept på bloggen skulle jag tro! 😀 men dom är världens enklaste att göra!

    Gilla

  4. Irene profilbild
    Irene

    Jag brukar faktiskt oxå göra den här kakan till 1:a advent och även till fm fikat på julafton 🙂

    Gilla

  5. Anna profilbild

    Satan i gatan vad häftigt med riktiga saffranstrådar!! Det har jag aldrig sett att man kan köpa förut! Hur jättedyrt är det?? Jag har också ätit saffran idag 🙂 Fast inte i en kaka utan i en risotto (som DU har lärt mig ;P) Attans att lilltjejen är sjukis igen 😦 Du får skicka upp henne till mig så kan jag säga till min chef att jag öppnar privatklinik ett tag och bara är sjuksköterska för Joline! 🙂 Kramelikramis

    Gilla

  6. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Mysigt! Har du hämtat inspiration till den här kakan från Karin F:s senaste bok. Har inte den själv! Ser så bra ut med äkta saffran och smakar förstås.

    Gilla

  7. Åsa Wojtowicz profilbild

    Hej

    Tänkte baka med barnen i helgen och då kommer jag använda din blogg som receptbok!
    Ska försöka hitta färsk saffran ,det är som du säger så mycket godare med färskvaror!
    Ha en bra kväll!
    Åsa

    Gilla

  8. Natalie Haglund profilbild
    Natalie Haglund

    Mmm saffranskaka är mums. I helgen bakade jag saffranssnurror efter Arlas glöggtema, det vart riktigt gott.
    Jag hoppar dock över kesellan i degen så jag upplever att bullar sen blir så ”tunga”, nej jag kör på med vanlig bulledeg, blir fluffigare tycker jag….Tack för din blogg som skänker mig inspiration:-)

    Gilla

  9. Emelie profilbild

    Mmmm…massa godsaker hos dig ju.
    Funkar ju inte så bra när man ska försöka vara nyttig, hihi
    Sugen på det mesta blev jag i alla fall.
    Ha en fin kväll!!!

    Gilla

  10. elena cn profilbild

    Det blir nog peppakakor och lussebullar till advent…och GLÖGG! Men i helgen ska vi till svärmor i Småland så vi får se vad vi blir bjudna på:)

    Gilla

  11. Jennie profilbild

    Så gott med saffranskaka, det är verkligen oslagbart! Smaskens! =)

    Gilla

  12. Solan profilbild

    Vad gott med safranskaka. Och visst gör det skillnad med äkta hel saffran än dessa smulor man köper på matbutiken.
    Ha det gott//Solan

    Gilla

  13. Solan profilbild

    Kul att du tittade in i mitt kök. Vi ses mer hoppas jag//Solan

    Gilla

  14. Filibabba profilbild

    ååh!! gud så gott!! =)

    Gilla

  15. ingegerd profilbild

    den ser jättegod ut kanske gör den till jul!Men det är bara jag som tycker om saffran så vi få se!ha det gott!

    Gilla

  16. Camilla Sjöström profilbild

    Dina saker är ju helt underbara! Till och med jag som inte tycker om saffran får lust att baka denna. Har blivit så inspirerad av dig så jag har startat en matblogg jag med. Har både nämnt och länkat till dig, hoppas/antar att det är ok. 🙂
    Många adventshälsningar.
    /Camilla

    Gilla

  17. Pialotta profilbild

    Vet du vad.. jag hade skafferirens igår och där låg den, förpackningen med torkad saffran precis så röd som din här. Min dotter var i Thailand för några månader sedan och hade en massa olika kryddor med sig.. hade nästan glömt de där.
    jag är ingen stor beundrare av saffransbullar, men brukar födet mesta baka några ändå til Advent för sakens skull;-) Den här mjuka kakan ska jag absolut testa.. älskar ju mjukisar:-)
    tack för dina goa ord på Kakomaten.. värmande som alltid.
    Kram på dej

    Gilla

  18. Catrine profilbild
    Catrine

    Hej! Jag kan nästan se på bilden hur saftig den är på 😛 En fråga bara, hur mycket saffran tar du när du använder hel saffran? kanske köps de i 1g-förpackning? jag bor i Dubai och här är det lättare att få tag i sån hel saffran än ”vanlig”..men problemet jag stötte på när jag köpte det på lösvikt och fick med 8 gram på en gång i påse var att jag hade svårt att veta hur mkt jag skulle använda. Hade ingen bra mortel heller…så lussebullarna jag bakade första gången här blev så ljusgula!! Kanske inte var nån bra saffran för den delen heller?! Den malda/stötta saffranet har jag hittat i en affär men är väldans dyr. Lussebullar eller din kaka blir det nog till advent – med glögg till!!

    Gilla

  19. ungamorsan91 profilbild

    Ser jättegott ut! Älskar saffran. 🙂

    Gilla

  20. Sorina profilbild

    Hi I am new to your blog and I just wanted to say how much I’m loving it

    Gilla

  21. Malin - Mata mig! profilbild

    Visst är det underbart med alla julsmakerna! Jag är galen i kanel, kardemumma, kryddnejlika, saffran etc året om så nu är den bästa tiden för goda kakor för min del! Och vilket fantastiskt foto på saffranstrådarna!
    Ha en fin kväll!

    Gilla

  22. Lotte profilbild

    åh känner doften bara av att se och läsa…

    Du har ett pris att hämta hos mig 🙂

    Gilla

  23. Sandra profilbild

    Ojj vilken inspiration du skänker 🙂 Ska absolut baka nått med saffran i till helgen 🙂

    Gilla

  24. Fredrik profilbild

    Åh ser härligt gott ut, och vilken smaskiga bilder!
    Måste prova hel saffran.

    Gilla

  25. Staffan profilbild

    Ser ju väldigt gott ut, måste testas.

    Vill samtidigt passa på att tipsa om en recepttävling på http://www.matboken.se där man kan vinna en emalajerad traktörpanna (värde ca 900 spänn).

    Gilla

  26. Vasco profilbild

    Hej väldigt trevlig blogg!!
    vill gärna tipsa dig att jag har startat just idag min blogg titta gärna http://matpolisen.blogg.se/
    hälsingar
    Vasco

    Gilla

  27. Tina profilbild

    Den MÅSTE jag göra..!! Tina

    Gilla

  28. agapi profilbild
    agapi

    Är ”debutläsare”, men kommer absolut att återvända! Pepparkaksdegen vilar i kylen, nu blir det saffranskaka. Var ligger Svampbutiken, förresten?

    Gilla

  29. Linnea profilbild

    Hej!
    Och tack för en underbar blogg! gjorde nyss denna kaka, drog dock ner lite på sockret och smöret till 150. Hur saftig och god som helst!

    Gilla

  30. […] och införskaffas innan advent. På eget bevåg har de även valt att baka en super god och saftig saffranskaka från […]

    Gilla

Lämna ett svar till Fredrik Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect