
Tack Eleonor för tipset om ryssröra, visst minns jag den i skolan (fram till -97) fast vi fick då aldrig nåt pitabröd till bara råkost o isbergssallad! O inte fick vi nån gräddfil eller kall sås heller vad jag minns men det ska jag råda bot på nu! Det är lite kul med såna här recept från skoltiden, det var ju liksom inte allt man tyckte va så himla gott om man säger så, men det som var gott har verkligen etsat sig fast så jag måste ju se till att få ner detta!!
Ryssröra är en köttfärs & risröra med div lök, vitkål och ibland grönsaker i!
Färs är ett måste, liksom kokt ris. Strimlad vitkål vill jag gärna ha, liksom purjolök. Gröna ärtor har jag för mig våran innehöll i skolan men det tycker jag inte passar, jag tar röd paprika istället! Och att få detta serverat i pitabröd eller ciabatta är ju rena lyxen!
En turkisk yoghurt och gurksallad till fick de bli! Och efter lite fundilerande fick det även bli en liten dippskål med sweet chili! Klockrent! Sånt här gillar jag, allt i ett, stoppa i bröd, dippa, hugga in och mumsa! 😛 Vansinnigt gott!!!
Smakbetyg från övriga familjen :
Nicke :
Riktigt jävla gott!!
Max :
Tummen upp, och ett långt ”Mmmm….” mellan tuggorna!
Joline :
Kryddigt & supergott!!
8 port
Det här behöver du :
4 ciabatta (delas på diagonalen)
Kokt till till 4 port.
500 gram blandfärs
15 cm finhackad purjolök
4 dl strimlad vitkål
1 röd paprika (finhackad)
1 vitlök solo (finriven)
1 tsk oregano
2 tsk malen ungersk paprika (mild)
½ tsk cayennepeppar
1 msk oxfond
3 msk tomatpuré
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Koka riset och ställ åt sidan sålänge.
Fräs på färsen tillsammans med purjolök, vitkål och paprika. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, paprika och cayenne. Låt allt få en fin brynt yta. Tillsätt därefter oxfond, tomatpuré och smaka av med salt och peppar. Vänd ner riset sist av allt. Servera i bröd, med en kall sås på turkisk yoghurt och en gurksallad!

Vitkål, röd paprika och purjolök. Alltihop ska stekas med färsen.

Och fräsa ihop tillsammans med de torra kryddorna, tills allt fått fin färg.

Sen tillsätter du oxfond och tomatpuré och smakar av med salt och peppar.

Rör ner riset strax före servering och låt allt få bli varmt!

Värm ciabatta eller pitabröd i ugnen invirat i blött bakplåtspapper. 200 grader, ca 10 min!

Plocka fram tillbehör. Gurksallad, turkiskt yoghurt som jag bara smaksatt med salt, peppar och lite citron. Samt sweet chilisås!


Lämna en kommentar