lufsa
Det här är min variant på lufsa! Det öländska orginalreceptet från Sandviks kvarn hittar ni här, jag har lagt till två gula finrivna lökar & använt gräddmjölk istället. Den blir inte så ”lös” i konsistensen då & så har jag en bra mycket mindre form än en långpanna, på så vis får jag den lite högre, men kräver något längre gräddningstid. Räcker gott till två vuxna & två barn & en matlåda! 🙂 Servera med rårörda lingon & grädde.

Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lökar (finrivna)
3 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Häll i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och lägg rimmat fläsk ovanpå. Tryck ner det lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 1 timme & 15 min.

lufsa_öländsk
Klar för gräddning!

20 svar till ”Lufsa / Potatispannkaka”

  1. Jeanette profilbild

    Snubblade över din blogg bara så där och blev fast! Älskar att laga mat och ännu mer att läsa recept. Så nu kommer jag vara en flitig besökare. =) Ha det fint!

    Gilla

  2. kryddburken profilbild

    Jeanette!
    Så kul, ja välkommen åter! 🙂

    Gilla

  3. Yngve Granath profilbild

    Råkade se ditt ”lufta ”/ recept och måste testa det i morgon. Det verkar jättegott.
    Ha en bra dag.

    Gilla

  4. Yngve Granath profilbild

    Ursäkta min stavning ska naturligtvis vara ”lufsa”.

    Gilla

  5. kryddburken profilbild

    Yngve!
    Hoppas resultatet blev godkänt! 🙂

    Gilla

  6. Lisbeth i Kalleguta profilbild
    Lisbeth i Kalleguta

    Ikväll har vi testat ditt recept på Lufsa, det var den godaste lufsa vi nånsin har ätit.Min man säger att jag inte får använda något annat recept efter detta.Gott betyg !!
    För övrigt kommer jag att testa fler recept framöver.AAAAAAAAAA till dina hemsidor, väldigt proffsigt uppbyggda, jag går ständigt in och läser på dina sidor.

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Lisbeth!
    Vilket sammaträffande, jag gjorde lufsa här hemma idag med! 🙂

    Gilla

  8. Camilla K profilbild

    Jag tänker prova det här receptet på lufsa i nästa vecka. Har aldrig någonsin hört talas om lufsa innan. Östgöte som jag är..så det ska bli spännande. Återkommer med mitt betyg! //Camilla

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Camilla K!
    Aldrig ätit lufsa? Ja, då måste du ju bara prova!! 🙂

    Gilla

  10. Tina profilbild
    Tina

    Hej! Jag har ätit lufsa i hela mitt liv ungefär eftersom jag är en öläning. Men nu när man bor i eget hushåll har vi även i malen kryddpeppar. Påminner då om kroppkakor som också är himmla gott. //Tina

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Tina!
    Kryddpeppar lät spännande, det måste jag prova!

    Gilla

  12. Peter profilbild
    Peter

    Hej jag heter Peter är Kock jag har ätit Lufsa många gånger det är Världens Godaste Maträtt Ät den annars på Öland.Öland är Bäst på Lufsa.Tack Öland för den goda Maträtten.

    Gilla

  13. kryddburken profilbild

    Peter!
    Javisst är lufsa gott!!

    Gilla

  14. Johan profilbild
    Johan

    Jag älskar Öland, jag har varit i Byxelkrok många semestrar, älskar platsen och sprang på receptet där. Men jag har tappat bort det, så ditt recept kommer jag at använda.

    Gilla

  15. Josefine profilbild
    Josefine

    Som ölänning i grunden kände jag mej tvungen att äta något öländskt idag. Och tid till kroppkakor hade jag inte så fick bli Lufsa, lånar ditt recept tror jag! =)

    Gilla

  16. kryddburken profilbild

    Johan!
    Åh så bra att jag kunde bidra med det!

    Josefine!
    Hoppas det smakade!

    Gilla

  17. Anna (Thuja) profilbild

    Hej
    Som vanligt hamnar jag på din webbplats..Idag var jag på jakt efter ett bra recept på Lufsa och provar just nu din variant (är i ugnen just nu) Men jag la till min svärfars specialitet- fläsk även i botten. Så just nu försteker jag dem innan jag häller på joxet ovanpå.

    Hoppas att ni har det gott i ”södern”
    Kram från ”norrland”
    Anna med familj

    Gilla

  18. kryddburken profilbild

    Anna!
    Hej på dej där uppe i norr!
    Fläsk i botten var ingen dum idé, jag gjorde lufsa till svärmor igår! Det är ju så gott! Hoppas receptet blev bra! Må så gott!

    Gilla

  19. Ingegerd, utflyttad Ölänning profilbild
    Ingegerd, utflyttad Ölänning

    Min mamma hade tärnat fläsk i Lufsan o det är gott också.
    Lagar Lufsa ofta då jag blir sugen

    Gilla

  20. Helena Blom profilbild
    Helena Blom

    Jag är uppvuxen med en norrländsk variant, det är finriven potatis, lite mjöl, salt och stekta små fläsktärningar, alltså varken ägg eller mjölk. Den är också supergod, blir mer som en stor råraka. Eftersom jag älskar all ”potatismat” så ska jag helt klart prova Lufsan också! 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Ingegerd, utflyttad Ölänning Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect