kryddburken0000541
Här kommer den underbara Fars-Dag middagen vi avnjöt igår! En väldigt intressant smak blir det av schezuanpeppar, lite citrusaktigt/syrligt, blev en himla fin balans tillsammans med vitlök & lagerblad! Mustigt och jättegott! Till denna gryta serverades blancherade morotsslantar & minimajs som jag sedan smörslungade lätt i stekpannan tillsammans med lite flingsalt & därefter droppade över lite schezuanolja före servering! Riktigt riktigt gott!

Det här behöver du :
600 gram skinkstek
1 msk honung
2 gula lök
3 vitlöksklyftor
1,2 l kalvbuljong (1 l vatten + 2 msk fond)
1 msk schezuanpeppar* (hela)
6 lagerblad
1 liter färska champinjoner
1½ dl grädde
Salt & peppar
maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär skinksteken i bitar och fräs på dom i en större gryta, gärna gjutjärn. Ringla lite lite honung över grytbitarna och stek tills de får fin yta! Dela löken grovt i klyftor. Finhacka vitlöken och tillsätt! Slå på lite av buljongen och krydda med schezuanpepparn & lagerbladen! På med locken och låt grytan puttra ca 3 timmar tills köttet är riktigt mört & börjar tråda sig. Pyttsa på med mer buljongen efter hand. Mot slutet, lägg ner de färska champinjonerna, gärna hela men är dom modell större så halvera dom bara! Slå på grädden och låt koka in någon minut. Smaka av med salt & peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl. Vill du har MER sås i grytan, använd mer mängd buljong och öka på kryddningen! Smaklig måltid!

*Schezuanpepparn jag använde kommer från Toja Import

11 svar till ”Höstgryta med Schezuanpeppar”

  1. ingegerd profilbild

    Det låter mums mums!!Ska testa någon gång!och det är spännande med olika kryddor!ha det gott!

    Gilla

  2. Anna profilbild

    Godmorgon där!! men Kryddis, vi är inte alls olika i smaken ju för det är ju bara du som inte tycker om det jag lagar! Jag tycker ju allt du lagar ser dundermonstersupergott ut!! Som den dära köttgrytan t ex… fast potatisen på bilden hade jag apselut pillat undan! 🙂 och indiskt är ju megasuprgott ju för allting smakar typ pepparkaka med kanel och kardemumma som kryddor ju och jag ÄLSKAR pepparkakor!! 🙂 Jag brukar börja träna på att äta pepparkakor redan i juni så jag hinner bli snäll till men nu är det ju bara typ en månad kvar så jag börja känna mig lite smått stressad för jag har nog typ bara ätit 4 burkar än så länge! 🙂 Ha det nu så jättefinfint så hörs vi när du har jobbat färdigt!! 🙂 Massa kramar

    Gilla

  3. Nadja profilbild
    Nadja

    Grytor är underbart gott!

    Gilla

  4. carolina profilbild

    åh vad gott med så mycket smaker! höstigt och mysigt med gryta 🙂

    Gilla

  5. Åsa i Skåne profilbild
    Åsa i Skåne

    Verkade jättegott,kul med lite ”nytänkande” till gamla hederliga köttgrytor!Måste fråga om bloggpriset ,är det avgjort? Har letat information men hittar ingen…Hejar ju på dig!!
    Ha det så bra!/Åsa.

    Gilla

  6. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Åh här skulle man ju inte kikat in när man är så här hungrig ser jag nu! 😀 knorr, knorr i magen Ser jättegott ut, älskar grytor! Ang köksmaskinen, den såg ju också jättebra ut! Vad kostade en sån? Känner jag måste ha nån snart! 😀

    Gilla

  7. elena cn profilbild

    Ett mumsigt helgrecept för gråa innedagar!

    Gilla

  8. Karin W profilbild

    Gott det där du, jag gillar också den där pepparn men har nog mest haft den i ”asienmat”.
    Ha det fint/Karin

    Gilla

  9. Angelfish profilbild

    Åh, vad det ser gott ut. Det kanske skulle passa som födelsedagsmiddag till syrran. 🙂

    Gilla

  10. Peter profilbild
    Peter

    Hej,

    Åh, vad jag blir glad att du använder oljan! Det är precis såhär den är tänkt att användas:) För övrigt är det jättekul att läsa din blogg. Den är verkligen en inspirationskälla till bättre matlagning i mitt vardagsliv.
    /Peter

    Gilla

  11. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Hösten och grytor hör ju så bra ihop. Kul krydda!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect