Dags för lite brödbak, det var länge sen nu! Tänkte göra ett riktigt mustigt höstlikt bröd, med massa nyttigt knaprigt innuti av valnötter, aprikoser & pumpakärmor! Lite tuggmostånd ska de va och det blir så saftigt dessutom! De här två bröden blev jag jättenöjd med, ett ganska tungt bröd som verkligen mättar efter bara en skiva! Och du kan med fördel skära tunna skivor av det! Visst är det gott att skära upp brödet helt rykande färskt och bre på lite smör, några ostskivor och smaka… Men har ni märkt att just då smakar inte brödet så värst mycket? Det är nog mest att det är gott med nybakat, rykande varmt bröd. Men faktiskt så sätter sig inte smaken riktigt förrän brödet svalnat ordentligt och alla aromer fått lugna ner sig lite! Det här brödet måste ni prova!

2 rejäla bröd
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk rapsolja
3 tsk salt
1 tsk mald pommeransskal
200 gram valnötter
100 gram torkade aprikoser
100 gram pumpakärnor
16-18 dl mjöl (hälften vetemjöl/rågsikt)

GÖR SÅHÄR :
Börja med att mäta upp valnötter, aprikoser & pumpakärnor. Hacka valnötterna och aprikoserna i lite grövre bitar. Pumpakärnor får vara som dom är! Smula ner jästen i en degbunke, (jag körde degen i maskin) och ljumma vattnet till 37 grader. Rör ur jästen med vattnet och slå på lite mjöl i taget och låt maskinen arbeta ca 10 min med en ganska så lös deg. Blanda i övriga ingredienser och kör tills allt blandad sig väl, pyttsa på lite mjöl efter hand! 2-3dl mjöl behövs sparas till utbakning. Nu har du fått en ganska smidig men väldigt lös deg. Strö mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45min. Ta upp på väl mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop till två limpor. Lägg bröden på jäsning på en ugnsplåt och skåra ev. med vass kniv. Lägg på bakduk och låt jäsa på plåten ca 20 min. Grädda i 225 grader i 10 min, sänk sedan värmen till 175grader och fortsätt grädda ca 40min. Ta ut bröden och låt den vila på galler utan bakduk så får du en härligt knaprig skorpa!


Aprikoser, valnötter & pumpakärnor!


Bröden på jäsning på plåt! Plåten har jag smort in med lite lite rapsolja. Snart dags för gräddning!


Och äntligen klara! Hela köket doftar helt ljuvlig gott!


Alltid spännande att skära upp skivor av nybakat bröd! Fint marmorerat av nötter, kärnor & aprikoser!


Det finns väl egentligen inget godare än äkta hembakat bröd!
Den underbara doften och det rykande varma får man på köpet!

33 svar till ”Valnötsbröd med Aprikoser & Pumpakärnor”

  1. Annika profilbild

    Det ser verkligen jättegott ut! Pumpakärnor är min absoluta favorit!

    Gilla

  2. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Som vanligt ser det ju otroligt gott ut! hembakt bröd är så gott.. 🙂

    Gilla

  3. Fredrik profilbild

    Ser väldigt gott ut! Du är ju lika duktig som Pain de Martin 😉 Är det en vanlig- eller varmluftsugn du använder?

    Gilla

  4. Åsa Wojtowicz profilbild

    Oj, vilken härlig blogg!
    Ska genast skaffa mig en prenumeration hos Bloggkoll!

    Åsa

    Gilla

  5. Proforma profilbild

    Mmmm, jag kan nästan känna vad gott det luktar! Det var längesedan jag bakade bröd, nu blev jag riktigt sugen!

    Gilla

  6. Ayla profilbild

    wow så gott det ser ut (säger jag som inte äter bröd 😉 Tror att jag ska ta och baka detta till övriga familjen i helgen! Det lär bli en kall och rätt tråkig helg, perfekt för lite brödbak 🙂

    Gilla

  7. Nadja profilbild
    Nadja

    Mums va gott det ser ut!

    Gilla

  8. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Mmm ser ljuvligt ut. I helgen blir det brödbak i någon form. Detta lockar verkligen till att testa. Det verkar bli en innehelg så alla möjligheter finns.

    Gilla

  9. Jennie profilbild

    Åh vilka fina bröd! Ser helt underbart goda ut! 🙂

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Tack snälla ni för fina kommentarer!
    Jag försöker så gott det går att besöka er blogg eller maila er privat istället för att svara här i bloggen i fortsättningen! Det är inte alltid jag hinner i tid nämligen… 😉

    Gilla

  11. Jessica m 3 profilbild

    Tack för kommentarerna i min blogg, nej Moa har inte fått någon fjärilstårta i år… än, men vi har flera besök kvar. På lördag när mormor och morfar kommer på lördag vill hon nu ha en tårta med prinsessor på :o)
    Jättegott bröd du bakat, jag tycker verkligen att din blogg är super!

    Kram kram

    Gilla

  12. Jennie profilbild

    Det stämmer att du sett fiskgratängen tidigare! Gjorde den senast någon gång i augusti och bloggade även om den då. Så det var en favorit i repris! 😉
    Lax tycker jag låter som ett utmärkt val istället för pangasiusen! Nu blir jag också sugen på att testa det..! Haha 🙂

    Sångkarriären ligger jag jag lågt med för tillfället, just nu är det skolan som jag fokuserar på i första hand! Senare i år eller nästa år kommer jag nog att ta upp musiken igen med nya låtar osv.

    Hoppas att du får en trevlig Allahelgon-helg!
    Kram, Jennie 🙂

    Gilla

  13. Rasmus profilbild

    Det här brödet verkar vara fantastiskt läckert! Du har samlat ett flertal av mina favoritingredienser i samma recept…
    Har du provat att använda ekologiska aprikoser (i bröd eller andra rätter)? Sedan jag först smakade sådana för en del år sedan har jag aldrig ätit de konventionella, oranga igen. De ekologiska är helt enkelt oerhört mycket godare!

    Angående tagine så tror jag säkert att det kan vara värt att satsa på ett sådant kärl om du lagar många långkokta rätter. Det toppiga locket har ju en bra funktion eftersom det sprider ångan över maten. Dock såg den modellen på bilden inte ut att rymma särskilt mycket tyckte jag.

    Gilla

  14. Marias Kakburk profilbild

    Ja där är mitt nya ställe:) Tack snälla för att du kikar in:)

    Ha det så bra, kram!

    Gilla

  15. jennie profilbild
    jennie

    gud det där brödet ser verkligen gott ut. och med mina favorit grejer i också! du kan lita på att jag kommer baka i helgen!

    Gilla

  16. Finna profilbild

    Oj va gott detta lät!! Och japp, vindruvssaften blev riktigt god, lite vuxensmak som sagt. Ha en skön helg!!

    Gilla

  17. Jenny profilbild

    sv. ja eller hur! Får ta och försöka med det 😉

    Och vilket supergott bröd det där såg ut att vara! Nästan så att det blir storbak här hemma nu:)

    Gilla

  18. elena cn profilbild

    Jag är dålig på att baka eller rättare sagt jag tycker det är lite jobbigt att baka…men det här brödet MY GOD vad gott det ser ut. Jag bara älskar torkade aprikoser, så vem vet, det kanske blir ett litet helgbak:)

    Gilla

  19. KarinW profilbild

    Det där ser bara för gott ut, varför bakar inte jag nu på en gång, har ju de där ingredienserna hemma dessutom?? Svar: Lat är jag och solen skiner så jag går ut!
    Ha det bra

    Gilla

  20. Pialotta profilbild

    Inget bröd kan konkurrera med hembakat och visst doftar det ljuvligt i hela huset, då det bakas:-)
    Ser väldigt gott ut, är säkert nyttigt för lilla magen…
    Det gäller att ha fantasi när man bakar bröd:-)
    Ha de gott och en trevlig, tänkvärd helg.
    Kram på dig

    Gilla

  21. Unga Morsan profilbild

    Åh, herregud så gott det där lät! Ska övertala sambon att baka det till min födelsedag, haha. 🙂

    Gilla

  22. Mamma Mat profilbild

    Himmel, vad goda bröden ser ut! Måste jag absolut prova att baka. Maken visserligen allergisk mot nötter, men jag kan ju njuta själv…
    Hälsningar Mamma Mat

    Gilla

  23. Lilltroll profilbild
    Lilltroll

    Vilka härliga bilder! Till och med jag som inte är någon älskare av vare sig matlagning eller bak blir sugen på att rumstera om i köket!
    Denna blogg hamnar genast i min bloggroll!

    Gilla

  24. Livet genom Elins ögon profilbild

    Vilken bra blogg du har, provade genast de här receptet. Tack för insprationen, det var ett supergott bröd och sen spreds en fantstisk doft i lägenheten.
    Du kan titta in och se hur mina ”limpor” artade sig.

    Gilla

  25. cherry & sugar profilbild

    Åh, vad fantastiskt! vi borde verkligen baka mer bröd.

    Gilla

  26. sofia profilbild
    sofia

    Bakade ditt bröd igår och det blev jättegott! Bland det bästa jag bakat. Jag gjorde en halv sats för att min kitchen aid inte klarar mer deg, degen blev ganska kompakt, vilket oroade mig lite men slutresultatet blev toppen! Tack för ett recept som definitivt kommer bakas ofta hemma hos oss!

    Gilla

  27. […] som jag blev så sugen på att testa. Valnötsbröd med aprikoser och pumpakärnor hittade jag hos Kryddburken. Det blev helt underbart gott, det kommer jag göra många fler […]

    Gilla

  28. Ullis profilbild
    Ullis

    Hej ! Jag bakade detta goda bröd igår. Det blev så bra och smakde helt underbart !

    Gilla

  29. eriksjos profilbild

    Det blev verkligen supergott!! Tack för det!

    Gilla

  30. […] Jag återkommer med recept! Har ni själv några ideér? Valnötter har jag ju tidigare använt i bröd, och rostade pinjenötter är en riktigt favorit till pasta. Bärmix kanske man kan ha i något […]

    Gilla

  31. […] Valnötsbröd med Aprikoser & Pumpakärnor 1 kommentar 1 kommentar än så länge Kommentera […]

    Gilla

  32. Amandah profilbild

    Detta ska jag testa!! Dum fråga kanske, men typ hur många skivor bröd ger varje limpa? 2O?:) KRAM

    Gilla

  33. A profilbild
    A

    Älskar det här brödet!!!

    Tack för ett bra recept!

    //A

    Gilla

Lämna ett svar till sofia Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect