kryddburken0000290.jpg
Vi fortsätter i de sparsammas fotspår. Varför ska man slänga överbliven gröt från frukosten? Använd havregrynsgröten till att göra riktigt goda nyttiga frukostbullar istället! Syran av ättikan minskar farten på nedbrytningen och du får ett nyttigare bröd med lägre GI. (Glykemiskt Index) Precis som med surdeg.

Viktväktare!
Gör ni bullarna på en vikt av 50g som ojästa så motsvarar varje nygräddad bulle 2 points, det blir ca 25 bullar då istället!

Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl vatten
½ msk ättika
2 msk sirap
2 dl havregrynsgröt
1 dl vetegroddar
12-14 dl lantrågmjöl el. rågsikt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & häll på vattnet, ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös med degvätskan. Häll sedan på all vätska samt resten av ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen för hand eller med degkrokarna ca 5 min. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i 15 runda, lite avlånga bollar. Lägg på plåt och låt jäsa övertäckt ca 30 min. Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda ca 15-20 min 200 grader.

12 svar till ”Grötbullar”

  1. lina profilbild

    Grötbullar brukar ju vara underbart saftiga! Var länge sedan jag testade det nu, ser kanongott ut!

    Gilla

  2. Camilla K profilbild

    Hej Linda!

    Jag hade tappat bort din adress men nu har jag hittat hit igen vilket jag är jätteglad för. Din sida är helt underbar och nu ska jag börja titta igenom dina recept för att se vad jag kan sno med mig ;-)…och du, jag håller med dig helt. Hemmagjort är bäst!!
    Nu har jag lagt in din länk på min sida..så nu slipper du mig inte längre! 🙂
    Kramar från Camilla i Motala

    Gilla

  3. johanna profilbild

    Tack för besöket! Jag lovar att göra mitt bästa, det känns bra att vara i så gott sällskap som alla coola matbloggare utgör!

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    lina!
    Dom är jättesaftiga, håller än ikväll och jag bakade dom i fredags! Håller nog till frukost imorgon me! 🙂

    Camilla K!
    där är du ju, kul att se dig igen! Då ska jag göra ett besök hos dito, och du, sno så mycket du vill! 🙂

    johanna!
    Cool matbloggare, ja de e ju du me!! S

    Gilla

  5. Johanna profilbild
    Johanna

    Hej, en fraga bara. Vad ar det for procent pa attikan som du anvander? Tack for en fantastisk matblogg, far nastan all min inspiration till svensk mat har!

    Gilla

  6. Therese profilbild
    Therese

    Sååååååå goda!
    Dom här kommer jag göra många fler ggr.
    Tusen tack för det goda receptet.

    Gilla

  7. Linda profilbild
    Linda

    Vad kan man ha istället för vetegroddar? lr kan man bara skippa det? MVH Linda

    Gilla

  8. […] Nyttiga Grötbullar >> […]

    Gilla

  9. Morrie profilbild

    This article ahiceved exactly what I wanted it to achieve.

    Gilla

  10. krkygeaa profilbild

    frl2ba <a href=http://uzzgbgfmyjpj.com/ rel=nofollow”>uzzgbgfmyjpj

    Gilla

  11. Ulrika profilbild
    Ulrika

    Mums så goda de ser ut. Blir genast såna här med. Bakar numera allt matbröd själv, utom hårdbröd…;)

    Gilla

Lämna ett svar till Ulrika Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect