kryddburken0000213.jpg
Hemkokt nyponsoppa är bland de det godaste i dryckesväg när man är lite krasslig! En riktigt vitaminbomb, rik på C-vitaminer!! Här har jag använt hela torkade nypon men det går också bra med färska, rensade nypon. Färska blir fortare mjuka under kokningen så dra ner lite på tiden där bara!

Det här behöver du :
1½ l vatten
5 dl torkade hela nypon
1 vaniljstång
1½ dl socker

GÖR SÅHÄR :
Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnet. låt allt koka up och sedan småkoka ca 15-20 min. Mixa nyponen med stavmixer och sila sedan av allt genom en finmaskig sil. Slå tillbaka nyponsoppa i kastrullen och tillsätt vaniljstång + socker! Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 5 min.

kryddburken0000214.jpg
Jag använder torkade hela nypon, med kärnhus och allt, det smakar lika gott om det får koka med, en del vet jag rensar, delar, kärnar ur och krånglar, men det behövs faktiskt inte!

34 svar till ”Hemkokt Nyponsoppa”

  1. Jenny profilbild

    Hej!
    Jag är en av dina anonyma besökare, men nu är det nog dags att jag hör av mig 🙂 Jag gillar verkligen din blogg!
    Vad smaskigt med hemlagad nyponsoppa, det skulle jag gärna prova, jag får leta nypon nästa år. Hur gör du när du torkar nyponen?

    Gilla

  2. Filibabba profilbild

    Åh vad sugen jag blev på nyponsoppa! 😀

    Gilla

  3. kryddburken profilbild

    Jenny!
    Välkommen hit då får jag säga, jätteroligt när fler & fler avslöjar sig! Nyponen är torkade i en frukt/bär/svamp-tork, liknande en sån här : http://www.svampkonsulent.nu/evermat/evermat.htm
    Men det går också enkelt att torka de i ugnen på låg värme, eller allra mest ekonomiska att ställa in en plåt med nypon i underugnen under tiden och efter du använt ugnen till annat!

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Filibabba!
    ja, det är gott och såå stor skillnad mot köpes som bara är socker….

    Gilla

  5. Lisa profilbild
    Lisa

    Åh! Min kära mor har haft ett gäng torkade nypon på köksbänken ett bra tag. Jag ska absolut föreslå en riktig soppkokardag nästa gång jag är på besök. Vet du hur länge torkade nypon håller sig förresten?

    Gilla

  6. lina profilbild

    Den där nyponsoppan skulle jag vilja smaka, den ser ut att vara supersmarrig! Dessutom har jag en förkylning som inte vill ge med sig.

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Lisa!
    Torkade nypon håller väl i princip hur länge som helst… Förvarande i tätt glasburk! Soppkokardag låter mysigt!

    Gilla

  8. Eva profilbild
    Eva

    Jag måste säga att du har verkligen en under bar sida med mycket gott,och jag som letat efter ett recept med hemmagjord nyponsoppa nu ska jag leta nypon sedan och sätta igång så jag får tacka Radio kalmar för att dom rekomenderade kryddburken
    så nu har jag dej som favirit.
    Ha en bra dag på Öland jag bor i Nybro

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Eva!
    Va kul att du hörde mig i radion! tycker absolut du ska ge dig ut och leta nypon, det är ju så gott med hemkokt!

    Gilla

  10. Gunnar Ekblad profilbild
    Gunnar Ekblad

    Tack för nypponsoppan.
    Min mor 89 ville ha nypponsoppa. Min syster sa det är för mycket socker (åldersdiabetes).
    Så jag plockade och tog detta recept men minskade sockret till 1/3 del.
    Mor belv nöjd!

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Gunnar!
    Va härligt att du bjudit din mamma på¨hemkokt nyponsoppa! Det är ju så gott!

    Gilla

  12. Annette Rosell profilbild
    Annette Rosell

    Hur långt fram kan man plocka nyponen? Tänkte plocka denna o nästa vecka (15/9 idag).
    Är det OK. Låter bra att man slipper rensa bort frön osv.
    Hälsn Annette

    Gilla

  13. kryddburken profilbild

    Anette!
    Du kan plocka nyponen så länge dom är röda! Lycka till!

    Gilla

  14. lilla My profilbild
    lilla My

    Är det några speciella nypon som passar bättre. Har ingen egen trädgård utan tänkte plocka ute i det vilda….

    Gilla

  15. Annette Rosell profilbild
    Annette Rosell

    Hej, igen! Nu har jag plockat mina nypon. Dom är väldigt fina. började att torka dem igår (lörd.). Min ugns lägsta temp är 80 grader – då det fick bli så. Jag torkade dem i 6 tim – lät dem ligga kvar i eftervärmen. Hur vet jag att de är tillräckligt torkade?
    Kan man anväda varmluftsugn?
    Jag har många frågor såhär i min allra första början i nyponvärden trots mina 60+. Vänl hälsn Annette

    Gilla

  16. kryddburken profilbild

    lilla Ny!
    Det går alldeles utmärkt med vilda nypon som du hittar i skog & mark. Jag har provat både dessa små kraftigt röda men även de lite större, mer orange!

    Anette!
    Det låter jättebra så som du har gjort! Vill du vara säker på att de är ordentligt torkade så prova att stoppa några nypon i en glasburk med lock, blir det kondens eller fukt får du torka dem lite till! Lycka till!

    Gilla

  17. Lennart profilbild
    Lennart

    Hej. Tack vare din hemsida har jag nu plockat 20-30 kilo nypon och gör både te och supergod nyponsoppa. Min fråga. Om jag bara använder nyponen till te, jag mortlar dem och sialr teet i en finmaskig tesil, måste man då skära bort själva rosens bas innan torkning? Om man kan slippa detta så blirt min tumme glad. Kan det påverka smaken eller konsistensen?

    Gilla

  18. kryddburken profilbild

    Lennart!
    Ohh herrejösses så du tar i! 20-30 KILO?? Du e galen! Men det är ju gott med nypon! Jag har inte provat att göra te på nypon men hade jag provat så skulle inte bry mig om att skära bort det lilla fnösket, låt det vara! Det är väl ingen vidare smak i det som kan ta överhand heller direkt! Spar på din tumme du, tycker jag! Lycka till!

    Gilla

  19. Annette Rosell profilbild
    Annette Rosell

    Så fantastiskt det blev – med mina nypon. De fick torka ytterligare ett tag i ugnen och nu är de så fina.

    Jag provade att koka soppa på färska nypon – och det var en riktig höjdare. Min mor som är 86 – sa att hon aldrig ätit nyposoppa på färska nypon. Till helgen skall jag åka till Nässjö och besöka henne och tänker koka soppa på färska nypon till henne. Tack för en fin hemsida och bra recept och kul att kunna ”prata” med Dej. Varma hälsningar Annette

    Gilla

  20. kryddburken profilbild

    Annette!
    Va roligt att prata med dig! Tack för dina fina kommentarer!

    Gilla

  21. Annika profilbild
    Annika

    Hej!
    Jag måste bara få flika in lite grann här också.. Jag har just varit ute och plockat vilda nypon och tänkte göra soppa på dom. Det jag undrar är om man kan frysa in soppan när den är färdig? Jag vill nämligen spar den till jul..
    Sen har min pappa berättat att hans mamma gjorde nyponsoppa som var nästan svart när han var liten, som han gillade väldigt mycket, vad kan det ha varit? nått speciellt tillvägagångssätt eller någon annan sorts nypon tro?
    tack så länge! kramar annika

    Gilla

  22. Annika profilbild
    Annika

    en sak till.. om man torka dom, ska de rensas då från det där fnosket och fröna innuti? eller gör man det efter torkningen?
    tack!

    Gilla

  23. Anneli profilbild
    Anneli

    Hurra, va jag blev glad, jag har alltid dragit mig för att ta vara på nypon p gr av att jag trott man måste pilla bort allt kliludd.
    Nu blir det bot o bättring, jag älskar nyponte!!!

    Tack,tack,tack

    Gilla

  24. Edvin profilbild
    Edvin

    Hej!
    Måste man rensa nyponen om man ska koka med färska?

    Gilla

  25. HellaD profilbild

    This soup sounds fantastic and your photos are beautiful! I hope to get ahold of some rosehips to try it.

    Gilla

  26. roffekock profilbild

    Gillar nyponsoppa och den ska serveras ljummen med vispa grädde och någon typ av skorpor. Vilken skorpa är bäst jag gillar mandel finns det fler?

    Må gott kryddburk

    Roffekock.

    Gilla

  27. Icca profilbild
    Icca

    Va kul med ett riktigt nyponsopperecept..

    Efter en del efterforskningar bland vänner trodde jag ett tag att det var svårt att göra nyponsoppa och att ”Ekströms” satt inne med någon speciell hemlighet..

    Men det verkar ju ganska enkelt!!
    Ska testa nu under augusti!!
    Tack!!

    Gilla

  28. Monika Grannas profilbild

    går det att ta av alla rosor? även de nypon som är svarta? jag har länkat till din blogg, den är super.

    Gilla

  29. solroskarin profilbild
    solroskarin

    Hej,
    Imorgon ska en vän o jag ut o plocka nypon i Tyresö,utanför Stockholm.Han plockar varje år o i massor.För mig första gången.Fick en urgod nyponsoppa hos antroposoferna.Fick receptet vilket inte innehöll något socker.Man kokar som vanligt o med en kanelstång.På slutet iställer för socker tar man i äpplejuice.Man får smaka sig fram.Man köper en sån där liten fyrkantig förpackning med äpplejuice.Jättegott o mycker bättre än vanligt socker.
    Kommer ihåg ett hälsohem jag besökte på 80-talet,ägarinnan Lilly Johansson sa ofta:man skulle sätta ett döskallemärke på varenda vita sockerpaket.Det drar ut B-vitaminer ur kroppen!

    Hälsningar KA.

    Gilla

  30. nina profilbild

    Å vilket bra recept. Ska genast sätta igång!

    Gilla

  31. labradaren profilbild

    Vilket enkelt och bra recept!
    Har precis varit ute och plockat nypon tillsammans med mina hundar. Dom åt nog upp lika mycket som jag plockade 😀
    Hit kommer jag tillbaka och läser mer.

    Hälsningar från Gotland

    Gilla

  32. […] även hunnit med att göra Saffransbiscotti och egen Nyponsoppa på nypon jag plockade för ett tag sedan och torkade. Biscottisarna har jag bara småsmakat på, […]

    Gilla

  33. Sassa profilbild
    Sassa

    Hej jag plockade mycket nypon nere vid havet i somras. Kokte nyponsoppa på allt och frös in soppan. Det går jättebra. Ska just ta ut en portion i dag då vi här i skåne just denna dag har en typisk skånsk vinter – regn med snöblandat.
    Hälsningar från Skånekusten

    Gilla

  34. Maggan olsson profilbild
    Maggan olsson

    Måste bara säga hur lätt o gott det blev. Det här receptet va allatiders. inte tillkrånglat som många andra. Det är superlätt för nybörjare.KALAS!!!

    Gilla

Lämna ett svar till Monika Grannas Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect