Ölands Skördefest med pumpa & ståt! Här nedan skådas Öjkrokens egen pumpa lysa med sina magiska krafter i den sena natttimmen….

Öland = Sveriges Porvence! Citat; ”Här finns landets bästa och finaste råvaror. Den pinfärska fisken, de solmogna jordgubbarna, potatisen, tomaterna, bönorna, gurkorna, vitlöken, sparrisen, kryddträdgårdarna, de vilda brännvinskryddorna, osten, hjortarna och lammen som betar på alvarmarker och strandängar. Lägg därtill många duktiga och kreativa kockar med matkreatörerna Karin Fransson och Josef Weichl i spetsen, som alltid skapar rätter i den högsta gastronomiska ligan.” Detta skrevs av Sven Ekberg 1996 då hans idé om skördefest på Öland började gro… Ja, jag är rätt stolt över att bo på denna ö måste jag säga, stämmningen är fullkomlig! Under helgen så har inte mindre än 900 arrangemang ägt rum dag som natt… Läs mer på : http://www.skordefest.nu/ 
Och det är inte bara levande pumpor som hägrar en helg som denna, detta är två unika skapelser tillverkade av mor & dotter i lera & målade med hobbylack! Vackra inte sant! 🙂

En läcker paj i dessa skördetider. Öland såhär års kryllar av folk, väldigt likt våra midsommaraftnar här på ön. Långa köer längs vägarna, nya ansikten i matkön, pumpor & halmbalar & ståtliga arrangemang just tillägnat skördefesten! En mysig tid på året då det frossas öland runt! Självklart passar en skogschampinjon in i bilden! Här kommer ett gott recept på vad skogen har att erbjuda såhär års. Skogssvampspaj! Ät & njut!
Det här behöver du :
1 liter skogschampinjoner, eller vanlig champinjon eller vilken svamp du föredrar!
125 gram smör
1 dl vetemjöl
2 dl gramhamsmjöl
2 – 3 msk vatten
2 dl riven lagrad ost
5 ägg
1 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Rensa & dela champinjonerna, smält en klick smör i stekpannan och bryn champinjoner lätt, salt & peppra! Blanda pajdegen i matberedare eller för hand! Låt vila i kylen ca 30 min i plastfolié. Klä en rund ugnsform ca 25 cm diam. Nagga med gaffel & förgrädda ca 10 200 grader. Vispa ihop äggen med grädde & den rivna osten. lägg ner champinjoner i formen och häll över äggsmeten. Grädda i ytterliggare 30 – 40 min.

Skogschampinjoner har en ganska utmärkare mer kraftig smak, mer viltsmak över det hela! Supergoda!!

Lämna ett svar till Filibabba Avbryt svar