Grytor

Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! 😉 Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. 😉

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. 🙁 Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… 😛

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… 😛

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! 😉

16 svar till “Höstkänslor, köttgryta och muurikka…

  1. Martina skriver:

    Den där grytan ser riktigt god ut men jag kan inte hålla med dig om hösten och vintern! 😉 Jag är en riktig vår och sommarmänniska!!

  2. Ulla skriver:

    Underbar läsning om hösten och ditt Norrland <3 …och ett härligt recept naturligtvis 🙂

  3. Underbart inlägg att läsa. Sedan var det ett stort plus med den goda maten!

  4. Yvonne Ingridsdotier skriver:

    höst är verkligen min favorit årstid…och framför allt den god maten som tillreds då – det ser verkligen gott ut 🙂

  5. Anna J skriver:

    Vad fint du skriver om din saknad efter nära och kära i Norrland och så många fina minnen du har därifrån. Sen blir jag som alltid inspirerad av dina recept. En god gryta är aldrig fel.

  6. Katrin skriver:

    Vad roligt att få ta del av så fina minnen och av dig. Grytan ser god ut, jag köpte hem högrev i förra veckan så det här receptet passade bra.

  7. Kerstin skriver:

    Så roligt att hitta någon mer som inte skakar på huvudet åt en när man säger ”äntligen höst” :-). Jag är inte heller någon sommarmänniska. Inte vintermänniska heller. Däremot älskar jag både höst och vår! Och det kommer bli många grytor här också under hösten. Finns ingen gång det är så roligt att gå på torget och botanisera – det finns allt! Grönsaker, bär, svamp… Härligt!

  8. Ninni skriver:

    Jag kikar in här varje dag och ville bara hälsa att du är en enorm inspirationskälla! Heja dig! 🙂
    Sen är jag precis som du – höst och vintermänniska – älskar långkok och mustiga grytor och den friska luften vi omges av den här årstiden! Mår SÅ bra nu – och bättre blir det!

    Kram!

  9. Katinkas Kitchen skriver:

    Jag är i och för sig en sommarmänniska – född i sydligaste Spanien som jag är.. och blir alltid lika ledsen och sommarlängtande när sommaren övergår i kyla, blåst och mörker. Då finner jag tröst i just mustiga grytor, svamp, tända ljus och brasor. Du har så rätt – dags att plocka fram dem! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas (medelhavska) Kitchen!

  10. Mia skriver:

    Åh dessa underbara, mustiga, höstiga grytor. Grillmat och annan sommarmat i all ära men visst är det toppen då hösten kommer och det igen är tid för köttgrytor och soppor av alla de slag! 🙂 Men som Katinka så är jag nog också en sommarmänniska, trots att ajg kan njuta av de svalar höstvädret så skulle jag inte ha emot att det efter lite höst blev vår och sommar igen! 🙂
    Tack för en inspirerade blogg!

  11. Tina skriver:

    Du skriver så himla fint!(mer sånt!), och du tar så fina bilder!

    STOR kram till dig och din familj!

  12. Camilla skriver:

    Jag har nyligen hittat till din blogg. Så mycket gott du lagar och fina bilder är det, så jag blir så sugen. I förrgår kväll stod denna grytan och puttrade på min spis och igår njöt vi av resultatet. Riktigt gott!!
    Jag länkade till detta inlägget från min blogg när jag bloggade om den goda grytan.

  13. KarinW skriver:

    Spelar ingen roll att du berättat lite av det där tidigare jag sitter här och bölar ändå för du skriver så himla bra!!
    Kram till dig!

  14. Erica skriver:

    Mm ser gott ut! Kan man använda matlagningsvin? Har aldrig vin hemma…

  15. kryddburken skriver:

    Tack för alla fina kommentarer! <3

    Erica, visst kan du använda matlagningsvin!
    /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.