minisemlor
Små söta, goda hembakade semlor… Av en deg på 3dl degvätska gör jag 30st små minisemlor och fyller med hemmagjord mandelmassa, grädde & lock med lite pudrat florsocker! Klassiska och goda men ibland lite för stora tycker jag! Så här kommer min variant på semlor i lagom storlek, små munsbitar till kaffet!

30 st minisemlor
Det här behöver du :
100 gram margarin
3 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå över mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader/fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och slå på vätskan. Tillsätt salt, socker & ägget. Rör ner hjorthornssalter i vetemjölet och tillsätt detta. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Låt jäsa övertäckt i bunken 30 min. Ta upp på bakbord, du behöver kanppast något mjöl alls, degen är lättbakad. Dela degen i 30 små bitar och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa med bakduk ca 30 min. Grädda ca 5-8min 250 grader.

Mandelmassa :
200 gram skållad, skalad & finhackad sötmandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
2 st små kokta kalla potatis (finriven)
4 st bittermandel
Grädde el. mjölk

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och slå av vattnet. Skala dom och kör i matberedare till de är riktigt finhackade. Häll upp i en bunke. Riv potatisarna fint på rivjärnet och tillsätt. Blanda ner florsocker + strösocker & finriven bittermandel. Rör ihop kraftigt och slå på grädde/mjölk till önskad konsistens.

26 svar till ”Semlor”

  1. mimmismat profilbild
    mimmismat

    Det ser gott ut. Bra när de är lite mindre. Jag bakar mina på tisdag 🙂

    Gilla

  2. Katarina profilbild

    Ojojoj det vattnas i munnen, perfekt m modell mindre, då är det ju gott heeela vägen! Ska göra ditt recept när vi landat i en flytt som står inför dörren! Återstår o se om mina blir lika söta o lockande som dina! 🙂

    Gilla

  3. Elin profilbild
    Elin

    Vore kul om du visade semlorna i en större bild, t.ex. i handen eller något, så man ser deras verkliga storlek. De ser jättesöta ut!

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    mimmismat!
    Det ser vi fram emot då på tisdag!

    Katarina!
    Lycka till med flytten!

    Elin!
    Ojdå.. Det blir värre det… S Dom jag fotade är redan slut då jag tog med hela fatet till jobbet ikväll! Men jag kan säga att när dom är färdiggräddade så har de samma storlek som en normalstor clementin! inte liten och inte överdrivet stor, utan en ”lagom-clementin”!

    Gilla

  5. Karin profilbild

    Många gånger har jag tänkt att jag skulle göra egen mandelmassa. Det har aldrig blivit av. Nu när jag ser ditt mandelmasserecept blir jag intresserad igen. Kokt, kall riven potatis drygar ju ut. Hur blir konsistensen på den färdiga massan?

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Karin!
    Jag vill gärna ha lite lösare mandelmassa så jag spär på den ganska rejält med grädden så den är aningens rinnig!

    Gilla

  7. Mia profilbild

    Men åh! Här sitter jag och är vrålhungrig liksom. Du borde sätta en varningstext högst upp i det där inlägget, haha.

    Gilla

  8. annamaria profilbild

    Åh dem ser underbara ut! Skulle passa utmärkt till 11-kaffet nu snart.

    Gilla

  9. didriksson profilbild

    Nämen heeej! Var det du som hade denna blogg om semlor. 🙂 Jag bokmärker och kommer tillbaka! Var så säker, här fanns ju mycket smått och gott.

    /Åse (Melker & Alfred)

    Gilla

  10. Åsa i skåne profilbild
    Åsa i skåne

    Hej! Vilken fantastisk sida du har!! Har precis provat din paprikakyckling m balsamicosås,supergott!!Halkade in här av en slump o har lagt dig i favoriter,vill själv matblogga men har en dotter på 6 mån så tiden räcker inte just nu.Kommer absolut att testa fler recept framöver!

    Gilla

  11. Emma profilbild

    Åh, nu blev jag sugen på semlor. Håller med om att en stor kan bli för mycket. En liten söt sådan här skulle räcka fint.

    Gilla

  12. Katrin profilbild
    Katrin

    Mums!
    Vi ska äta saffranssemlor ikväll, bakar nytt imorgon… Har inte bestämt mig om det blir vanliga eller saffran igen, kanske ska prova ditt recept. Mandelmassan är köpt, men ska nog testa att göra egen nästa gång:-) Är det viktigt att skålla mandeln? Jag är så lat…

    Gilla

  13. aliceboivie profilbild
    aliceboivie

    Jag älskaaaar semlor!!! 😀

    Gilla

  14. Anna m V & E profilbild
    Anna m V & E

    Å vad fina dina semlor ser ut! Jag har bakat semlor förr men jag tycker ofta att bullen blir för kompakt i jämförelse med köpesemlor – har du något bra tips för hur man gör för att undvika det?

    Gilla

  15. kryddburken profilbild

    Åsa i Skåne!
    Va roligt att du gillar min blogg! Det är verkligen kul med all respons! Kanske i framtiden man kan kika in även på din blogg! 🙂

    Emma!
    Ja, små ska dom va! Det blir för mastigt annars!

    Katrin!
    Saffranssemlor låter riktigt gott ju!
    Skålla mandeln? Ja, jo, eller jag har iofs. aldrig provat att INTE skålla men det kan nog bli gott det också, prova gärna och återkom med reslutatet!

    aliceboivie!
    🙂 Härligt!

    Anna m V & E!
    Ja om man jämför med köpesemlor som blir dessa mer bastanta, men det är ju det som är så gott! Har inga tips så på raken, kanske störra mängd jäst & hjorthornssalt och vetemjöl special!

    Gilla

  16. Ida profilbild
    Ida

    Semlorna ligger på jäsning nu, ska bli spännande att smaka. Älskar semlor och tycker egentligen inte att de vanliga är för stora, men två små går ju också bra 😉

    Tack för din underbara blogg, har redan testat smördegsinbakad kyckling och krämig fiskgratäng och ska testa tortellinin senare i veckan!

    Gilla

  17. kryddburken profilbild

    Ida!
    va kul att höra Ida! Hoppas semlorna smakade bra!

    Gilla

  18. Courtney profilbild
    Courtney

    this is an amazing recipe!

    Gilla

  19. kryddburken profilbild

    Courtney!
    Thank yo, best luck!

    Gilla

  20. […] Supergoda Recept från Kryddburkens Läsare! 23 februari 2009, 20:56 Sparat under: Blogg-info, Gästrecept | Etiketter: bilder, bloggar, bloggläsare, efterrätt, familj, fettisdag, foto, inspiration, kryddburken, kryddburkens läsare, matblogg, mattips, middagstips, minisemlor, nära och kära, recept, semla, semledagen, Semlor, supergoda recept, tips, vardagsmat, vänner (Imorgon är det Fettisdag så passa på att baka små söta minsemlor till familj, jobbarkompisar eller nära & kära, mitt recepet hittar ni här >>) […]

    Gilla

  21. […] med mandelmassa och grunddeg till semlor hittar ni HÄR. Hittade även denna goda fyllning hos Kryddburken som hade varit kul att […]

    Gilla

  22. Semelbak pågår « Härliga vardag's Blog profilbild

    […] at 15:31 | In Recept, Vardagen | Leave a Comment Mmmums! Just nu håller jag på att baka minisemlor här hemma! Har aldrig gjort mina egna förut, så tyckte att det var dax nu Tänkte göra dem i […]

    Gilla

  23. Annanann profilbild

    Hej! När jag gör semlor, så gröper jag ur inkråmet och blandar i mandelmassan. Jag river mandeln oskalad i mandelkvarn, tillsätter lite socker + inkråmet och blöter detta med grädde eller mjölk. Tar man grädde så är det ju så att ju mer man rör, ju fastare blir det.

    Gilla

  24. Linda profilbild
    Linda

    Nu är det dags igen!♥
    DINA semlor gräddas i ugnen och ikävll ska jag avnjute årets första och godaste semla – TACK!!

    Gilla

Lämna ett svar till didriksson Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect