griljera_julskinka
Julskinkan är färdigtkokt & nu är det dags för griljering!

Den här skinka köpte jag färdigrimmad. Den är kokad i riktigt saltat vatten tillsammans med gul lök, vitpepparkorn, kryddpeppar och svartpepparkorn samt lagerblad! Skinkan är på 3,6 kilo så det tar ungefär 3 timmar knappt. Jag tar av skinkan när termometern visar 62-65 grader. Sen lägger jag över skinkan i min stora gjutjärnsgryta, häller på spadet som fortfarande är skållhett och på med lock. Ställer ut grytan utomhus över natten så skinkan får vila i spadet! Dan efter tar jag upp den, lossar på svålen, skär bort ytterliggare lite fett och penslar på griljeringen! 

Griljeringen består av 2 äggulor, ströbröd & stark senap! Griljera i ugnen 225 grader ca 15-20 min tills den fått lite färg! Skinkan blir mör, saftig & fin! och SALT som jag älskar!

Det krävdes en stor gryta att koka denna bit på 3,6kg, saltmängden var nog iaf. nästan 1 dl salt…. Låter mycket men skinkan är gudomligt god!!

Vet ni förresten hur man godast provsmakar/avnjuter den nygjorda skinkan…? Det vet jag! 🙂 Receptet kommer senare… Å det är nog väldigt norrländskt dessutom för de e ingen mer än jag här på öländska ön som gör så! *S* nån som kan gissa??

4 svar till ”Koka & Griljera Julskinka”

  1. Angeliqua profilbild

    Hmm, det första (& enda) jag kom att tänka på var äpplemoset.
    Hemma hos oss toppar vi alltid skinksmörgåsen med
    äpplemos på senapen. Det lär ska vara väldigt norrlänskt, våra bekanta har alltid lyft på ögonbrynet när moset plockats fram.
    Mina föräldrar är således från Norrland (& tog med sig sina norrlands manér när de flyttade ner till Småland)

    Gilla

  2. Annica profilbild
    Annica

    Jasså gör vi norrlänningar på något speciellt sätt….?

    Gilla

  3. kryddburken profilbild

    Angeliqua!
    Äppelmos kan vara gott också, men det är inte det jag tänker på!

    Annica!
    Jag och många med mig iallfall! 🙂

    Gilla

  4. Liz profilbild
    Liz

    Nu är ju detta svaret 2år försent men det första jag tänker på är tunnbrödsblöta!! ..ngt jag inte ätit sen jag bodde i norrland!!

    Norrländskt för mig på jul är fatost, finns ju inget godare!!..och blana.

    Åhh nu längtar jag hem till underbara norrland :/

    Gilla

Lämna ett svar till Liz Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect