kryddburken0000197.jpg
Till min födelsedag serverades även en kolapaj till kaffet efter smörgåstårtan! En riktig läckerbit, men bara en liten…

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker

Kolan :
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 gram rumsvarmt smör

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedaren. Kör tills degen blivit smidigt & släpper från skålens kanter. Tryck ut degen i rum form med löstagbar kant och nagga med gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt sedan pajskalet svalna. Blanda sedan alla ingredienser utom smöret till kolan i en kastrull. Låt smeten koka upp ordentligt & sedan på medelvärme ca 10 min. Kolan ska koka hela tiden. Koka tills kolan tjocknat och släpper kastrullens kanter. Dra bort kastrullen från värmen och rör ner det rumsvarma smöret till du fått en fin och slät kola. Häll över pajskalet & låt sedan stå svalt minst 3 timmar före servering så att kolan stelnar!

10 svar till ”Kolapaj”

  1. Lisa profilbild
    Lisa

    Oh! Det ser helt fantastiskt gott ut. Inte bara detta, utan allt på din blogg. Verkligen inspirerande. Bra jobbat!

    Gilla

  2. Maria profilbild
    Maria

    Alltså den ser bara fööör ljuvlig ut. Måste prova till helgen 🙂

    Gilla

  3. Angelfish profilbild

    Åh, vad smarrig den ser ut!

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Lisa!
    Tackar & bockar!

    Maria!
    Jepp, prova & återkom med resultat! 🙂

    Angelfish!
    Jättegod men mäktig! 🙂

    Gilla

  5. inspireras profilbild
    inspireras

    Ser vrålgott ut !!!

    Gilla

  6. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Hallå där! Skrev samma fråga på aff men försöker här med. Gjorde din kolapaj igår (följde receptet till punkt och pricka) och testade nu ikväll efter ett dygn i kylen. Jättegod men ”flöt ut” alldeles förfärligt. Tänkte bjuda buspojkarnas kusiner på paj i helgen och undrar om du har nåt tips mot ”flytig” kolapaj eller har nån idé om vad jag kan ha gjort för fel?

    Gilla

  7. Frida profilbild
    Frida

    Kolan blev alldeles för ”rinnig” på min paj. Ett tips kanske är att koka kolan längre ?

    Gilla

  8. kryddburken profilbild

    Frida!
    Det är viktigt att inte ”röra” för mycket i kolan och låta den sjuda till den släpper kstrullens kanter!

    Gilla

  9. Kristina profilbild
    Kristina

    Hej!
    Jag har letat efter den här kolan! Tack så jättemycket! Mitt favoritcafé här uppe i landet gör världens godaste kolakladdkaka. Det är en vanlig kladdkakesats med den här kolan på. En lite version av ”extra allt” som är farligt god, och nu möjlig att göra hemma tack vare dig! =)

    Gilla

  10. Sara profilbild
    Sara

    Nu har jag testat detta recpet. Min kola vart inte alls rinnig, men jag kokade den ganska rejält med tanke på att smöret ska i efteråt. Jag hade en stor pajform vilken gjorde att pajen vart något tunn, vilket inte gjorde något för mig. Pajdegen vart superspröd, men ändå mjuk!, vilket gjorde sig fint med den mjuka kolan. Den bästa kolapajen jag ätit! Smaksatte grädden med kanel vilket vart en bra brytning. Mums!

    Gilla

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect