Billigt

Ryssröra, en favorit från skoltiden!


Tack Eleonor för tipset om ryssröra, visst minns jag den i skolan (fram till -97) fast vi fick då aldrig nåt pitabröd till bara råkost o isbergssallad! O inte fick vi nån gräddfil eller kall sås heller vad jag minns men det ska jag råda bot på nu! Det är lite kul med såna här recept från skoltiden, det var ju liksom inte allt man tyckte va så himla gott om man säger så, men det som var gott har verkligen etsat sig fast så jag måste ju se till att få ner detta!!

Ryssröra är en köttfärs & risröra med div lök, vitkål och ibland grönsaker i!

Färs är ett måste, liksom kokt ris. Strimlad vitkål vill jag gärna ha, liksom purjolök. Gröna ärtor har jag för mig våran innehöll i skolan men det tycker jag inte passar, jag tar röd paprika istället! Och att få detta serverat i pitabröd eller ciabatta är ju rena lyxen!

En turkisk yoghurt och gurksallad till fick de bli! Och efter lite fundilerande fick det även bli en liten dippskål med sweet chili! Klockrent! Sånt här gillar jag, allt i ett, stoppa i bröd, dippa, hugga in och mumsa! 😛 Vansinnigt gott!!!

Smakbetyg från övriga familjen : 

Nicke :
Riktigt jävla gott!!  

Max :
Tummen upp, och ett långt ”Mmmm….” mellan tuggorna! 

Joline :
Kryddigt & supergott!! 

8 port
Det här behöver du :
4 ciabatta (delas på diagonalen) 
Kokt till till 4 port.
500 gram blandfärs
15 cm finhackad purjolök
4 dl strimlad vitkål
1 röd paprika (finhackad)
1 vitlök solo (finriven)
1 tsk oregano
2 tsk malen ungersk paprika (mild)
½ tsk cayennepeppar
1 msk oxfond
3 msk tomatpuré
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka riset och ställ åt sidan sålänge.
Fräs på färsen tillsammans med purjolök, vitkål och paprika. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, paprika och cayenne. Låt allt få en fin brynt yta. Tillsätt därefter oxfond, tomatpuré och smaka av med salt och peppar. Vänd ner riset sist av allt. Servera i bröd, med en kall sås på turkisk yoghurt och en gurksallad!


Vitkål, röd paprika och purjolök. Alltihop ska stekas med färsen.


Och fräsa ihop tillsammans med de torra kryddorna, tills allt fått fin färg.


Sen tillsätter du oxfond och tomatpuré och smakar av med salt och peppar.


Rör ner riset strax före servering och låt allt få bli varmt!


Värm ciabatta eller pitabröd i ugnen invirat i blött bakplåtspapper. 200 grader, ca 10 min!


Plocka fram tillbehör. Gurksallad, turkiskt yoghurt som jag bara smaksatt med salt, peppar och lite citron. Samt sweet chilisås!


Ät njut och minns…. 😉

24 svar till “Ryssröra, en favorit från skoltiden!

 1. Hanna skriver:

  Jag vet inte om du berättat hur du gör alla de där ”enkla” salladerna. Jag som typ skivar gurka behöver tips och alla dina recept brukar ju vara så goda 🙂

  Typ vilken sallad ska man ha till vad, hur ska man strimla den. Dressing el kryddor. Vad kan man mer ha i osv…

 2. Tess skriver:

  Määeen, är det inte Ciabattabröd du har?! Gott såg det ut iaf 🙂 Bakar du det själv?

  Hela rätten ser mycket god ut! Minns när vi fick den i skolan.. Då var det pitabröd och köttfärsröra med ris i.
  Minns det som väldigt torrt, men med din twist på ser det verkligen gott ut. Måste provas inom snar framtid!

 3. Anna/Frostrosor skriver:

  Åh, nostalgi! Här ska kockas ryssröra!
  Fräscht med lite tillbehör. Vi fick nog inga tillbehör bara ryssröra med pitabröd när jag gick i skolan.

 4. Kattis skriver:

  Åhh… Kommer ihåg den här från skolan. Dock såg den inte riktigt lika aptitlig ut som din gör. Måste prova det här receptet hemma sen..!

 5. kryddburken skriver:

  Hanna!
  Jag har bara strimlat ner romansallad med gurka och pressat över citron. Olivolja, salt peppar! Det är saandard-dressing här hemma, men den ska hällas över precis före servering. Ska återkomma till ”vardags-sallad” i ett senare inlägg!

  Tess!
  Såklart… Skrivfelsnisse… Visst är det ciabatta! Man ska inte äta focaccia och ciabatta samma dag! 😉
  /Linda

 6. Eleonor skriver:

  Åh va skoj att jag kunde hjälpa till 🙂
  Ditt recept såg ju urgott ut! Det ska provas
  Någon dag!

 7. Eva skriver:

  VA? Ryssröra? Har aldrig hört talas om! MEN det
  ser gott ut!

  God fortsättning!
  Kram Eva

 8. Anna skriver:

  Kan inte heller påminna mig att jag någonsin ätit detta. Men det kanske provas om det är så gott 🙂

 9. Diana skriver:

  ser ju hur gott ut som helst.. har aldrig fått detta i skolan… men det ska provas härhemma….
  jag skulle åxå vilja ha ”recept” på bra vardagssallader… jag kan få isbergssallad att smaka skit… 🙁 vet inte vad jag gör fel…men nåt skumt e det…

  tack för inspirationen…

 10. Susanna Siljetun skriver:

  Hmm, vilken uppenbarelse detta var.. Brukade få det hemma hos farmor ibland och hon kallade det för risotto, vilket har förbryllat mig på senare dar när jag till slut sett grädden och vinet som ingått i risotton, inte alls som detta.. Kommer inte heller ihåg detta från skolan, men jag bodde inte i norrland då, kan det vara därför?

  TACK för detta recept, och namnet på rätten för den delen!

 11. Katja skriver:

  Detta minns jag faktiskt inte från skolan. Men det ser väldigt gott ut! Med härliga tillbehör och goda kryddor, något jag helt klart får ta och testa 😉

 12. Linda Johansson skriver:

  När jag var liten (född -77) fick vi något som kallades risotto av mormor och mamma: kokt ris som blandades med stekt falukorv i tärningar + majs, ärtor och morot (från glasburk), stekt lök, paprika och konserverade champinjoner i bitar. Jättegott med ketchup till! 🙂
  Bor förresten i Småland och jag tror inte någon släkting var på rymmen heller…

 13. Hanna skriver:

  Om vi haft sånhär god mat i skolan hade jag bergis kommit ihåg det, istället är det mardrömsliknande minnen av sladdrig lasagne med ett tjockt vitt laget uppepå (ej besläktat med bechamel)… 🙂

 14. Elisabeth skriver:

  Inte heller jag åt dett i skolan, det närmaste var väll Chili con Carne med ris. Men jag hade en favorit i skolan som jag desperat söker ett recept på och det är Tonfisksås. Den påminner lite om findus orginal spagettisås, men med tonfisk. Minns att mina föräldrar hade det på varmamackor som tomatsås. Är det någon av er som minns den!?

 15. Amanda skriver:

  Åh den där rätten minns jag också! Det låter som ett gott och enkelt recept så detta ska testas! =)

 16. annamaria skriver:

  Aldrig heller fått Ryssröra. Spännande namn?? Undrar var det kommer i från? Känns inte så ryskt på något sätt. Det var nog mat-tanten som kom på rätten som var ryska? Hursomhelst så låter det jättegott!

 17. johanna skriver:

  När jag gick i skolan så fick vi det då i Skåne

 18. FruVesa skriver:

  Såg riktigt mumsigt ut! Gillade att man fick familjens betyg, ett riktigt kul inslag

 19. Sixten skriver:

  Grymt gott! Körde med chipotlepulver i stället för cayenne och hade även i rökt spansk paprika i tillägg till det vanliga paprikapulvret (lite god rökighet), skippade sweet chili (bytte ut det till habanero sauce och turkisk yoghurt), libanesisk pitabröd (stora runda), gurka och avocadosallad (olivolja, citron, salt och svartpeppar). Mmmmm…..

 20. rick skriver:

  Detta blev kanongott, tillagades ute i skogen på trangiakök. Serverade med tzatzik, franskbröd till barnen och ciabatta till de vuxna. Tack för tipset, kommer absolut att göra det igen.

 21. Kattis skriver:

  Hur gör du gurksalladen?

 22. L skriver:

  Jag vill också testa med rökt, spansk paprika men vet inte om SIXTEN använde söt eller stark. Jag antar att han använde stark men jag är väldigt vilsen när det gäller kryddor. Så vilket tror ni han använde?? Söt eller stark?
  Tack på förhand!

 23. Robert skriver:

  jätteenkel och supegod! ska definitivt göras igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.