,

Nyplockade Valnötter


Vilken skatt jag har stå på köksbänken just nu! En hel drös med alldeles nyplockade valnötter!! Jag har aldrig plockat valnötter innan och undrar nu lite HUR ska de torkas och förvaras? Så alla ni som brukar plocka, ge mig era bästa råd & tips! Och självklart goda recept tas tacksamt emot! De är ju såå goda!


Riktigt stora härliga valnötter!

38 svar till ”Nyplockade Valnötter”

  1. elena cn profilbild

    Wow, var hittade du dem!??
    Jag har aldrig plockat eller ens sett dem växa någonstans!
    Idag när jag var helt tom på middagsidéer var det bara att kolla in bland dina recept för inspiration. Tack!!!

    Gilla

  2. Johanna profilbild

    Åh, valnötter är SÅ goda!

    Gilla

  3. Lotte profilbild

    men så gott!!! Har ingen aning om hur man förvarar tyvärr.

    Tack för din kommentar hos mig. Det var verkligen en underbar resa, men det tar lite tid för mig att få ner den i skrift. Det hände mycket hela tiden. Är bara på dag 4 av 7 än så länge 🙂

    Gilla

  4. carolina profilbild

    vad vackra dom är!!

    Gilla

  5. Karin profilbild

    Växer det valnötsträd i Sverige? Jo förresten.. kanske längst ner i söder. Vilken lyx och så gott att blanda i bröddegar. Oskalade lär de nog ha en hållbarhet på upp till ett år om de förvaras i kylskåpet.

    Gilla

  6. Annika profilbild

    Åh, vad avundsjuk jag blir! Valnötter passar ju i bröd, i kakor, i couscous…

    Du får säkert massvis med bra tips!

    Gilla

  7. Marias Kakburk profilbild

    Tack snälla:)!

    Vilken lyx!:)

    Kram!

    Gilla

  8. Mamma Mat profilbild

    Åhhh, vilken lyx med nyplockade valnötter. Jag brukar plocka hasselnötter (har massor av träd i min trädgård) och spara till jul. Hasselnötter ska torka på en handduk i ett svalt utrymmen tills de fått ”rätt” färg. Kanske är det detsamma med valnötter?
    Hälsningar Mamma Mat

    Gilla

  9. Natalie profilbild
    Natalie

    Hej,
    Har hittat din blogg nyligen och provade i helgen din köttfärslimpa med Creme bonjour, mummsig:-)

    Valnötter skall torka och skall förvaras torrt i papperspåse eller nån burk som vilka andra nötter som helst.
    Håller med om att det är så gott och de är så vackra:-)

    Gilla

  10. Nadja profilbild
    Nadja

    Om du inte skalar dom så ska de försvaras torrt och gärna mörkt, men om du skalar dem så härsknar de fort så då är frysen bäst. Men är osäker på om de är goda att äta efter frysning eller om valnötterna bara duger till bakning/matlagning därefter.

    Nadja

    Gilla

  11. KarinW profilbild

    Vad häftigt med valnötter!
    Ja såna växer inte häruppe så passa på och njut du!Kanske det blir något gott recept sedan då.
    Ha en bra vecka!

    Gilla

  12. Pialotta profilbild

    Åh så gott. jag vet inte, men du har ju fått lite svar ovan. Var kan man hitta dessa läckerheter tro? Det är så gottmed valnötter i kak o bak liksom i en del matlagning:-)
    Ha de fint o du hittar säkert en bra plats för förvaring.
    Tjingeling

    Gilla

  13. ingegerd profilbild

    vad kul att kunna plocka lite nötter,en annan får köpa!!ha det så gott!!

    Gilla

  14. Anna profilbild

    Hej hopp!! Läget? Skulle så gärna vilja ge dig ngt tips om valnötter, men jag är ju allergisk så jag är inte sådära ngt duktig alls på nötter 😦 Har precis suttit och tittat på alla foton på din hemsida och satan i gatan vilken duktig fotograf du är!! Om jag gifter mig nån gång här i världen inom de närmaste 300 åren ska jag anlita dig som bröllopsfotograf, så det så!! 🙂

    Vet du, när jag satt och kollade på alla korten med husbygget, bilderna på Joline och Dalton, bröllopskorten mm mm så tänkte jag ungefär såhära: ”sådär vill jag också ha det om några år när (om) jag får familj” för ni verkar ha det så himla fint och mysigt hemma hos er ju! Värsta drömlivet lixom! 🙂

    Nu ska jag leta ”upplevelsejulklapp” till mina föräldrar på ticnet 🙂

    Kramelikram!

    Gilla

  15. Åsa profilbild
    Åsa

    Har ingen aning om hur valnötter ska torkas eller förvaras. Men vet att det är gott i sallader, bakverk, matbröd eller varför inte i müslin… Du som har så många inspirerande recept och tips här på sidan borde egentligen inte ha några problem att hitta på något roligt med dem. Annars är de ju fina som de är och platsar definitivt på julens gottebord.

    Gilla

  16. kyticka profilbild
    kyticka

    Hej!
    Kommer från land där det är vanlig med valnötter. De ska torka i sina hårda skal i luftig svalt utrymme. Om du har den gröna mjuka skalet kvar, ska de ligga framme, tills den börja falla bort/torkar hellt. Sen kan du knäcka de och de behöver inte alls frysas. Det räcker väl med förvaring i kylskåpet. Utgår från att du inte har flera ton, bara nåt kilo.
    Lycka till

    Gilla

  17. Cissi profilbild

    Hejhej
    Fin blogg!
    Vi har valnötsträd på tomten och vad jag vet så ska man torka dom på tex tidningar nånstans där det är torrt hemma. Och gärna låta dom ligga isär.

    Ciao från mig!

    Gilla

  18. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Vilken lycka, kryddan!!

    Gilla

  19. kryddburken profilbild

    Oj vad flitiga ni! Tusen tack för era kommentarer och alla tips om torkning och förvaring! Nu ligger valnötterna på tidningspapper och torkar!

    Gilla

  20. Therese profilbild
    Therese

    Hej

    Ett annat bra tipps för lite längre torkning och förvaring är att lägga dem på ett lakan som du knyter ihop till en påse och hänger upp någonstans. Då kan du förvara en lite större mängd över hela vintern och våren 🙂

    Gilla

  21. Gunnar Håkansson profilbild
    Gunnar Håkansson

    Att bara lägga färska valnötter på tidningspapper i ett normaltuppvärmt bostadsrum innebär stor risk att de möglar (inuti), innan de hinner torka. Jag rekommenderar att lägga dem i grovt salt några dagar. Sedan är de torra nog att ätas. Man får prova sig fram. Det går att torka dem på tidningar också, men det skall vara i ett svalt utrymme (där luften ändå är torr). Har själv tre valnötsträd (uppdragna från frö).

    Gilla

  22. nika profilbild
    nika

    Vi har ett valnötsträd på granntomten där vi brukar få plocka några. Tyvärr åt nötkråkorna upp alla nötter iår. Det är viktigt o förvara dem torrt och inte som jag gjorde förra året och lägga den i en burk efter nån månad. Till jul hade alla möglat.. Se till att ta bort det yttre skalet så fort så möjligt. När vi fixar till tomten skall jag palntera ett eget valnötsträd, finns på välsorterade plantskolor. Vårt träd har uppnått en ålder av 50-60 år i Stockholmsområdet.. Det ger inga stora mängder nötter och man måste som sagt var slås med kråkorna.

    Gilla

  23. Carina profilbild
    Carina

    Hej!
    Vi har många valnötsträd på Gotland. Länsstyrelsen har haft inventering här för att få veta var alla står. Vi har en granne som har valnötsträd,där brukar jag plocka. Min mamma plockade alltid förr och torkade genom att lägga nötterna i en gammal nylonstrumpa i ena benet och sen la hon det på elementet. Det får ju vara ett klokt element så det inte tar eld. Hon bakade alltid valnötstårta. MUMS

    Gilla

  24. johanna Högberg profilbild

    Sitter själv och funderar på hur jag ska ta hand om våra valnötter… Andra året som trädet ger frukt, förra året möglade dom. Prövar nog grovsaltvarianten+ tidningar och svalt utrymme, lät klokt! Varför måste det vara mörkt som en del säger?
    Franska vänner som har valnötter i Lyontrakten, låter dom torka på tidningar utomhus soliga dagar. Men vi har ju inte så många varma soliga dagar så här års. Ett gott franskt salladsrecept är endiver, små gryèrebitar och valnötter, sås av fransk senap och olivolja. Trevlig alla helgona på er! Johanna

    Gilla

  25. Kerstin Widéen profilbild

    Å vad bra att du tog upp frågan. Även jag (Hyreshuset)har ett valnötsträd på innergården. Vi har dock inga problem med kråkor men valnötterna är ganska så små. Lunds botaniska trädgård har ett jätteträd för alla som är nyfikna.Dessutom kan jag säga att trädet vi har sätter sig sjäv hela tiden så det är nog bara att gräva ner en nöt om man vill ha ett träd.
    Tack och hej

    Gilla

  26. Kamy profilbild
    Kamy

    Hejsan!

    Det finns två sätt och torka valnöter.

    Med gröna skal eller utan gröna skal.

    Torka med gröna skal: då ska du låta gröna skalet sitta kvar och lägga de någonstans där det är lite svalt och inte på varandra, efter ca; en till två månader torkas gröna skalet och
    är lätt och få bort de gröna skalet och sedan kan man lagra dem med det bruna skalet.

    Sista sätet och när man har tagit bort det gröna skalet då ska man låta torkas igen med det bruna skalet i ca en månade upp till ett år det beror på mängden.

    När de har torkats med bruna skalet i ca; par månader då ska du knäcka de och ta de ur bruna skalet och äta de.

    Har du mycke och vill ha och äta de när du vill då ska du låta
    de ligga i bruna skalet och knäcka det mängden som du ska äta varje gång.

    OBS; Valnöter med skal kan du behålla ganska länge upp till flera år utan att de blir dåligt bara de ska lagras i en torr
    och inte fuktigt plats.

    Hopps du har nytta av de här och undrar du om något mer kan du maila till mig. Ha det så gott.

    Gilla

  27. Rosie profilbild
    Rosie

    När de är mogna så öppnas sig det gröna skalet redan på trädet och nöten faller ut, annars så slänger jag typ mot en sten så det spricker och jag kan plocka ut nöten. Borstar av dem och lägger dem på brickor på överskåpen i köket. Äter fortfarande nötter från förra året som gav en gigantisk skörd. I år blev det tyvärr inte lika många

    Gilla

  28. Anna Andersson profilbild
    Anna Andersson

    jag har på tomyen…☺☺

    Gilla

  29.  profilbild
    Anonym

    Har skördat 40 valnötter Bor ipå Näsboholm,

    Gilla

  30. Åsa Johansson Lundberg profilbild
    Åsa Johansson Lundberg

    Jag plockade valnötter idag bor i Stockholm det trädet finns i centrala Stockholm.

    Gilla

  31. Lotta profilbild

    Har plockat en kasse med valnötter och undrar nu om själva ”rensningen” eftersom de är minst sagt ganska smutsiga
    Törs man lägga de i vatten för att få bort det värsta eller ska de skrubbas var för sig
    Just nu ligger alla utspridda på papper och väntar på en rengöring

    Gilla

  32. Lotta profilbild

    Har plockat en kasse med valnötter och behöver hjälp med hur jag ska göra för att få dem rena
    Kan jag lägga de i vatten för att lösa upp det värsta eller ska de skrubbas var för sig eller kan man bara låta de vara ett tag
    Just nu ligger alla på papper och är minst sagt smutsiga

    Gilla

  33. Lotta profilbild

    Hej
    Har plockat en kasse med valnötter och behöver nu ”rensa” dem
    De är minst sagt smutsiga
    Hur ska man göra? Kan man lägga alla i ett kar med vatten eller ska man skrubba dem en och en eller bara låta vara tills det har torkat och försöka borsta bort det
    Nån som vet❓❓❓

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Jag skulle nog inte blöta ner valnötterna så de riskerar att mögla. Håll dom torrt och utan fukt och låt ligga o torka så länge som möjligt. Före de ska ställas fram i skålar kan du enkelt borsta bort smuts med en rotborste.
      /Linda

      Gilla

  34. Kristina profilbild

    Jag plockar valnötter varje år från ett träd på kommunens mark. Jag skrubbar nötterna rena med nagelborste och sköljer sedan av dem. Sedan får de torka på tidningar i vår tvättstuga som är vårt varmaste rum. (Har man golvvärme funkar det bra, eller i ett pannrum, eller i ett överskåp ovanför kyl/frys som brukar vara varmt.) Det är viktigt att de ligger luftigt så de inte möglar! Efter några veckor lägger jag nötterna i papperspåsar (tex gamla sockerpåsar) och ställer den öppna påsen i ett köksskåp. De flesta av nötterna brukar hålla sig i mer än ett år. Har de blivit dåliga syns det + att jag alltid smakar på någon nöt för att veta hur smaken har förändrats. Lycka till!

    Gilla

  35. Marie profilbild
    Marie

    8 år sedan satte vi ett 11/2 m högt, tanigt träd i norra Halland-det är nu ett gigantiskt träd, i år är det mer valnötter än vanligtvis(hink!). Nötterna ramlar ner när de är mogna, ur det gröna skalet. Gjorde misstaget ett år & la dem i en stor, vacker skål… 😦 nötmögel! – i år blir det varianten luftigt ovanpå kylskåp.
    Någon som provat äta nöten efter att ha skalat av den tunna hinnan? Det är en magisk, mild smak! Prova-sanslöst gott! Om än lite pilligt.(Det är det tunna skalet (gul-beige) som har beskan.)
    Tips om valnötslikör?

    Gilla

  36. Susanne Lindgren profilbild
    Susanne Lindgren

    Något viktigt som jag inte läst nånstans!!!
    Använd handskar när du plockar av det gröna skalet… omöjligt att få bort den hemska brungula färgen från fingrarna. Har googlat o läst men inget funkar utan det måste slitas bort med tiden….inte kul alls!

    Jag plockade flera kg valnötter nyligen och har torkat dem i varmluftsugn 50 gr i 2-3 timmar och ska låta dem ligga framme några dagar o sen i papperspåsar i skafferiet och hoppas det funkar bra.

    Gilla

  37. Pipiwai profilbild
    Pipiwai

    Hej,
    Jag borstar rent nöten och sen lägger jag dem i en jutesäck eller nylonstrumpa, så det kommer luft till hela nöten,hänger dem i ”pannrummet”. Där är varmt och luftigt. Om de ligger på papper/bricka riskerar de att mögla. Har precis plockat ca 50liter i min trädgård.(Skåne)
    En skatt att äta färska.
    Använd diskhandskar när du plockar. Tvätta inte, då blir de bara fuktigare, räcker att borsta. Torka i ugn,för min del anser jag inte värt besväret.
    Lycka till

    Gilla

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect