Kött

Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! 😉

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! 😛 Smaklig måltid!

5 svar till “Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost

  1. Mårdaklevs Pernilla skriver:

    Aj va hungrig jag bleeeev!! Så himlagott det ser ut! Gratäng är ett bra påhitt 😀 Kramar

  2. Camilla skriver:

    Oooo jösses så gott det låter. Tänk min son som älskar tortellini, älskar broccoli och älskar ädelost… Det där får bli veckans fredagsmums 🙂
    Jag gillar också allt-i-ett-rätter så gärna mer sånt!

  3. Anne skriver:

    Oh-la-la!!Nåt HELT i min smak,I tell you!!Däremot,till skillnad från föregående talare,så har mina barn lite svårt för ädelost… :/ Hmm…Men det man inte vet lider man inte av,right? 😉

  4. kajomida skriver:

    Jag hade bara tagit ett bett i ”middagsmackan” när jag såg det här inlägget vid lunch… och det var inte alls roligt för jag ville hoppa in i skärmen direkt och mumsa på 😉

    Äter gärna tortellini, men då med kött(färs)fyllning (och gorgonzolasås). Vad har du för sort? Helt utan fyllning, spenatfyllda eller så?

    Har aldrig testat att ”skiva” fläskfilén när den är fryst men det ser också väldigt gott ut – även till andra rätter!

  5. Ann skriver:

    Gjorde denna gratäng idag. Den var jätte god. Så den kommer att stå på mitt middagsbord fler gånger..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.