
Oxfilé är en riktig klassiker och gott så det förslår om man älskar kött! Däremot finns det inte nån tvåbent varlelse i vår familj som älskar blodigt kött så här kommer min variant på riktigt fin brässerad och mör oxfilé med en gudomligt god och kryddig sås! Till detta gjorde jag hasselbackspotatis och sås på stekskyn som inte går att beskriva i ord hur god den är, ni måste prova!! Champinjonerna vandrar fortfarande tätt vid min sida men går alldeles utmärkt att utesluta! *S*
Det här behöver du :
1 oxfilé
1 tsk hela rosepepparkorn
2 tsk hela svartpepparkorn
3 tsk hela grönpepparkorn
3 tsk havssalt
4 dl buljong på oxfond (brässera)
1 dl grädde
Smör att steka i
Maizenamjöl till redning av såsen
Pepparblandningen :
Jag använder alltid hela korn när jag har i bakhuvudet att det ska bli en riktigt god sås av stekskyn! Här har jag valt svartpeppar, grönpeppar & rosépeppar. Speciellt grönpeppar tycker jag passar extra bra til nötkött! Hela korn stöts i mortel till grovkornigt och blandas med havssaltet. Sen gnider jag in köttet med alltihopa, det blir supergott & riktig god smak av all nystött peppar!
GÖR SÅHÄR :
Skär oxfilén i 1,5 – 2cm tjocka skivor, vänd dem i salt & pepparblandningen och gnid in det i köttet ordentligt. Låt gärna köttet få ligga framme i rumstepmeratur nån timme innan du sätter igång. Stek på hög värme 1-2 min på varje sida tills de fått fin färg. Inte för många i stekpannan samtidgt då börjar de lätt koka! Lägg upp på ett fat allt eftersom tills du stekt upp alla filébitarna! Gillar du riktigt röd och lite blodiga oxfilé så stannar du här nu! Men vill du ha dem välstekta och möra så lägg tillbaka dom i stekpannan allihopa och slå på buljongen av oxfond så det knappt täcker köttet och låt brässera ca 30 – 40 min för extra möra fileér! Supergott!! Plocka upp fileérna och slå in i aluminiumfolié medans du gör såsen. Ta tillvara på stekskyn och red av såsen med lite maizena och grädde, en tesked svartvinbärsgelé och ev mer peppar o salt! Sila inte såsen, den är helt utmärkt som den är med grovstötta pepparkorn. Champinjoner bara måste jag ha med men dom kan du egentligen utesluta! 🙂
Hasselbackspotatis :
Hasselbackspotatisen lagar sig själv i ugnen under tiden du steker oxfilén. Skala potatisen och skär snitt på ovansidan. Smörj en ugnsfast form med lite olivolja och ringla även olja över potatisen. Strö över flingsalt & grädda i ugn 225 grader ca 45 min. När 15 min är kvar tar du ut potatisen, ringlar över lite till olivolja och strör över ströbröd och skujts in i ugnen igen tills de fått fin färg!

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar