Denna risotto är riktigt god! En av de godaste! Den öländska osten med Calvados och de färska champinjonerna som fått fräsa i lite smör, kalvfonden som sätter god smak osv osv… Om jag bara inte missat att mitt aborioris var slut….. Jag visste så väl att jag hade massor kvar hemma, men när jag väl stod vid spisen och fräste på schalottenlöken och skulle hitta riset så – PUTS VÄCK!!! Har en liten aning om att jag för länge sen blandade ner det i en stor gryta med kok-kött till Dalton… Sablars också!! Så det fick bli vanligt matris! Men gott ändå…. Men godare med aborio!

4 port
Det här behöver du :
smör till stekning
1 liter färska champinjoner
lite salt
4 finhackade schalottenlök
3 dl aborioris
8 dl buljong med kalvfond (koka upp buljongen och ha stå vid sidan om att fylla på risotton efter hand)
1 dl finriven öländsk calvados-ost alt. 1 dl finriven parmesan
1 näven solrosskott

GÖR SÅHÄR :
Skiva upp champinjonerna och stek dom i lite smör. Salta lätt. Ställ åt sidan så länge. Finhacka schalottenlöken och fräs på i stekpannan i lite smör, tillsätt riset och låt det få lite färg. Slå lite buljong i taget och fyll på efterhand som det kokar bort. Ha full värme på plattan, ca 15-20 min! Finriv osten och blanda ner när risotton är färdig, blanda med chaminjonerna och toppa med lite riven ost och solrosskott!
Servera genast!

12 svar till ”Champinjon Risotto med Öländsk Calvados-ost & Solrosskott”

  1. Jennie profilbild

    Gud så gott! Den risotton måste jag göra någon dag!

    Gilla

  2. Anna profilbild

    Satan i gatan så gott det ser ut!! Vet du, jag har faktiskt aldrig ätit risotto men jag har tänkt att prova att laga det i typ 300 år (vilket ju är ganska länge eftersom jag bara är 22 år)! Fast jag har lixom inte riktigt vågat för jag tycker det verkar lite läskigt det där med att ha i vätskan allteftersom för jag är ju så bra på att glömma maten jag har på spisen :/ Fast nu MÅSTE jag ju våga mig på en svamprisotto med kantareller när din risotto med champinjoner såg sådär läskigt god ut, eller hur? 🙂

    Gilla

  3. Marias Kakburk profilbild

    Risotta har jag aldrig (vågat?:) lagat, kanske att man skulle testa, finns ju alltid rester i frysen om det skulle bli pannkaka av allt;) Ser väldigt gott ut i alla fall:)!

    Gilla

  4. Anna profilbild

    Jajamensan! Till Västerås bär det av i slutet av augusti 🙂 Jag har fått en fast tjänst som sjuksköterska där, på en nästan likadan avdelning som jag jobbar på idag (njurar & endokrinologi framförallt). Så jag har köpt en liten lägenhet där och ser jättemycket fram emot en liten nystart… fast jag är sjukt nervös kan lova! Känner inte en endaste själ i Västerås, förrutom dem jag har träffat på nya jobbet… så det blir spännande ;P

    Gilla

  5. anette profilbild
    anette

    Vad du är duktig på att uppdatera din blogg, trots att det är sommar och varmt! Stort beröm till dig!!

    Gilla

  6. -Maria N- profilbild

    Testade din risotto idag. Typ, i alla fall. Ingen Öländsk Calvados-ost, men med riktigt arborioris. Jättegott! Hade aldrig gjort risotto förrut. Mest för att det verkar så meckigt, men också för att familjen är ganska kräsen av sig. Men ris är ju liksom ris. Så de åt. Och särskilt meckigt var det ju inte alls s
    Tack för tips och inspiration!

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Jennie!
    Absolut, du måste prova!

    Anna!
    Herregud, risotto som är så gott och såå enkelt!! Går ju att variera i oändlighet!! 🙂

    Maria!
    Det är svårt att misslyckas!! Sätt igång nu!!

    Anna!
    Men vad spännande!! Jag håller alla tummar!!

    anette!
    Det är väl tack vare värmen det är skönt att gå in i skuggan ibland! Och äta måste man ju! 🙂

    Maria N!
    Men va roligt!!

    Gilla

  8. Anna profilbild

    Du är utmanad! Titta på min blogg!

    Gilla

  9. Nadja profilbild
    Nadja

    Jösses vilken underbar sida du har! Såg den via Annasrecept.wordpress.com. Det är exakt så en matblogg ska se ut. Jag har också en som jag startade för någon vecka sedan, men den är inte på långa vägar lika bra….men hoppas på att bli. Är det ok att jag länkar till dig?

    Många hälsningar Nadja

    http://nadjasculiness.wordpress.com

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Anna!
    Jag har tittat nu! S
    Jag H**AR utmaningar!!! Kikar in hos dig lite senare, nu ska vi till blåbärsskogen!

    Nadja!
    Åh va roligt att du hittat hit! Självklart får du länka till mig, jag ska ta en sväng om din sida lite senare i kväll, nu måste vi ut i solen! Må så gott!

    Gilla

  11. Mamma Mat profilbild

    Mmmm, vad gott detta såg ut.
    Hälsningar MammaMat

    Gilla

  12. kryddburken profilbild

    Mamma Mat!
    Ja riktigt gott va de!

    Gilla

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect