Grytor

Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! 😉 Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

– ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
– ”Åh vitlök!!” 

– ”Å så kan man skiva en morot” 
– ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
– ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
– ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom

maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon! 

5
yes

9 svar till “Joline lagar mat – Kött & potatis!

  1. Maria Eliasson skriver:

    Men oj vilken duktig dotter du har. Är grymt imponerad. Lik sin mor 🙂 Tack för alla recept och inspiration. Kram Maris

  2. Anki skriver:

    Heja Joline! Det ska böjas i tid:-))

  3. Nea skriver:

    Åh! Nu vet jag vad som väntar ytterfilén som ligger i kylen 🙂

  4. sofia skriver:

    Åh jag älskar hasselbackspotatis med ost, de finns med i Bonniers kokbok från 60-talet av Wickman (hette han så?) helt fantastiskt. Många tycker det är jättekonstigt så det var kul att se här! 🙂

  5. matmedmera skriver:

    Det här måste jag bara visa mina söner ,som bara äter allt jag hinner laga. Men snart väntar en lång vecka utan mammas mat, men jag är med de på nätet

  6. Tess skriver:

    Så härligt att hitta ett gemensamt intresse med sina barn! Vad duktig du är Joline!!! Detta ska vi absolut prova på här hemma.

    Ha en mysig lördagskväll!

  7. Jenny skriver:

    Vilken duktig tjej!

  8. Teresa skriver:

    Masterchef junior nästa för din dotter!

  9. Hanna skriver:

    Så duktig hon är!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Array ( [SERVER_SOFTWARE] => Apache [REQUEST_URI] => /2012/02/04/joline-lagar-mat-kott-potatis/ [PHPRC] => /storage/configuration/wrappers/70/165470/kryddburken.se/php.ini [PHP_FCGI_CHILDREN] => 0 [PATH] => /sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin [PWD] => /storage/configuration/wrappers/70/165470/kryddburken.se [SHLVL] => 0 [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 5000 [FCGI_ROLE] => RESPONDER [REDIRECT_STATUS] => 200 [HTTP_HOST] => kryddburken.se [HTTP_CONNECTION] => close [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => gzip [HTTP_CF_IPCOUNTRY] => US [HTTP_X_FORWARDED_FOR] => 54.144.194.161 [HTTP_CF_RAY] => 335bef4ba25a56ff-IAD [HTTP_X_FORWARDED_PROTO] => http [HTTP_CF_VISITOR] => {\"scheme\":\"http\"} [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/) [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8 [HTTP_CF_CONNECTING_IP] => 54.144.194.161 [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_NAME] => kryddburken.se [SERVER_ADDR] => 10.160.3.24 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 162.158.78.109 [DOCUMENT_ROOT] => /storage/content/70/165470/kryddburken.se/public_html [SERVER_ADMIN] => [email protected] [SCRIPT_FILENAME] => /storage/content/70/165470/kryddburken.se/public_html/index.php [REMOTE_PORT] => 5693 [REDIRECT_URL] => /2012/02/04/joline-lagar-mat-kott-potatis/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1487866088 ) Array ( ) Array ( )